Життя після війни: LvBS навчала ветеранів АТО розпочинати успішний бізнес

15 Гру 2016

Львівська бізнес-школа Українського католицького університету (LvBS) провела безкоштовну навчальну програму «Ведення власної справи» для українських військовослужбовців (ветеранів АТО та членів їхніх сімей) спрямовану на те, аби допомогти їм заснувати та успішно реалізувати власний бізнес. З жовтня до середини грудня щотижня 30 учасників програми пройшли тематичні модулі, аби отримати знання та інструменти для реалізації своїх бізнес-ідей. Програму реалізовано у межах проекту «Україна – Норвегія: Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії, а організацією і проведення цього проекту в Україні займається Міжнародний соціальний фонд адаптації.

ato1

Під час навчання учасники разом з викладачами Львівської бізнес-школи УКУ розглянули такі теми: «Менеджмент організацій», «Бізнес-моделювання», «Маркетинг», «Ділове адміністрування», «Фінансовий менеджмент», «Управління персоналом», «Юридичні аспекти ведення бізнесу», «Робота з банками». Навчання у Школі обов’язково включає практичну складову під час кожного модулю, аби не лише дати знання, але й навчити їх застосовувати на практиці, у реальних ситуаціях.

Керівник відділу програм управлінського розвитку LvBS Ольга Доля розповідає, чому такі проекти важливі як для кожного окремого учасника, так і для цілої країни: «Перш за все, ми зібрали цих людей, аби вони змогли поговорити та подумати над новими перспективами у їхньому житті. Адже для багатьох з них через війну звичне життя зупинилось на певному етапі, і зараз прийшов момент, аби подумати, куди рухатись далі. Дуже сподіваємося, що навчання стало новою точкою відліку, точкою, з якої вони побачили нові перспективи. Ми надали учасникам чіткі інструменти, які допоможуть або стати конкурентоспроможнішими на ринку праці, або відкрити власну справу. Також працювали над збільшенням мотивації, навчили слухати колег, працювати один з одним як команда. Багато учасників прийшли на програму з неприхованим скептицизмом, і за ці три місяці ми побачили, як вони відійшли від думки, що всюди тотальна «зрада», до планування своїх майбутніх персональних перемог».

collage001

Самі учасники програми діляться враженнями: «Основним викликом було мислити інакше. Навчання виявилось дуже корисним, а саме перебування в середовищі людей, котрі мріють започаткувати власну справу, – дуже надихаючим. Я отримав інструментарій, який допоможе грамотно організувати свій бізнес. Виявилось, спосіб мого мислення не є бізнесовий, і саме це є одним із найбільших відкриттів. Викристалізувались свої ідеї і як на них створити бізнес. Що було важливим: обмін думками, робота в командах. Все що говорили одногрупники та їх досвід – це безцінно», – каже Роман Кривдик.

«Завдяки новим знайомствам на програмі я отримав нові ідеї, потенційну співпрацю та зв’язки, корисні в майбутньому, занурився в практичні приклади та теми, важливі у бізнесі. Перші модулі були складними, оскільки треба було проробляти чужий бізнес (робота над кейсом соціальної пекарні «Горіховий дім») і вникати в нього. Але цим вони були дуже корисні. У мене чудові одногрупники, з деякими я буду підтримувати зв’язок і після навчання. Можливо навіть будуть спільні бізнес-проекти», – розповідає учасник Олег Воробйов.

«УКУ – прогресивний університет, мені дуже сподобалось таке відкрите спілкування з викладачами. Щодо навчання, то у процесі виявилось, деякі мої знання мають системний характер. Це приємно здивувало і розширило прикладну складову: чітко вибудувалось розуміння, як діяти далі. Тепер – етап пошуку ніші і розробки продукту», – ділиться учасник Ігор Кропива.

Костянтин Левченко додає: «Деякі моменти курсу «Робота з банками» виявились для мене новітніми та дуже цікавими. У компанії, де я працюю, я уже почав втілювати нові знання з курсу «Менеджмент, робота в команді», це, як виявилось, дуже корисно. З’явились нові ідеї, особливо після курсу з маркетингу, маю на увазі новий підхід до позиціювання свого продукту та в пошуку клієнтів. А перше заняття з комунікації взагалі показало, як можна досягнути 100% взаємодії між учасниками, командою!».

Цього тижня учасники завершили навчання та відзначили символічний випускний та отримали сертифікати про участь у програмі. Дуже сподіваємось у недалекому майбутньому почути добрі новини про їхні успіхи у бізнесі!

collage002

Довідка: Програма «Україна – Норвегія». Основу проекту складає професійна перепідготовка військовослужбовців, що переведені в запас, на цивільні спеціальності, що користуються попитом на ринку праці України. Проект створений для сприяння учасникам проекту у правовій та соціальній адаптації до умов життя у громадянському суспільстві. Виконавцями основної частини проекту є навчальні заклади України і норвезький університет Нурланда. У ході професійної перепідготовки учасники проекту отримують допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу.