Андрій Рождественський: про просвітницьку роботу в регіонах України

9 Чер 2022

Нікополь, Одеса, Дніпро, Тернопіль, Львів і Варшава – міста, які вдалось відвідати Андрію Рождественському, викладачу Бізнес-школи УКУ, за час війни в Україні та наживо розповісти про основні аспекти лідерства в умовах війни. Вже понад 6 років Центр лідерства УКУ активно досліджує цю тему, зокрема військове лідерство і ми хочемо поділитися цією інформацією з якомога більшою кількістю людей.

Незадовго до повномасштабного вторгнення росії, Бізнес-школа УКУ спільно з Центром лідерства УКУ започаткували спільний проєкт під назвою «Реальність без ілюзій». Це серія вебінарів, де Андрій Рождественський спільно з експертами різних галузей обговорює кризові ситуації та відповідний план дій. Такі онлайн-зустрічі відвідувало багато людей з різних куточків України, вони висловлювали своє захоплення та вдячність і тоді прийшло розуміння, що час спілкуватись наживо.

Андрій поділився з нами своїми думками щодо того, чому така просвітницька діяльність є важливою зараз та який є її вплив на наше суспільство:

Принцип Парето стверджує, що для багатьох явищ 80 відсотків наслідків спричинені 20 відсотками причин. Звідси виходить так, що 10-20 відсотків персоналу завжди добре працюють і приблизно така ж кількість зазвичай працюють погано. А решта, так звана «золота середина» команди, доволі мінлива. Дуже часто їх компетенції, натхнення та лояльність залежить від того, що компанія робить для них. 

Цей принцип можна також використати, коли ми говоримо про процес формування української свідомості. В Україні зараз є багато людей, які можуть розповсюджувати українські наративи та впливати на ту частину населення, яка може піддаватись ворожій пропаганді. Та цим людям потрібна допомога.

 

Підтримка саме активної частини населення, особливо, в маленьких містечках від викладачів, навчальних закладів та лідерів думок є важливим аспектом у питанні формування свідомості українців. Це можна робити різними методами та одним з найефективніших є особиста зустріч. 

Андрій Рождественський розповів нам, чому важливий саме офлайн формат лекцій: 

Це другий крок в побудові комунікації, перший – онлайн. 

Чим ширший канал комунікації, тим краща її якість. І найширшим таким каналом є особиста зустріч. Окрім того, цінність такої зустрічі в часи війни посилюється і є більша ймовірність бути почутим. Безперечно є певні ризики під час візиту у міста поряд з якими ведуться активні бойові дії. Та якщо все робити з розумом і співпрацювати з місцевими волонтерами, такі події будуть ефективними.  

Ми почали свої зустрічі з обласних центрів, але плануємо заїжджати більше в райони. Саме Нікополь став нашою першою спробою і вона виявилась дуже успішною. Коли ми приїхали на зустріч до людей у Нікополі, до нас на лекцію прийшло 100 людей і ми побачили, як вони цього зараз потребують. 

Безперечно не варто применшувати вклад у проведення таких зустрічей у великих містах, проте, користі може бути значно більше від такої події в різних маленьких містечках у найвіддаленіших куточках України. 

Ми продовжуємо наші зустрічі і вже 13 червня на нас чекає Івано-Франківськ, а 18 – Ужгород. Далі ми плануємо їхати в глиб України і наступними містами у наших панах є Кропивницький, Харків і звичайно – Київ. Ми також плануємо додати цього переліку районні центри і радо відгукнемося на пропозиції співпраці щодо проведення подій у вашому місті. 

Закликаємо інших викладачів та навчальних закладів допомагати людям, які ведуть цю просвітницьку роботу у своєму регіоні і з радістю будуть вашими амбасадорами. Саме в такому симбіозі між місцевими волонтерами та лідерами думок це дасть максимально хороший результат не лише для учасників та організаторів цієї події, але і всієї України. 

***

Андрій Рождественський – PhD, викладач Бізнес-школи УКУ, виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, бізнес-консультант.