Антикорупційна школа в LvBS: (Не)привітні онлайн-черги в дитсадки. Що робити владі?

27 Лют 2018

Запуск електронної черги в дитсадки знизив корупційні ризики. Батькам не треба бігати по кабінетах, дізнаватися про строки й щоразу натикатися на хабарі, аби зробити наступний крок. Однак цей сервіс працює далеко не у всіх містах України, часто є не комфортним для користувачів та має замало корисної інформації про ДНЗ. Як зараз працюють такі сервіси і чи можливо їх удосконалити? Дізнавались учасники Антикорупційної школи, організованої Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) спільно з партнерами – Львівським центром міжнародного права та прав людини та Transparency International Україна.

ant

Згідно з Рейтингом прозорості 100 найбільших міст України від представництва міжнародного антикорупційного руху Transparency International в Україні, лише 40% таких міст мають цю можливість для родин із дітьми. Неокуповані міста Донеччини й Луганщини не поспішають із інноваціями для громадян.

Проблема із тривалою чергою також не вирішена. Лише для 55% дітей вистачає місця в дитячих садочках – про це йдеться в інформації Держстату України за 2016 рік. Станом на травень 2017 року, наприклад, Києву не вистачає 100 дитсадків на 220 місць кожний, вважає Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації (КМДА). За минулий рік у Києві відкрили 10 дитсадків та відновили роботу 84 груп. Однак 4200 дітей ще чекають своєї черги. Порівняно з 2014 роком їх кількість скоротилася приблизно вчетверо. На півдні України, в Одесі, черги в дитсадки також існують. За словами директора департаменту освіти мерії Олени Буйневич, понад 6 тисяч із 36 тисяч дітей дошкільного віку очікують на місце в ДНЗ.

На сторінці Facebook Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв до 2020 року місце в дитсадочку 100% дітей. Цього року Фонд регіонального розвитку виділить 1 млрд грн на модернізацію освіти. Частина цих грошей піде на будівництво дитсадків.

Відкрити більше дитсадків і удосконалити електронні черги – серед завдань влади на 2018 рік. Як наразі виглядають онлайн-сервіси для реєстрації дітей в ДНЗ та як можна зробити їх більш привітними для користувачів? Читайте далі.

 Читайте також: Не «витрачайте патрони» на політиків, – Антикорупційна школа в LvBS

 ОЧИМА КОРИСТУВАЧІВ

Близько третини великих міст України, зокрема обласних центрів, користуються сайтом «Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти». Спочатку потрібно зареєструватися на порталі та сформувати заявку. Список усіх ДНЗ доступний у вигляді мапи. Можна обрати область й побачити профайли дитсадків із інформацією про кількість дітей в черзі на 2018 рік, контактами, мовою спілкування у групах, відповідального за електронну реєстрацію тощо. Окрім того, користувачі сайту можуть проголосувати за кращі дитсадки й залишити відгук. Їхній список з’являється при натисканні на обрану область. Статус черги може переглянути навіть той, хто не зареєстрований на сайті.

Деякі області користуються окремим сайтом для запису в дитсадки. Серед – них Харківська область. В електронній системі від департаменту науки й освіти Харківської обласної державної адміністрації є вибір по кожному з районів області та міст обласного значення. Включений у каталог дитсадок має невеличку історичну довідку, профайл із адресою, контактами, іменами керівництва, кількість дітей, інформацію про нормативну наповнюваність та які вулиці охоплюють дитсадки.

Електронна черга в дитсадочки Вінниці інтегрована в сайт міської ради. На ньому можна обрати кілька потрібних параметрів – від мікрорайону до особливих потреб дитини, якщо є, – та перевірити наявність вільних місць. Сайт від Київської міської державної адміністрації є ще більш комфортним і зрозумілим для користувачів. На лічильнику можна побачити, що, наприклад, станом на 24 лютого 2018 року на порталі активні 114 950 заявок, а 32 872 дітей оформили до садочків. Кияни можуть скористатися великою кількістю функцій при виборі дитсадка для дітей із особливими потребами. У неофіційній базі дитсадків кияни, окрім стандартного вибору за мапою, районами міста, можуть також обрати напрямки ДНЗ, наприклад, для національних меншин. Однак деякі поля досі є не заповненими даними про дитсадки.

k

Тестовий сайт електронної черги в дитячі садки Львова виглядає доволі сучасно й має чимало корисних розділів. У профайлі кожного дитсадка є фотогалерея. Однак багато даних у вкладках відсутні, наприклад, працівники.

l

На порталі електронної черги у дошкільні навчальні заклади міста Хмельницький є статистика щодо заявок у вигляді діаграм. Будь-хто може переглянути розподіл заяв по роках, вікових групах, мікрорайонах міста та окремих ДНЗ.

kh

Міста обласного значення також можуть похвалитися доволі зручними сайтами. Наприклад, на сайті міста Бердянськ у вкладці «Дитячі садки» батьки можуть дізнатися, скільки заявок до різних вікових груп зареєстрували на поточний рік.

ПРОЗОРІ ДИТСАДКИ

Не зважаючи на приклади доволі привітних для користувачів інтерфейсів електронних черг, більшість із запропонованих для громадян все-таки не є комфортними з точки зору функціональності та простоти вигляду. Замість великих текстових пояснень варто надавати перевагу інфографікам та покроковим інструкціям. Алгоритм пошуку має включати всі необхідні пункти – від вибором за місцем прописки або роботи до мови спілкування.

Статистика щодо поданих заяв має бути відкритою не лише для зареєстрованих користувачів, а чергу варто зробити публічною. На кожному сайті має бути форум чи інша можливість залишити відгук, запитати та обговорити те, що цікавить. Окрім стандартної інформації про дитсадки, у профайлах необхідно додати пункт про фінансову звітність закладу дошкільної освіти. Інформація про керівників державних дитсадків має бути більш повною, адже вони прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Тому доповнення профайлів автобіографією, кваліфікацією та прикріпленою декларацією не буде зайвим для батьків.

Читайте також: Вчіться боротися з корупцією у дітей – Дмитро Шерембей на Антикорупційній школі (Лівий Берег)

За матеріалами учасників Антикорупційної школи, організованої Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) спільно з партнерами – Львівським центром міжнародного права та прав людини та TransparencyInternational Україна.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Спільнота Львівської бізнес-школи» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

antУчасники Антикорупційної школи в LvBS