Інноватор розробив онлайн-сервіс для безкоштовної перевірки родимок

Учасник магістерської програми з інновацій та підприємництва Львівської бізнес-школи УКУ ( LvBS) Роман Пазан розробив унікальний проект nevusLab. Це онлайн-сервіс для безкоштовної перевірки родимок. Достатньо лише завантажити фото і кваліфіковані лікарі зможуть оцінити ступінь ризику та дати вам рекомендації, що робити далі. Зараз це особливо актуально, адже 20 квітня відзначають Всеукраїнський День боротьби з меланомою. А ще, зважаючи на карантин, люди не можуть прийти на обстеження у медичний заклад, тому «вихід в онлайн», навіть в медицині, стає все більш затребуваним.

Романе, розкажи, будь ласка, звідки в тебе виникла ідея такого проекту?
У мене з дитинства було багато родимок, і з часом багато з’явилося нових.  Я регулярно ходив на прийоми до лікаря для їхньої перевірки. Частину з них довелось видаляти через потенційну небезпеку шляхом хірургічного втручання. Тому ознайомлений з проблемою родимок та наслідками їхньої пізньої діагностики, і звідси з’явилася ідея розробити онлайн-сервіс для ранньої діагностики родимок, щоб попередити небезпеку їхнього переродження в можливий рак шкіри (меланому), та своєчасного лікування на ранньому етапі.

Здається, саме з цією ідеєю ти вступив на програму з інновацій та підприємництва LvBS, чи не так? Наскільки вона трансформувалася відтоді?
Насправді, з цією ідеєю я ще вступав на програму Pre-development, де виграв стипендію на навчання на магістерській програмі MSc in Innovations and Entrepreneurship. Спочатку ідея була технічно складніша. Вона полягала в створенні цілого пристрою, який повинен був би сканувати родимки. Тоді мені здавалось, що це єдине правильне рішення:) Але бізнес-школа вчила нас в першу чергу шукати найкраще вирішення реальних проблем, а не ідеалізувати свої проекти, якими б класними та унікальними вони б нам не здавались. І в процесі навчання я побачив простіший метод ранньої діагностики родимок.

Як отримані знання під час навчання допомогли тобі реалізувати цей проект?
Бізнес – школа УКУ дає дуже цінні знання з різних сфер, таких як: маркетинг, командотворення, фінанси, право тощо. Все це допомагає запуску реальних проектів. Вони будуть актуальними для бізнесу з будь-якого спрямування. Мені всі ці знання допомогли побачити загальну картину мого проекту та реалізувати його на практиці.

MSc in Innovations and Entrepreneurship – єдина та унікальна програма магістерського рівня в Україні, яка надає системні бізнес-знання для створення власного бізнесу в технологічній або інноваційній сферах.

Чому, на твою думку, цей сервіс має стати актуальним для українців?
Меланома – це один з найбільш злоякісних видів раку. В Україні щороку помирає близько 1100 людей від раку шкіри, а діагностується в нашій країні людей з таким діагнозом дуже мала кількість, передусім через низьку обізнаність з цієї проблемою та несвоєчасну діагностику. В Україні смертність від меланоми сягає близько 90% від виявлених випадків. Найбільша небезпека цієї хвороби полягає в тому, що на ранньому етапі меланома не має якихось явно виражених симптомів, і людина, яка не має відповідних знань в цій області, впевнена, що з нею все гаразд. Вже при появі симптомів, коли людина звертається в медичний заклад на діагностику, хвороба може вже тривалий час прогресувати в організмі та призвести до смерті протягом першого року. Але, якщо провести діагностику на ранньому етапі та виявити меланому першої стадії, шанс вижити та вести повноцінне життя є в 90-95 % людей (достатньо тільки хірургічного лікування), третьої — 60 %. При четвертій стадії приблизно лише 5 % людей переживають п’ятирічний рубіж. У групі підвищеного ризику перебувають люди зі світлою шкірою, світлими очима, світлим або рудим волоссям, а також ті, у кого багато родимок на тілі та, якщо в когось з родичів був рак шкіри.

У чому саме полягає робота nevusLab?
Мій проект nevusLab – це онлайн-сервіс для безкоштовної перевірки своїх родимок. З допомогою цього сервісу користувачі матимуть змогу перевірити свою родимку, просто надіславши її фото нам на сервіс, і після цього наші лікарі – кваліфіковані дерматологи, оглядають фото родимки та надають рекомендаційні поради щодо її безпеки чи навпаки. А саме, чи є підозра про потенційну небезпеку конкретної родимки, в такому разі рекомендують звернутися за детальнішою діагностикою в медичний заклад. Якщо ж наразі з конкретною родимкою все гаразд, здебільшого, її потрібно просто відслідковувати. 

Важливою складовою проекту є те, що він дає змогу безплатно перевірити свою родимку на початковому етапі, безпосередньо перед походом в медичний заклад, уникаючи черг та не витрачаючи свого часу, щоб мати якусь попередню інформацію про стан родимки. Це буде актуальним для людей, які на час карантину не мають можливості перевірити свою родимку в медичному закладі.

Та й після завершення карантину це буде один з методів безкоштовної перевірки родимок на першому етапі, для розуміння їхнього загального стану та для вирішення подальших кроків щодо їхньої додаткової перевірки, або видалення. Відповідь з рекомендаціями користувач отримує на електронну пошту впродовж двох днів. Всі лікарі-дерматологи, які співпрацюють з нашим сервісом, є кваліфікованими фахівцями та з відповідною медичною освітою.

Рання реєстрація на магістерську програму MSc in Innovations and Entrepreneurship триває. Деталі тут!

Чи плануєте розширювати коло лікарів?
Так, звісно. По мірі розвитку проекту, коли буде зростати кількість заявок на перевірку родимок, ми будемо залучати нових лікарів-дерматологів, для співпраці з нашим онлайн-сервісом.

Наскільки для пацієнта буде збережена конфіденційність?
Вся інформація, яку буде надсилати користувач на наш сервіс, буде захищеною, та до неї не будуть мати доступ особи, які не залучені в роботу проекту. Щодо конфіденційності, ми також проводили консультації з юристами з якими разом розроблявся принцип обробки персональних даних.

Романе, саме цей проект ти захищаєш цьогоріч у бізнес-школі УКУ? Розкажи також, як ти в подальшому плануєш його розвивати?
Так, цей проект для мене багато-чого означає, він є моєю дипломною роботою у Львівській бізнес-школі УКУ. Я вірю, що завдяки роботі цього онлайн-сервісу, багато людей матимуть змогу попередити розвиток жахливої хвороби, та не чути в свою сторону такого страшного діагнозу, як рак шкіри.

Ми плануємо розширювати базу лікарів-партнерів сервісу, і не лише зі Львова. Виходити на нові міста в Україні, щоб більше людей дізнавалося про таку можливість безкоштовної діагностики, і по мірі збільшення заявок на онлайн-сервісі, ми б могли відповідно опрацьовувати їх та підтримувати сталу роботу сервісу, щоб люди з різних куточків країни, мали можливість безкоштовно на ранньому етапі перевірити свою родимку.

Підготувала Олена Янковська