LvBS стала національним консультантом ПРООН по розробці онлайн-курсу для бізнесу про цілі сталого розвитку

16 Жов 2019

Епоха домінування людини (епоха антропоцену) призвела до точки неповернення: 24 липня 2019 українці використали весь природній потенціал, який наша країна була здатна відновити, а 29 липня вичерпався всесвітній невідновлювальний потенціал нашої планети. Як має реагувати бізнес на ці виклики та що саме можуть змінити підприємці? Ці та інші питання були ключовими на зустрічі по розробці онлайн-курсу зі сталого розвитку для бізнесу, що відбулася сьогодні у Львові. Круглий стіл, за участю експертів ПРООН, УКУ, LvBS та представників бізнесу, був насичений презентаціями, панельними дискусіями та обговореннями, і дав можливість підприємцям стати співтворцями онлайн-курсу та отримати відповіді на практичні запитання.

Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS), в якості національного консультанта, працює над компонентом у секторі бізнесу у важливому проекті «Онлайн-освіта задля сталого розвитку», який впроваджує Програма Розвитку ООН в Україні. 

Проект впроваджується ПРООН за фінансової підтримки уряду Німеччини через Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Курс буде розроблений до кінця 2019 року. 

Сталі товари і послуги – це неминуче майбутнє бізнесу, на яке є запит 93% покупців світу і до якого треба готуватися вже сьогодні. А тому цілі сталого розвитку – це пріоритет як для лідерів бізнесу, так і для лідерів держав і світової спільноти в цілому. 

 «Мій інтерес полягає у майбутньому, бо саме там я планую провести решту мого життя»  інженер-винахідник та Чарльз Кетеринг.

Утім, наше майбутнє під серйозною загрозою, а наступні 10-20 років визначать хід розвитку життя на Землі – на 10 тис. років уперед.

  • Підвищення рівня світового океану;
  • зміна клімату;
  • перенаселення;
  • вичерпність природних ресурсів;
  • вимирання рідкісних тварин і рослин;
  • урбанізація (до 2015 року 70% людей на Землі житимуть у містах);
  • глобалізація, туризм  та технологічний розвиток – усе це призвело до незворотних змін та викликів, які потребують негайної реакції.

У 2015 році ООН згуртувала 193 країни світу і виокремила 17 цілей сталого розвитку, як пріоритетні напрямки розвитку людства. 17 цілей об’єднують 169 завдань, проте усі вони покликані вирішити одну головну проблемуяк через 10 років прогодувати майже 9 млрд людей на планеті Земля.

На щастя, таланти та креативність суспільства дають нам другий шанс – ми можемо скерувати шлях розвитку людства у сталому напрямку і є тенденції, які це підтверджують. Зокрема, тренди у сфері IT технологій показують: все частіше нові винаходи продукують сталі рішення, що вирішують соціальні або екологічні проблеми. З кожним днем все актуальнішим стає поняття resilience – здатність до відновлення природних і економічних систем. А три головні принципи сталого бачення (наполегливість, адаптивність і трансформація) допоможуть забезпечити економічне зростання і, водночас, підтримувати життєдіяльність теперішніх та майбутніх поколінь.

Варто знати: у світі існує топ-100 компаній, які відповідальні за 71% викидів у атмосферу. Однак цю відповідальність, насправді, мають розділяти усі підприємці світу. Лише так, не уникнувши, а взявши на себе долю відповідальності, бізнес може сприяти подоланню природних та економічних криз. 

А завдяки співпраці LvBS, ПРООН та GIZ, бізнес отримав можливість об’єднати інтелектуальні та практичні зусилля і стати співавтором онлайн курсу про цілі сталого розвитку, а також отримати додаткову мотивацію до рішучих дій у веденні сталого бізнесу.

Для бізнесу настав час дбати про майбутнє, більше розуміти мову клієнта, який хоче не лише якісного продукту чи послуги, а й робить свій вибір, враховуючи екологічність виробництва, використання ресурсів та етику в бізнесі.

Онлайн-курс про цілі сталого розвитку сприятиме обізнаності, обміну корисною інформацією за застосуванню її на практиці.