Марія Фрей: «Навчання стало підтримкою моїх ідей, дало більше впевненості та розуміння»

5 Тра 2021

Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення на «Суспільному», розповіла про цінність, яку отримала від онлайн-курсу Адріана Сливоцького «Давид перемагає: сила асиметричного мислення».

Чому обрали для себе саме «Давид перемагає: сила асиметричного мислення»?

В момент, коли я знайшла оголошення про курс від Адріана Сливоцького, я відчувала, що вже маю достатньо багато практичних знань, розуміюсь на операційній діяльності компанії, але зовсім не розумію як будувати стратегію компанії. Підхід, який мене зацікавив , був про те, що стратегія може бути виграшною, навіть якщо вона зроблена не супер знаним чи видатним стратегом.

Чим цінний курс?

За умови, якщо правильно розподілити свій час, то цей курс був цінним тим, що я змогла подивитись на свою організацію зверху, відірватись від поточних процесів і проаналізувати, що було вже зроблено і куди організація має спрямовувати свій розвиток. Здається, що це було найбільш дивовижним для мене самої, бо я ходила до своїх колег і приставала з різними питаннями з курсу: «а де ми заощаджуємо? де у нас будуть партнери?». Це й моїх колег залучило до такого часткового навчання, хоча вони і не долучилися до нього безпосередньо на платформі.

Що запам’яталось найбільше?

Думки, які мене оточували весь той час були про те, що я здатна думати ширше, далі, більше. І найголовніше обмеження – те, яке я сама собі встановила в голові. Це для мене було дуже важливим, тому що після цього курсу, я взяла ще декілька в американських університетах і вже більш спокійно, без жодного сумніву, проходила їх і просто рухалася вперед. 

Як залучали команду до обговорень? 

Частиною команди проводили розмови під час обідів. Мені, на жаль, не вдавалось в умовах пандемії збирати всіх, але я дійсно підхоплювала людей, які працювали в офісі, ставила їм питання. Це дуже допомагало команді подивитися на наші процеси під іншим кутом. Але найбільш смішним був випадок, коли я прийшла до свого боса, який курує у мене адміністративно-управлінський напрямок, і запитала де ми можемо заощадити в 10 разів. І він мені запропонував ідею. Навіть до керівника можна прийти і поговорити. Це було класно.

Які знання застосовуєте зараз?

Все так зійшлось, що курс я закінчила на початку січня, а вже в лютому-березні ми почали працювати з командою над програмою розвитку «Суспільного» до 2025 року. Ми застосували декілька інструментів, які можна віднести до принципів асиметричного мислення. 

Чим цей онлайн-курс відрізняється від інших?

Це перший курс, після якого я відчула, що у мене немає страху навчатися на міжнародних курсах. Курс надав впевненість. 

Кому могли б порадити навчання? 

Пам’ятаю, що в одній з лекцій була інформація про те, що до змін обов’язково потрібно залучати молодь, людей, які нестандартно мислять. Але одночасно, не завжди в певному віці ти здатний осягнути всі процеси, на які тобі треба звернути увагу і докласти багато терпіння, щоб їх змінити. Мені ж потрібен був цей курс, бо я працюю в секторі, що потребує реформування. Ми працюємо з установами, які десятиріччями працювали по-іншому. Я була б дуже щаслива, якби курс пройшов ще й у державні установи, що потребують реформ. 

Чи допомогло б навчання для всіх одночасно регіональних відділень «Суспільного» пришвидшити реформування?

Для мене навчання стало підтримкою моїх ідей, дало більше впевненості та розуміння. В моїй стратегії до 2025 року я маю виростити собі заміну і вона має прийти саме з регіонів. Було б круто, якби ми всі однією командою пройшли цей курс. 

Що вас надихає на саморозвиток та навчання? 

Є декілька джерел натхнення. Мої дві доньки. Я усвідомлюю, що я як самостійна, незалежна, вільна жінка маю їм продемонструвати, що у них є можливості та перспективи у цій країні, що вони мають право на них. Це також моя мати, яка постійно мені каже: «як не ви, то хто?». І зараз, звертаючи увагу на нашу велику команду, це моя команда регіонального мовлення, в якій понад 1000 людей по всій країні. Для моїх працівників важливо, щоб людина, яка ними керує, була освіченою й мала дуже широкий світогляд. 

Довідка

Адріан Сливоцький – бізнес-футуролог, один із найвизначніших фахівців сучасного менеджменту, який входить до топ-20 бізнес-консультантів світу та консультує компанії зі списку Fortune 500, серед яких Nike, Hyundai, Samsung.

Тепер, завдяки авторському онлайн-курсу Адріана Сливоцького, що стартує 11 травня, українські підприємці отримують доступ до провідних світових практик і найактуальніших знань: як зростати у час кризи, у чому сила асиметричних змагунів, як разом з командою розробити ефективну антикризову стратегію для свого бізнесу, проєкту.