Як бізнес працює на волонтерському фронті: перелік ініціатив від Спільноти LvBS

У час війни кожен працює та допомагає на своєму фронті. Бізнес-школа УКУ  зібрала приклади українського бізнесу серед своїх випускників та учасників магістерських програм, спрямовані на соціальну безпеку.  Це ініціативи та проекти, які працюють на допомогу українському суспільству і є прикладом соціального служінння, до яких варто доєднуватися та поширювати.
Звертаємо увагу українських ЗМІ: якщо ви бажаєте отримати більше інформації по кожній з ініціатив, чи отримати безпосереньо прямий контакт – ми допоможемо вам з цим. Сьогодні важливо, аби про такі ініціативи дізнавалося якомога більше людей.

1. Євгенія Мінаєва (Facebook) – ініціаторка порталу, де зібрана найповніша інформація щодо складів та пунктів допомоги за кордоном.  «Я невпинно доповнюю перелік пунктів прийому допомоги по всьому світу. Громадяни інших країн відкривають портал і знають, як конкретно допомогти і де збирають допомогу в їхній країні. Також за численними запитами зібрала безліч адрес складів.
Яку задачу виконує цей розділ? Знати куди везти. Центри, перевізники, окремі водії можуть використовувати портал як каталог… До нас все частіше звертаються іноземці, організації та бізнеси, яким ми допомагаємо знайти адреси пунктів збору гуманітарки, контакти контрагентів, контакти волонтерів, тощо. Наша цільова аудиторія – це іноземні громадяни, які хочуть ділом допомогти Україні», – пояснює Євгенія. https://ua-aid-centers.com/.

2. Олеся Єдинак-Хома (Facebook) засновник та  CEO у Yedynka DGTL (Yedynka digital). Спільно з Бізнес-школою УКУ працює над проєктом для підтримки малого бізнесу в Україні в умовах війни: Do business with Ukrainians. The platform of Ukrainian business teams you can work with now. «Ми знаємо, що малий бізнес, це основа економіки, це платники податків, це роботодавці. Тож системно, допомагаючи будувати нові економічні зв’язки зі західними клієнтами, ми допомагаємо малому бізнесу вижити сьогодні та закладаємо основи нової архітектури економіки завтра, коли ми переможемо.
Проєкт має три основні завдання:

  • допомогти українським малим підприємствам отримати міжнародні проекти;
  • надати підтримку, допомогу задля успішного ведення цих міжнародних проектів (знаннями, нетворкінгом, менторством, англомовними акаунтами);
  • надати грантову допомогу для того, щоб малий бізнес вже найближчим часом міг виконувати свої зобов’язання (платити податки, виплачувати зарплати).

Проєкт ініційований спільнотою UCU Business school, але вже зараз запрошує до співпраці інші бізнес-спільноти, організації та державні органи.  То ж, якщо Ви можете допомогти контактами, хочете долучитися, будь ласка, давайте нам знати на скриньку ok@yedynka.com 

3. Поліна Потапенко (Facebook) кородинує роботу «Медичні закупівлі України». «Запас медичних товарів в Україні швидко вичерпується і це, наразі, найгостріша потреба. Ви та ваші компанії можете розглянути можливість пожертвування ліків або фінансової допомоги, яка буде використана для закупівлі ліків лікарням у всіх постраждалих від війни місцях нашої країни. І реалізувати це за допомогою «Медичні закупівлі України»», – пояснює Поліна. Більше деталей, для оперативної комунікації можете звертатися до HR-ині організації Polina Potapenko.

4. Також учасник магістерської програми Бізнес-школи УКУ Андрій Сабанський створив медичний чат-бот Tactic-Aid. Працює над його наповненням та просуванням разом з медиками та командою УКУ. Окрім того розробляє методички з надання першої домедичної допомоги.


5. Мартин Ковалко (Facebook) та Віктор Павлучинський (Facebook), випускники Програми з інновацій та підприємництва Бізнес-школи УКУ, ініціатори https://saveukraine.city

Працюють в двох напрямках:

  1. З перших днів війни ініціювали проекти під умовними назвами «Гості». На сьогодні відкрили вже третій притулок спільно з Oksana Kominko для переселених осіб. Уже поселили більше 200 гостей і продовжують це робити. 
  2. Окрім того займаються збором гуманітарної допомоги, складською логістикою та перевезеннями. Збирають у себе на складах вантаж з Польщі, Львівщини, Волині, Закарпаття. А тоді розвозять його у гарячі точки України. Зокрема, до Харкова, Києва, Дніпра. 

«На складі у нас ще десь 60 палет готових, і ще 3 фури їде до нас з Польщі! До речі якщо маєте вантаж – пишіть Mariia Khachatrian, у неї там вже автоматизація процвітає! А якщо маєте питання по Польщі, ми радо заберемо все що там застрягло своїми силами, правда Сергей Друбецкой? План мінімум 2 фури на Дніпро, план максимум відкрити ще напрямок Києва і відправити туди 1 фуру», – написав минулого тижня Мартин. Також вони збирають кошти для забезпечення цих фур паливом: https://saveukraine.city

6. Викладач Бізнес-школи УКУ Ігор Блистів (Facebook), маркетинг-директор та директор з інновацій львівської компанії «Кормотех». У компанії сформували та лобіюють внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» в частині надання статусу гуманітарної допомоги товарам для тварин. «Наша мета доповнити перелік гуманітарної допомоги базовими товарами для чотирилапих: корм, амуніція, медикаменти», – розповідає Ігор.

Також компанія зобов’язалася скоординувати зусилля з надання допомоги для порятунку тварин і створила ініціативу «Save Pets of Ukraine». «Ми ідентифікуємо проблеми власників тварин, зооволонтерів та притулків, та допомагаємо їм задовільняти їхні потреби», – зазначають у компанії. На сьогодні вже надано понад 11 тон корму чотирилапим в біді. 5 березня вантажі поїхали у Київ, Житомир, Харків, Ірпінь, Дніпро та Запоріжжя.

7. Олександр Середенко (Facebook) –  ініціатор «Моторних волонтерів». Це мережа водіїв, здебільшого легкових авто, які виконують важливі завдання по Львову. «Маю систему рейтингів, попередньо проскрінив кожного водія, всі люди відповідальні та перевірені великою кількістю завдань. При поточному завантаженні, завдання комплектуємо приблизно за 3-5 хв максимум». Усі запити на допомогу боку водіїв приймають у телеграм-каналі:  https://t.me/motorni_volontery

8. Сергій Прокопенко (Facebook) ініціатор «Бот ПЕРЕВІРКА – твій помічник у світі інформації в умовах війни». Це фактчекінговий сервіс подій в Україні і мережа громадських репортерів. Він може: повідомити про фейк, перевірити новину: https://t.me/perevir_bot  Також Сергій готовий давати інтерв’ю та веде відео-репортажі з Харкова для медіа з різних куточків світу.

9. Анастасія Слюсаренко (Facebook), Co-Founder у Tarilka.org «Координую роботу продовольчого банку їжі «Тарілка», шукаємо контакти координаторів з міст, де цивільні люди зараз потребують продуктів харчування. Також тісно спілкуюсь з координаторами штабу львівського Пласту, де збирають та сортують провізію та відправляють в гарячі точки. Пласт також приймає передачі з-за кордону, має міжнародні рахунки та налагоджену логістику, інфо тут

Трекати усі постійні та актуальні потреби одягу, провізії, харчів та медикаментів можна за посиланням .https://t.me/anastasijaslyu   

Штаб діє на вул. Шептицьких 16. Контактний номер для зв’язку зі станицею – +38 (032) 238 88 26 (стаціонарний), 063 065 36 85 (мобільний), або пишіть нам у Телеграм @lvivplastshtab Для тих, хто з Німеччини, Австрії чи Швейцарії  розробили сайт німецькою мовою зі списком необхідних речей, благодійним рахунком та контактами/

Також співорганізаторка ініціативи з виготовлення патріотичних футболок. Виручені кошти за всі футболки будуть передані до фонду Пласт Львів, який дуже ефективно забезпечує найнеобхідніші речі для захисників України по конкретних запитах з передової.Станом на початок березня було зібрано 21 032 грн. Авторство зображень на футболках за мотивами Марії Приймаченко (української художниці, яка малювала у напрямку «наївне мистецтво») та зображення з кораблем належить пластунці Катерині Слюсаренко https://www.facebook.com/nastja.slju/posts/5015162635197151

10. Віталій Мельник (Facebook) виготовив уже понад 1000 протитанкових їжаків на власному підприємстві, займається доставкою їх в столицю (також доставка провіанту та амуніції для військових від громади м.Волочиськ.) 

11. Андрій Бандрівський (Facebookта Оксана Донець, співзановники компанії Gorgany та український бренд туристичного одягу Turbat перейшли на пошиття спальників для військових. Бренд виготовляє термобілизну, балаклави, фліси, тож на початок березня пошили 100 комплектів термобілизни для наших захисників.
«Звертаємось до швейних виробництв, які мають матеріали, ресурси і можуть допомагати з пошиттям речей для наших Захисників!
Завантажуйте лекала Turbat для пошиття термобілизни, спальників, балаклав і флісів: https://bit.ly/3pF90Nx
Поширюйте і відмічайте тих, кому це може бути корисно!», – зазначають в компанії.
Також від 28 лютого магазини Gorgany стали точками збору речей для ЗСУ.

12. Зорян Гудзій (Facebook) та Олег Піх (Facebook) з компанії InVerita  створили фонд для допомоги  #InVerita. Він покликаний забезпечити Українську армію по всій Україні боєприпасами, одягом, провізією та медикаментами з-за кордону. 

«Працюємо над тим, щоб вирішити якомога більшу кількість невідкладних потреб у Києві, Харкові, Львові та інших областях України. Також хочемо звернутися до всіх Українців, які втратили свою стабільність в ІТ-сфері і які зараз у пошуку роботи і до тих, чиїм друзям зараз потрібна робота. inVerita продовжує працювати, і ми готові долучати вас до наших актуальних вакансій. Сьогодні маємо проекти для Python розробників, QA, Frontend розробників, .NET розробників та Node JS розробників.
Тут детальніше про всі можливості:
https://inveritasoft.com/blog-vacancies
DOU », – зазначають в компанії.

Цей список буде неодмінно буде доповнюватися!

До уваги ЗМІ, у разі, якщо про одну або кілька історій ви хочете розповісти більше, будь ласка, контактуйте із менеджеркою Асоціації випускників та Спільноти LvBS Тетяною Новолодською:

messenger

telegram 

Whatsapp: 0638619392

Дякуємо також всій Спільноті Бізнес-школи УКУ за те, що ви робите і за те, що розповідаєте про це! Будь ласка, якщо вам є про що розповісти, контакуйте з нами і ми радо поширимо інформацію про ваші ініціативи. Чим більше буде такої інформації, тим більше людей зможе скористатися допомогою.  Контакти: telegram @Tetiana_Novolodska, media@lvbs.com.ua

Фото: Facebook