Non-stop лідерство: Наталія Піпа про програму «Good Governance»

21 Лют 2017

Приймати непопулярні рішення, вміти казати «ні», але пам’ятати про користь для громади і постійно рости – це те, без чого неможливий сучасний лідер, тим паче, у державному управлінні. Наталя Піпа – випускниця другого набору програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» («Ефективне управління»), проведеної Львівською бізнес-школою УКУ, Інститутом лідерства та управління УКУ та Українським католицьким університетом. Після завершення навчання, життя Наталі активно завирувало у політичному та громадському руслі, результатом чого став розвиток ГО «Кращий Сихів» та розбудова міської організації політичної партії. Після цьогорічної зустрічі випускників програми «Good Governance», Наталя поділилась тим, як змінилось її життя після навчання і як тепер вона сама може змінювати на краще життя оточуючих.

Pipa

Наталю, як програма «Good Governance» загалом вплинула на тебе, які зміни принесла в твоє життя?

Програма була чудова, особливо запам’ятався модуль, що проходив у Києві, під час якого ми відвідали і Адміністрацію президента, і Національний банк, та багато інших держустанов. Це подарувало нам таке особливе відчуття причетності і неабияк справило враження, бо саме через такі взаємозв’язки тепер знаєш, до чиєї думки варто прислухатися, що цим людям, з якими ми познайомилися, можна довіряти. І навіть зараз, будучи у Львові, ти допомагаєш їм творити одне ціле. І цим була дуже цінна ця програма.

Щодо учасників, з якими разом вчилися, то розумію, що ця програма була дуже сильна людьми. Кожен з них продовжує працювати, хтось дуже багато зреалізував, хтось менше, але всі у будь-якому випадку втілили свій задум. Відтак це говорить про те, що «Good Governance» була дуже цінною, як наповненістю, так і людьми.

Як допомогло тобі навчання на програмі у громадській роботі, в реалізації проектів, ідей?

Оскільки програма «вставляє мозок», то ти починаєш дивитися ширше, розмірковувати над чимось в масштабах держави і аналізувати, що з цього може вийти.

Pipa

Розкажи докладніше про свій проект – громадську організацію «Кращий Сихів», вона народилася якраз після навчання?

«Кращий Сихів» був створений у листопаді 2014 року, це якраз співпало з навчанням. Наша мета полягала у тому, аби представити та захистити інтереси активних мешканців Сихова у їхній роботі над створенням скверу Гідності та боротьбі проти спроб його забудови. Але навчання допомогло усвідомити, що потрібно дивитися ширше, виходити за межі. Наша початкова ідея – зберегти сквер – це добре, але важлива також співпраця громада-бізнес-влада. Коли громаду не питають, ми кричимо, що проти цього. А коли громаду питають, дослухаються до нашої думки, то я вважаю, що це дуже добре. Бо насправді лише в діалозі можна чогось досягти. І місто, і бізнес, і громадські простори повинні розвиватися, не може все стояти на місці, бо тоді усе деградує. Але з іншого боку, є багато опонентів цьому, і це нормально, цей процес потрібно перейти.

Для себе я зрозуміла, що означає словосполучення «непопулярні рішення». Ти працюєш над особистісним розвитком і усвідомлюєш: якщо стається щось хороше, то потрібно дивитися у вікно, а якщо щось не так, то потрібно дивитися у дзеркало. Потрібно пам’ятати про людей і більше розуміти цю цінність спільноти. Бо тоді, мабуть, і бізнес росте, коли ти особистісно ростеш, і громада росте, коли кожен особистісно зростає.

Окрім захисту скверу, ти і твоя громадська організація не стоять на місці, які у вас ще з’явилися проекти?

Ми подавали кілька проектів на Громадський бюджет,  займалися і продовжуємо займатися ще двома просторами: площею біля кінотеатру ім. Довженка і сквером на вул. Дж. Вашингтона. Зараз ми якраз на етапі вироблення стратегії і місії. Наша громадська організація виникла «всупереч», але ми розуміли, що потрібно діяти «за». За якісний простір, за краще, за зміни. Ми створили платформу, ділимося досвідом, зокрема з Луганською і Донецькою областю, наш кейс (офіційне надання земельній ділянці статусу – скверу) успішно використали в Києві, де також зіштовхнулися з проблемою незаконної забудови. Таким чином ми хочемо створювати більше прецедентів, ставати ширшими.

Ми обрали для себе місію Сихова. Коли мене запитують: ти що насправді так любиш Сихів? Я відповідаю: не те, щоб так сильно люблю, але я хочу, щоб він ставав кращим, передусім, тому що я тут живу.

Pipa

То що ж для тебе загалом є ефективним управлінням?

Це коли є відчуття щастя і гармонії, а разом з ними і результат. Це коли завжди потрібно зважувати цей баланс. Звичайно, що усім добре ніколи не буде, але справа має бути зроблена і має бути доброю та якісною для більшості. Ефективне управління – це коли за оптимальний час, оптимальні ресурси досягається якісного результату!

Якщо говорити про учасників, то однією з цілей програми було сформувати спільноту випускників. Наскільки це вдалося зреалізувати, на твою думку, чи спілкуєтеся ви між собою, можливо, народилися якісь спільні ініціативи?

У нас народилася своєрідна інформаційна платформа. Наприклад, коли я бачу якесь повідомлення у соцмережах від свого одногрупника, то я знаю, що цьому можна довіряти, чи це стосується якихось подій у державі, чи приватизації «Приватбанку» і так далі. Звичайно, хотілося б тіснішої співпраці спільноти, але, оскільки у нас дещо різні проекти, то хоч ми один з одним спілкуємося, але регулярно збиратися не вдається. У будь-якому випадку, ми можемо один до одного звернутися, спитати поради – і воно діє. Цей особистий контакт спрацьовує – і це сильно. Звісно, хотілося б це розвивати.

Ти також навчаєшся на програмі LvBS «Жіноче лідерство», які в тебе очікування від цього навчання?

Під час партійної роботи і в громадській діяльності я чи не вперше відчула, що є упередженість щодо жінок-лідерів. Дуже цікаво в собі поєднувати риси м’якості і твердості. М’якість, бо ти всіх любиш, а твердість – коли ти можеш спокійно, наполегливо сказати, наприклад, ми не хочемо цієї забудови, чи, що в нас не лише одна людина в партії, яка вміє найсильніше кричати, а ми представляємо інтереси різних людей, тому нам потрібно все зважувати. Саме через це я вирішила піти на жіночу програму. А ще, коли ти досягаєш якогось нового етапу, тобі завжди бракує знань і вмінь, тому дуже добре вчитися далі. І саме це дають програми Львівської бізнес-школи УКУ.

Pipa

Довідка: Наталя Піпа є засновницею ГО «Кращий Сихів», яка прагне перерости у велику громадську платформу, а також була керівником Львівської міської організації «Української Галицької Партії». Мама двох синів, якій у співпраці з чоловіком вдається розвиватися і підтримувати сім’ю водночас, фактично досягати внутрішньої і зовнішньої гармонії. У лютому 2015 року стала випускницею другого набору програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» («Ефективне управління») разом із 33 управлінцями з різних регіонів України. Після навчання вони стали готовими до професійної роботи в органах державного управління для того, щоб втілювати реальні зміни та реформи.

«Good Governance» − це перша програма такого рівня в Україні. Розробляючи її, організатори відштовхувались від програм, які реалізовують у кращих бізнес-школах світу, зокрема у Harvard Kennedy School. Проте навчальні теми підбирали фокусуючись на тих питаннях, які є актуальними для України. Патріотизм, професіоналізм і порядність − стали ключовими цінностями і гаслом програми, мета якої підготувати нову хвилю управлінців для державних структур, які матимуть інновативне мислення, розумітимуть, як можна впроваджувати зміни в кризових умовах у державних органах і практикуватимуть етичні принципи та цінності на користь спільноти.