HR-процеси двох організацій. Які вони у маленькій та масштабній ІТ-компанії?

11 Гру 2018

Під час HR Fridaу «HR як частина ДНК компанії» учасники мали змогу дізнатися більше про HR-процеси двох IT-компаній: Innocode, де працює 63 людини, та SoftServe, де загалом  6700 працівників.

DNK

«На сьогодні, здебільшого, вже є розуміння ролі HR’а в організації, наступний рівень виклику – не просто «робити» HR, а творити HR, –  зазначила на початку зустрічі модератор дискусії Наталка Шпот, академічний лідер програми «HRM у бізнесі». – HR, як сервіс, не достатній для того, аби працювати з людьми, як з цінністю. Кожен бізнес унікальний і має свій набір ДНК. Управління персоналом, як частинка цього ДНК, скрізь. У нас часто виникають питання, чи ми робимо те, що потрібно? Правильної відповіді не існує. Сьогодні ми покажемо приклади двох успішних компаній. Спробуйте знайти не лише відмінне, а й спільне у їхніх процесах».

DNK1

Ірина Нагорна, COO в компанії Innocode, розповіла, що в цій ІТ-компанії працює 63 людини, є 3 офіси: у Львові, Осло та Києві. Працівники компанії доволі багатофункціональні. «Від всіх нас треба тільки все», –  з посмішкою розповідає Ірина їх неформальний лозунг. Людей у компанію підбирають за цінностями, адже їм важлива довгострокова співпраця. А цінності в Innocode наступні: 1. Чому? (завжди запитувати себе: чому ми це робимо, для кого, чи це справді потрібно компанії і т.д.). 2. Здоровий глузд 3. Довіра 4. Ефективність/оптимізація 5. Включеність 6.Прозорість 7. Гнучкість 8. Соціальна і рекрутинг-відповідальність 9. Еко-свідомість 10. Відкритість до світу 11. Хюґе 12. Товариськість.

Що також цікаво – у компанії немає HR’а, а всі HR функції – це частина управлінської ролі. «У нас ці функції розподілені між командою. Кожна людина включається в процеси», – розповіла Ірина Нагорна.

DNK2

Фактично зовсім протилежний підхід до HR-процесів у компанії SoftServe. Наталія Гайдіна, Global Talent Acquisition Business Partner у SoftServe, розповіла, що головні офіси компанії знаходяться у Львові та Остіні (США), всього їх є 30. Загалом у компанії працює понад 6700 осіб. Лише у Global Talent Acquisition команді задіяно 155 людей, у підрозділі GTO BP разом з Наталею 12 осіб. А ще окремо є цілий HR-департамент. Наталя докладно зупинилася на тому, які є структурні підрозділи і, які в них функції. «Наша бізнес-функція полягає також в консалтингу. Ми оперуємо великою кількістю інформації, які вакансій є на ринку праці, в яких локація. Ця інформація допомагає швидко прийняти рішення куди варто заводити проект, де краще відкривати вакансії», – каже Наталія Гайдіна. А ще вона нам розповіла про навчання менеджерів стафінгу, про аналіз ризиків та «гру на випередження».

DNK3

Загалом учасники зустрічі мали дуже багато запитань до спікерів, на які змогли отримати відверті відповіді.
А вже скоро у Львівській бізнес-школі УКУ проведуть HR Webinar: «Чому помирають ідеї в компаніях?» з Аллою Геогріаді. Реєстрація тут.