Проект учасника LvBS – у топ-10 Harvard Real Estate Venture Competition

7 Бер 2019

Богдан Гнатковський заснував свій перший стартап вже у 16 років, зумів залучити інвестиції та реалізувати ще низку бізнес-проектів. Зараз він – CEO та співзасновник Propertymate, стартапу, що мінімізує час та ресурси на пошук, продаж та придбання житла: для агентів та забудовників шляхом швидкого розуміння потреб клієнтів й отримання більшої кількості угод, а для покупців – знаходження бажаного житла у п’ять разів швидше.
Богдан навчається на магістерській програмі професійного рівня MSc in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS). Саме навчання в Українському Католицькому Університеті й дозволило йому взяти участь у Harvard Real Estate Venture Competition, де його бізнес-ідея увійшла до десятки лідерів!

Har

Результати конкурсу будуть відомі через тиждень, але Богдан Гнатковський вважає перемогою вже сам вихід у фінал, адже вирушає в Гарвард, де зустріне всіх своїх конкурентів у Harvard Real Estate Venture Competition, отримає важливі контакти та почує про неоціненний досвід:

Богдане, як та чому вирішив податися на Harvard Real Estate Venture Competition?
Моя знайома, випускниця Гарварду, запропонувала податися на цей конкурс. Ми так і зробили, а згодом отримали повідомлення про те, що ми ввійшли у десятку фіналістів… 

Розкажи детальніше про свій бізнес-проект, Propertymate…
Проект, що є основним фокусом нашої компанії, це набір AI powered інструментів для сфери нерухомості, які допомагають агентам і забудовникам краще розуміти клієнтів і автоматично «метчити» (від англійського слова match – пасувати, підходити, – авт.) їх з необхідною нерухомістю на ринку. 
Ринок нерухомості має велику проблему – процес транзакції дуже тривалий і дорогий. Пересічному американцю треба витратити приблизно 4 місяці, аби придбати нерухомість. І на це він витрачає 8-10% від суми транзакції – власне, на весь цей супровідний процес.
Агенти та забудовники також зіштовхуються з труднощами з таких умов, адже вони витрачають безліч ресурсів на рекламу та все ж потерпають від дуже низьких конверсій.

Har1

І ви знайшли рішення?
Ми подумали, що це можна вирішити за допомогою великих даних (Big Data). Проаналізували мільйони різних лістингів, і пробували зрозуміти, чому людям подобаються окремі квартири, який фактор чи набір параметрів на це впливає. Ми оцифрували результати та отримали понад 6 тисяч умовних лейблів, що характеризують попит на одиницю нерухомості. Зараз ми застосовуємо цю інформацію до потенційних клієнтів, беручи до уваги їхні вподобання. Умовно, якщо людина переглянула 10 квартир, 7 сподобались, а 3 – ні, наша система автоматично визначає набір параметрів до усієї нерухомості на ринку, що відповідає інтересам клієнта.

Якщо працювати з великим обсягом інформації, це дає можливість компаніям зробити свої процеси більш ефективними.

Цікавий факт, що ти їдеш на змагання як учасник LvBS та УКУ. Тобто учасники конкурсу – це студенти?
Так, це конкурс стартапів для студентів та тих, хто завершив університет упродовж останніх двох років. Я навчаюся на програмі MSc in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ. Це чудово, що у Львові є платформа, де люди можуть навчатися, реалізовувати свої ідеї, брати участь у різноманітних ініціативах. До прикладу, я нещодавно мав розмову із Миколою Максименком, який також навчається зі мною на MSc in Technology Management, а до того він працював у ЦЕРН (European Organization for Nuclear Research). Ми говорили про те, що все частіше у спілкуванні з великими технологічними компаніям типу Google чи Amazon, стає зрозуміло, що й вони знають про цю платформу в Східній Європі, УКУ, яка продукує випускників, що вміють робити круті інноваційні речі. До речі, у межах проекту ми співпрацюємо з Олесем Добосевичем і Data Science Lab УКУ – за ними АІ-частина проекту, і це дуже круто!

Старт набору на програму MSc in Technology Management розпочато!

Har2

Коли оголосять переможців?
9 березня. Щороку у конкурсі беруть участь дуже круті компанії. Там просто неймовірний рівень учасників, можливість поспілкуватися з людьми, до яких за інших обставини було б вкрай складно достукатися. Тут власне, основне не у змаганні, а у нетворкінгу та спільноті!

Розмовляла Лілія Кузік