«Україні потрібні фахівці, які мають не тільки знання, а й цінності», – декан LvBS на «Голосі Америки»

23 Жов 2015

Декан Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Софія Опацька стала гостем  Української служби новин «Голос Америки». Вона розповіла про те, яких фахівців потребує Україна та як функціонує приватний університет.

За словами Софії Опацької, спочатку Український католицький університет розвивався як гуманітарний навчальний заклад, але після Революції Гідності в університеті переглянули потреби ринку праці і почали розвивати нові напрямки. «Так, цього року ми відкрили Програму комп’ютерних наук, бо вважаємо, що цей напрямок дуже перспективний для України і є постійна потреба у кваліфікованих кадрах. Також в УКУ заснували Школу управління, яка виховує нових управлінців для державної служби, органів місцевого самоврядування. Ми вважаємо, що Україні потрібні фахівці, які матимуть не лише знання, а й принципи та цінності».

Декан LvBS вважає, що оскільки УКУ є недержавним університетом, це дозволяє йому бути більш гнучким і швидко реагувати на потреби ринку: «Ми стежимо за тим, яких фахівців і якого напрямку потребуватиме країна за рік чи два, і від цих тенденцій залежить наш перелік спеціальностей. Навчання в університеті є дотаційним, бо студенти платять лише 15-20% від реальної вартості, а хороша освіта у всьому світі коштує дорого. Тому нам потрібні прихильники – люди, які готові інвестувати в освіту. І ми знаходимо багато таких прихильників у США.  Приємно, що зростає коло друзів УКУ і в Україні, які нас підтримують. Люди починають розуміти важливість якісної освіти. На мою думку, якби ми більше інвестували в освіту, можливо, зараз менше треба було б вкладати в армію». 

Переглянути відео

Декан Львівської бізнес-школи також додала, що модель роботи УКУ дуже схожа на модель американських університетів і в управлінні, і в багатьох інших аспектах. Це полегшує співпрацю університету з міжнародними навчальним  закладами, особливо з  католицькими університетами, адже є спільні принципи, етичні засади і цінності: «Ми дбаємо про якість і вдосконалюємось самі. В Україні не всі приватні навчальні заклади мають добру репутацію, і, вочевидь, їхня кількість повинна зменшитись. Але, якщо приватний навчальний заклад дає студентам хорошу освіту, знання, навички, ставлення і можливість розвитку кар’єри, спілкується з представниками ринку праці, з державою і розуміє, яких фахівців потребує країна, – такі університети повинні існувати і їх треба підтримувати», – підсумувала Софія Опацька.

Переглянути відео