5 порад для складання ефективного бюджету від Михайла Колісника

14 Вер 2017

«Бюджет – неначе совість, від перевитрат не втримує, але викликає почуття провини!» – колись сказав хтось з великих. Осінь – традиційна пора складання бюджетів, як в українських компаніях, так і у світі загалом. За моїми дослідженнями, більшість українських компаній (близько 66%) починають складати бюджети у першій декаді жовтня. Напередодні цього активного періоду хочеться дати декілька порад тим, хто вступає на шлях корпоративного бюджетування», – пише викладач Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), професор Михайло Колісник. Отже починаємо бюджетну осінь правильно разом з LvBS.

kol

1. Вирішіть, яка саме модель бюджетування вам потрібна. Чи ви віддаєте перевагу детальному бюджетуванню, вельми напруженим показникам, закладеним в бюджет, і для вас відхилення від бюджету абсолютно недопустиме, чи навпаки – для вашої компанії необхідне «легке» бюджетування на рівні ключових напрямків, ключові показники виконують роль радше орієнтиру, а основна ціль бюджету не абсолютно прецизійне його виконання, а координація зусиль різних підрозділів у сучасному мінливому середовищі.

2. Побудуйте схему вашої бюджетної моделі. Ви повинні усвідомлено розуміти, в якому порядку складаються бюджети вашої компанії. Більшість компаній починають з прогнозу продажу та бюджетної резолюції, але так буває не завжди. Подекуди першим доводиться складати бюджет «вузького» місця, яке забирає значну частку ресурсу інших ланок із низки додаткової цінності компанії.

3. Обов’язково розділіть витрати свого бюджету за характером поведінки на фіксовані та змінні. Так буде легше його актуалізувати. Гарною ідеєю є також введення кольорового кодування в процесі складення бюджету.

Читайте також: Три фільми-кейси для фінансистів від Михайла Колісника

kol

4. Пам’ятайте, що бюджетування без процесу подальшого контролю за виконанням бюджетів – це як спроба плескати в долоні одною рукою. Правильно вибудуйте процес аналізу та контролю відхилень від бюджетованих величин. Пам’ятайте, що для цього мало просто порівнювати план та факт, потрібно також проводити актуалізацію бюджету.

5. У жодному разі не нехтуйте процедурою захисту бюджету на бюджетному комітеті. Одноосібно складений фінансовими службами бюджет і «доведений» до відома інших підрозділів до виконання – приречений на провал! Просто «спущений» згори бюджет не означає внутрішню психологічну згоду його виконавців жити за ним і виконувати його.

Дізнатися більше про тонкощі роботи з фінансами ви зможете на програмі «Фінансовий менеджмент», яка відбудеться 14-15 грудня 2017 року у LvBS. Деталі та реєстрація на програму.