Адаптація працівників і правові аспекти управління персоналом, – модуль для HR

25 Гру 2014

На грудневому модулі MA in Human Resources and Organization Development учасниці навчались у провідних викладачів, відвідали майстер-класи практиків з іноземних та українських компаній, ділилися власним досвідом, а також обмінювалися привітаннями і подарунками з нагоди свята Миколая.

Розпочався модуль із актуальної і важливої для HR-ів теми «Адаптація персоналу», загальний огляд якої зробила експерт з управління персоналом, викладач LvBS Ольга Садоха. «Нові працівники з найбільшою ймовірністю приймають рішення про те, чи залишитись у компанії, у перші три місяці роботи на новому місці. Варто пам’ятати про те, що процес адаптації відбувається завжди, навіть якщо він не формалізований» – звернула увагу викладач.

Доповнили тему запрошені експерти – Юліанна Мельниченко, HR бізнес-партнер компанії «Монделіс Україна» та Ірина Сітнікова, керівник відділу організаційного розвитку та навчання ПАТ «Концерн Галнафтогаз». Під час майстер-класів експерти поділилися кращими практиками і складовими системи адаптації персоналу, що діють у їхніх компаніях. «Процес адаптації у нашій компанії є складовою системи управління талантами, яка ґрунтується на стратегічних пріоритетах і цінностях, щоб ми всі разом могли досягти кращих бізнес-результатів і бути ще більш залученими», – наголосила Юліанна Мельниченко. Учасниці зазначили, що в контексті теми адаптації персоналу особливо корисно було порівняти досвід іноземної та української компаній.

З найважливішими правовими аспектами управління персоналом учасниць ознайомив адвокат і викладач LvBS Андрій Гринчук. Незважаючи на досить складну тему, сесія пройшла у невимушеній та динамічній атмосфері. Учасниці почули про реалії українського трудового законодавства, яке, хоча й з певними змінами, але діє ще з часів радянського союзу і, відповідно, потребує кардинальних змін. Тему доповнила учасниця програми Юлія Кушнір, яка у межах проекту «Вчимо і вчимося» поділилася власним досвідом звільнення працівників і розповіла як у цьому процесі мінімізувати конфлікти.

Ще одна учасниця Наталя Мазяр у межах проекту «Вчимо і вчимося» зробила вступ до наступної сесії, розповівши про складові корпоративної культури «Холдингу емоцій «ФЕСТ!». Про різні типології організаційної культури, а також про підходи до лідерства в організації розповіла консультант з організаційного розвитку та викладач LvBS Наталка Шпот. Разом з Наталкою учасниці спробували рольову гру «Королівство», яка стала добрим доповненням теми про лідерство. Досвідом розвитку корпоративної культури та лідерства у власній компанії поділився успішний підприємець Ваче Давтян. «Секрет успішної команди в тому, що ми добре розуміємо один одного», – вважає він.

Про організаційну культуру у ширшому розумінні учасниці мали змогу подискутувати під час навчальної сесії «Міжкультурна комунікація» з координатором міжнародних програм та викладачем бізнес школи Технологічного інституту Британської Колумбії (Канада) Світалною Комінко. Зважаючи на те, що частина учасниць працює у міжнародних компаніях та зустрічається із культурними відмінностями щодня, ця тема була особливо актуальною. Вони довідались про цінності і норми у різних культурних середовищах, а також розглянули питання культурного шоку. «Коли ти переїжджаєш на нове місце, тебе, безсумніву, очікує багато змін. Це природно мати труднощі, коли ти адаптуєшся до нової культури, але є добра новина – культурний шок є тимчасовим явищем», – підсумувала Світлана Комінко.

Учасниці не лише навчались, а й святкували день святого Миколая, обмінюючись листівками і привітаннями. Святкова атмосфера панувала під час усього модуля. Поряд з тим, учасниці не забули про ситуацію в країні і вирішили відмовитись від дорогих подарунків, а зекономлені кошти передати на підтримку дітей, батьки яких постраждали у зоні проведення АТО.