Бізнес CREDO: на шляху від популізму до справжніх змін

1 Бер 2019

«Ми дуже часто пов‘язуємо популізм із пенсіонерами, а загроза йде від молоді. Чому? Бо вони не бачать себе в цьому світі. Покоління це зсув сам по собі, його формує група, яка його «солить», додає йому «смаку». Якщо немає альтернативи, то це роблять популісти, що вміють користуватися моментом. Наше завдання допомогти молоді додати цього смаку. А тому потрібно працювати з довготривалими проектами, такими як Український католицький університет і Українська академія лідерства, та створювати нові», таку думку висловив Ярослав Грицак 28 лютого в межах дискусії Бізнес CREDO «На шляху від популізму до справжніх змін: реформи цінностей». Ще одним учасником зустрічі був голова Ощадбаку Андрій Пишний, модерувала дискусію відома українська телеведуча Мирослава Барчук.

Україна рухається у потрібному ціннісному напрямку. Але ці зміни повільні і вони не стосуються політичного класу. Тому є два важливих питання:

– Як прискорити зміни?
– Як ці цінності поширити на політичний клас?

У політичного класу ми бачимо замовлення на популізм. Україна оточена країнами з популізмом, і залишається єдиним острівком, не затопленим ним. Проте, це швидко можемо втратити, – переконаний відомий історик, викладач Українського католицького університету та LvBS Ярослав Грицак. Він також зазначив, що п‘ять років надто короткий термін, аби сповна зрозуміти ціну Революції Гідності, наслідки Майдану це не те, що ми маємо зараз, а те, що ми матимемо ще за 5 років.  Великі революції відразу не діють, вони змінюють світ.

«Є тривожне відчуття, що ми можемо не здобути того, що прагнемо, але цей страх – це добре. Тому що, коли страх усвідомлений і озвучений, ми робимо більш свідомий вибір. Адже вибори можуть змінити все. Є щось, чого змінювати неможливо, те, що можна зробити з часом і те, що нам потрібно змінити вже і негайно», – сказав Андрій Пишний, голова правління Ощадбанк. А також додав, що в Україні вже здійснено багато реформ, яких ще 5 років тому в нас і близько не було. Та відповідальний порядок денний мають формувати малі і спрощені бізнеси.

«Не можна вповзти в багатство, еволюційно в багатство не входять. У багатсво потрібно вскочити, а тоді еволюціонувати. А отже реформи треба робити швидко», – наголосив Ярослав Грицак. Він також додав, що основні зміни, які відбулися це більша інтеграція з європейськими та світовими інституціями, які теж є важелем до довших та стійкіших змін.

Під час дискусії обговорювали також наступне: українці не повинні впадати в депресію. Є певна логіка революцій, Україна втратила «вікно можливостей», утім залишається «коридор», і нам треба бути готовими, коли відкриється наступне вікно. Зараз є ситуація умовного комфорту. Справжня загроза була в 2014 році і тоді суспільство мобілізувалося. Але ми не можемо вічно жити в такому напруженому стані. У нас знизився рівень небезпеки, а від того реформи і не йдуть так, як треба. Вибори – це свого роду спосіб знайти винних. А ми маємо критикувати владу, але, без сумніву, також критично ставитися і до нас самих  агентів змін, лідерів думок, громадянського суспільства.  

Ці та інші думки прозвучали 28 лютого 2019 року під час дискусії «На шляху від популізму до справжніх змін: реформи цінностей» у межах проекту «Бізнес CREDO». Це – зустрічі в форматі «business talk» представників бізнесу з провідними мислителями та лідерами суспільної думки. Завдяки професійному модеруванню відомої телеведучої Мирослави Барчук, дискусія відбулася також із залученням запрошених гостей зустрічі.

«Бізнес CREDO» Львівська бізнес-школа УКУ та Український католицький університет організовують у партнерстві з One Philosophy Group Of Companies.

Відеозапис зустрічі ми оприлюднимо найближчим часом.

Довідка. Це вже 17 зустріч, а гостями попередніх дискусій проекту «Бізнес CREDO» стали власники та топ-менеджери українських та міжнародних компаній, моральні та культурні лідери, такі як Блаженніший Любомир Гузар, Президент Українського католицького університету Владика Борис Гудзяк, відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, публіцист та проректор із питань призначення та місії УКУ Мирослав Маринович, видавець і поет Іван Малкович, публіцист та літературознавець Євген Сверстюк, голова правління Райфайзенбанк Аваль Володимир Лавренчук та інші