«Бізнес — лакмусовий папірець успішності держави», — український історик, професор УКУ Ярослав Грицак

4 Січ 2022

Яке значення має історія для розвитку підприємництва в Україні і чому важливо повертатися до уроків минулого? 

На ці та інші важливі запитання відповідав відомий український історик, професор УКУ Ярослав Грицак під час зустрічі зі спільнотою LvBS 21 грудня. Він презентував свою нову книгу «Подолати минуле: глобальна історія України», яку писав останні 15 років і яка вже встигла стати бестселером. Модерувала зустріч Роксоляна Вороновська, CEO LvBS Consulting. 

Ділимося з вами короткими тезами зі заходу:

  1. Чим більший середній клас, тим менший рівень напруги у суспільстві. Чим більший розподіл на бідних і багатих, тим вибуховішою та більш руйнівною є ця суміш.
  2. У суспільствах бідних довіра завжди особистісна, у багатих — інституційна. Один із критеріїв розвитку країни — кількість інституцій, які можуть бути сталими. Ключова з них — незалежні суди: вони є гарантією успіху в захисті власних прав.
  3. Народів існує близько 2000, націй — у десять разів менше. Нація є найбільш сприятливим середовищем для модернізації. Питання її майбутнього залишатиметься актуальним ще довго.
  4. Молоде покоління не має травми насильства — і воно в цьому унікальне. Існує цікава теорія: відсутність травми насильства в населення суттєво підвищує шанси на успішне майбутнє держави.
  5. Позитивна риса українців – запит на зміни.
  6. В умовах екстремального насильства складно будувати довіру. Країни, які пережили його, мають високу схильність до корупції.
  7. Причиною відсутності українського підприємництва в історії є, зокрема, православна культура, яка з пересторогою ставилася до бізнесу.
  8. Громадянське суспільство не є ефективним без важеля влади.
  9. Є висока ймовірність того, що молоде покоління з новими цінностями вплине на побудову якісних змін.

Рекомендуємо переглянути відеозапис зустрічі на YouTube-каналі UCU Business School.

Долучайтесь до розбудови майбутнього і подаруйте 150 маленьким українцям та українкам можливість на яскраве дитинство.

Беріть участь у Благодійному аукціоні зустрічей від ПЛАСТу.
Серед учасників: Ярослав Грицак, Андрій Жовтанецький, Майкл Щур, Ярослава Кравченко та ін. Запрошуємо до участі!