Бізнес як військова стратегія: уроки Сунь Цзи, Лінкольна і Сагайдачного

11 Сер 2016

Перший із серії унікальних семінарів Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) про бізнес та військову стратегію зібрав у мальовничих Кам’янці-Подільському та Хотині представників бізнесу, аби на основі Хотинської битви та давніх праць про військові стратегії шукати шляхи для розвитку своїх компаній, удосконалення лідерських якостей та пошуку нових ідей.

«Війна – справа надзвичайної ваги для держави. Справа, де визначається життя і смерть; це необхідно вивчати з великою уважністю»

Сунь Цзи

Hotyn

Перший вечір учасники семінару «Бізнес як військова стратегія: досвід Хотинської битви» присвятили знайомству з Кам’янцем-Подільським та його історією.

 Hotyn

А наступного дня розпочали вивчення відомого трактату «Мистецтво війни», написаного у Китаї понад дві тисячі років тому. Сергій Лесняк, викладач з міжнародного бізнесу LvBS, який вперше переклав цю книгу українською, розповів про використання військових стратегій бізнесом: «Є багато досліджень щодо того, як використовувати військові стратегії у бізнесі, і не лише для переговорів чи як лідерські техніки, але й у виробництві, маркетингу та ін., адже ці принципи універсальні».

Працю Сунь Цзи, з його слів, вперше переклали французькою мовою, це зробили єзуїти. «Загалом, це дуже популярна книга. Навіть морські піхотинці у США вивчають її. Що вже казати про її популярність серед бізнесу», – зауважив Сергій Лесняк.

Lesnyak Sergii

Пропонуємо підбірку найцікавіших цитат з лекції спікера:

  • «Іноді, аби вирішити якусь проблему, треба поділити її навпіл і вирішувати дві частини по-різному.
  • Сунь Цзи був прихильником швидких реакцій і вважав, що будь-яке затягування рішення – це шлях до поразки.
  • Як казав один з лідерів американської революції Джон Адамс, я маю вивчати політику та війну, аби наші діти могли вивчати математику.
  • В 60-х роках ХХ сторіччя американка Джейн Еліот поставила експеримент, в основі якого лежали відмінності між дітьми за кольором очей. Вона довела: «Поки немає розрізнень, люди живуть в мирі. Як тільки вони з’являються, люди починають воювати.
  • Як казав Мао: «Не треба применшувати слів Сунь Цзи. Знай себе і знай ворога, і ти виграєш тисячу битв».
  • Лінкольн зібрав собі у команду політичних суперників, аби перевіряти на них свої рішення».

Читайте також: Сергій Лесняк: Розумні бізнесмени вивчають військові стратегії

Pavlo Sheremeta

Після лекції у Кам’янці-Подільському учасники вирушили до Хотинської фортеці, аби вивчити українські приклади військової стратегії та спробувати застосувати їх до сучасного бізнес-контексту.

Вадим Задунайський, доктор історичних наук, професор, дослідник козацтва і бойових мистецтв козаків, розповів про деталі Хотинської битви 1621 року. Разом з істориком учасники оглянули територію фортеці, біля якої відбувалась битва, та вивчили історичні карти, спроектувавши ситуацію на місцевості.

 Hotyn_

«Гетьман козацтва Петро Сагайдачний був підступним, жорстким і це допомогло його довести козаків до найбільшого успіху», – розповів історик про приклад успішного лідера в українській історії. Він зауважив, що Сагайдачний вивчав противника та його досвід, а ще – вмів шукати ефективних союзників: «Шукаючи союзників, ти знаходиш нові моделі поведінки і вводиш їх у свою модель».

Після цього відбулась практична сесія з Павлом Шереметою, який зазначив, що ця програма є для нього дуже особливою не лише через надихаючу локацію та можливість вивчити детальніше важливі історичні події: «Сюди я їхав з чітким наміром за межами Києва та Львова продумати стратегічні ходи для бізнесу, яким я керую».

Pavlo Sheremeta

Разом з Павлом Шереметою учасники проаналізували дві попередні лекції та разом за їх результатами визначили управлінські висновки:

  • Швидкість – незамінна складова для досягнення успіху.
  • Дотиснути – часом нам бракує останнього зусилля аби досягнути результату. Треба не лінуватися та не боятися його зробити.
  • Лідер – важливі якості та компетенції, досвід.
  • Знати контекст, себе та ворога. Займатися «розвідкою», аби краще розуміти світ навколо та умови, в яких ви працюєте.
  • Накопичувати силу удару. Для перемоги важливо не розпорошувати зусилля та ресурси завчасно.
  • Є час поспішати, а є час почекати. Рішення мають бути вчасними.
  • Без цілі не існує стратегії. Розумійте, для чого робите ті чи інші речі. Майте бачення на майбутнє. Дотримуйтеся стратегії.
  • Стратегічні плани завжди важливіші за тактичні.
  • Дослухайтеся до голосу меншості. Пам’ятайте, що в ефективній команді має бути присутня дискусія.
  • Пам’ятайте про межі, про існування міри.
  • Пам’ятайте, війна невигідна. Щонайменше, з економічної точки зору.
  • Уникайте прямих зіткнень, особливо, якщо не вистачає ресурсів.
  • Корисним може бути використання чужих ресурсів. Йдеться не про грабування, а про партнерство, співпрацю на добровільній основі.
  • Працюйте над розвитком мережі та партнерських стосунків.
  • Будьте гнучкими. Тактичні рішення можуть змінюватися на шляху до досягнення мети.
  • Прямий контакт – швидко отримуйте інформацію, аби швидко йти вперед.
  • Будьте пильними. Не забувайте – перемоги зменшують пильність.

Hotyn

Вадим Задунайський так підсумував практичну сесію: «Важливо, що у цих речах, які ми вивчали, є універсальність, але є й самобутність. І її ми спробували перевести спільними зусиллями у практичне русло».

Сергій Лесняк додав: «Когнітивні помилки минулого. Треба завжди мати їх на увазі, аналізуючи свій бізнес. Потрібно знати обмеження, аналізувати та контролювати х постійно».

Нагадаємо, Львівська бізнес-школа УКУ оголосила про старт циклу семінарів для управлінців на основі нового для української бізнес-освіти формату: навчання через ознайомлення з битвами та історичними подіями та проектування аналогій на сучасність. Сьогодні в бізнесі ми шукаємо рішень, звертаючись до досвіду інших країн, шукаємо ідей в нових концепціях та течіях. Вперше в Україні LvBS пропонує в унікальний спосіб вивчити управлінські теорії на основі української історії, зокрема, військового досвіду українського козацтва.

Аби дізнатися про наступні семінари з цього циклу, слідкуйте за нашими новинами на сайті lvbs.com.ua та на сторінці у Facebook.

Hotyn