E-governance: все, що на папері, має бути доступним через інтернет, – радник міністра економіки

11 Лют 2015

10 лютого Яніка Мерило, радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса, у Львівській бізнес-школі УКУ зустрілась з учасниками та випускниками програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance».

Яніка розповіла про впровадження електронного врядування (e-governance) на прикладі Естонії, звідки вона сама. Радник міністра назвала критичні фактори успіху для впровадження електронного врядування:

–        Держава повинна підтримувати розвиток своїх розробників
–        Держава має мінімілізувати своє втручання
–        Держава повинна стимулювати послуги і сервіс

Серед індикаторів інформаційного суспільства, які зараз уже є в Естонії, Яніка  назвала такі: – 100% шкіл та державних установ забезпечені інтернетом та комп’ютерами; 
– 97% підприємств використовують комп’ютери,
– 76% домашніх господарств мають комп’ютери та інтернет;
– інтернет покриває усю країну, наявність 3G та 4G ;
– 1007 публічних зон WIFI;
– доступ до інтернету вважають соціальним правом;
– 99,8 % банківських платежів відбуваються електронно;
– 95% податкових декларацій подають через е-податковий департамент;
– 31,4% голосів на виборах у 2014 році подано електронно;
– 66% населення брали участь у переписі населення через інтернет

На запитання, чи коректно порівнювати масштаби України та Естонії щодо ефективності впровадження електронного врядування, Яніка відповіла: «Для того, аби створити стратегію електронного розвитку розмір країни немає значення. Скільки впровадження e-governance триватиме в Україні – невідомо? Все залежить від політичної волі на усіх рівнях, на разі цього немає», – підсумувала радник міністра.  

Яніка Мерило з учасниками програми Good Governance

Додамо, що програма інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» була створена в Українському католицькому університеті, щоб підготувати нову хвилю управлінців для державних структур, які матимуть інновативне мислення, розумітимуть, як можна впроваджувати зміни в кризових сучасних умовах в державних органах і практикуватимуть етичні принципи та цінності на користь спільноти. Випускниками програми у 2014 році уже стали 45 управлінців. «Good Governance» − це перша програма такого рівня в Україні. Розробляючи її, організатори відштовхувались від програм, які реалізовують у кращих бізнес-школах світу, зокрема у Harvard Kennedy School. Проте навчальні теми підбирали фокусуючись на тих питаннях, які є актуальними для України.