Financial Times: Львів прагне етики та компетентності

24 Лют 2014

Тоді як 46-мільйонне населення України, залякане політичною і економічною кризою, рухається у напрямку останнього туру президентських виборів, нещодавно заснована в західному регіоні країни бізнес-школа, можливо, допоможе відновити цинічну бізнес-спільноту.

Львівську бізнес-школу при Українському Католицькому Університеті було засновано 2008 року, частково за підтримки трьох бізнес-груп країни. У країні, пронизаній корупцією, одним з аспектів місії LvBS є прищеплення українським менеджерам етичного підходу до бізнесу.
 

Паливний оператор Галнафтогаз, постачальник розробок програмного забезпеченняSoftserve і виробник жіночого одягу Trottola, – усі вони є регіональними працедавцями в Україні, які сподіваються розширити свій міжнародний вплив. Вони надали школі свою підтримку, і також є діючими членами Наглядової ради школи.

Компанії вважають, що хронічна корупція перешкоджає розвиткові України. Вони стверджують, що навчання їхніх менеджерів у школі, яка зосереджена на етиці, не лише надасть їхнім управліцям гарантію морального здоров’я, але і має здоровий діловий сенс.

Маючи на меті саме це, вони звернулися до ректора УКУ і колишнього професора Гарварда отця Бориса Гудзяка з пропозицією створити бізнес-школу, щоб навчати як їхніх претендентів на MBA, так і ряд менеджерів середньої ланки, яким потрібні коротші курси. У 2008/09 навчальному році близько 1000 слухачів з трьох компаній та ширшого загалу взяли участь у коротких курсах і семінарах у LvBS.

«Ми хочемо, щоб бізнес-структури і менеджери були етичними, і ми хочемо, щоб ті, хто управляє компаніями, любили нашу землю і були патріотами», – говорить отець Гудзяк.

Президент Галнафтогазу, компанії, якій належать 300 автозаправних станцій, Віталій Антонов каже, що ключовим чинником у створенні LvBS було призначення Софії Опацької, тоді ще директора програм MBA у Києво-Могилянській бізнес-школі, у Києві, керівником корпоративного університету Галнафтогазу в 2005 році.

«І вже на цьому етапі ми почали розуміти, що було б набагато ефективніше для декількох бізнес-організацій об’єднати зусилля і створити бізнес-школу», – каже пан Антонов. Згодом пані Опацьку було призначено директором LvBS.

«LvBS уособлює особливо успішний синтез бізнесу та етики. Зараз це те, в чому зацікавлені всі у бізнес-спільноті», – каже пан Антонов.

Оскільки ділові кола в Україні стають зрілішими, «уже більше недостатньо жити лише власним розумом; потрібна класична освіта», – говорить Тарас Вервега, директор з розвитку бізнесу в розташованій у Львові та швидкозростаючій компанії Softserve, яка надає роботу 1200 особам. Панові Вервезі LvBS потрібна, щоб навчати менеджерів середньої ланки управляти місцевими відділеннями, а також філіями у Флоріді та Манілі (Філіппіни).

Trottola, де працюють 2000 осіб, має подібні вимоги. Компанія має намір створити більше робочих місць в Україні у таких галузях як дизайн одягу та маркетинг.

«Києво-Могилянська школа – номер 1 в Україні, але плата за навчання є дуже високою і не кожен в змозі поїхати туди», – каже Ярослав Рущишин, директор Trottola.

«Бізнес-школа це не лише MBA, це навчання людей в певному регіоні, а ділова ментальність в Києві відрізняється від західноукраїнської. Ми більше зосереджуємося на етиці, і це нас відрізняє від тих шкіл, які зосереджуються на конкуренції».

Програма EMBA Львівської бізнес-школи зараз налічує 15 студентів і викладають тут українські і запрошені лектори, зокрема бізнес-фахівці з компаній на зразок Kraft Foods таErnst & Young і професори з Московського Державного Університету і Університету Мічігану.

Саме етичний аспект школи, вважає отець Гудзяк, допоможе топ-менеджерам вже на початку своєї кар’єри зосередитися на законних і морально прийнятних рішеннях своїх проблем. Але він не чекає, що зміни відбудуться швидко.
«Багато людей в Україні намагаються щось вдіяти із корупцією. Але це системна проблема, а систему змінити нелегко», – говорить він.

 Оригінал статті