Гліб Канєвській: Новому уряду нові мізки (Українська правда)

5 Тра 2014

 

Українці перемогли у боротьби з тиранією. До влади прийшов новий уряд. Проте в умовах зовнішньої загрози, відчувається брак свіжих поглядів в структурах влади. Звичайно, урядовці можуть виправдатися, що університетська освіта понівечена корупцією попередніх років. І потрібен запас часу. Аби виростити молодих професіоналів. Та в Україні вже є освітні культурні середовища, які готують молодь на принципах професіоналізму, патріотизму та порядності.

У квітні цього року автору пощастило виграти грант на навчання в Львівській бізнес-школі за програмою “Ефективне управління”. За словами керівника школи Софії Опацької, на основі такої програми організатори хочуть сформувати сильні команди в органах державного управління: “Команди, які здатні розробляти та впроваджувати програми змін. Таке завдання є свого роду викликом і для українського уряду, і для суспільства загалом”.

Відверто кажучи, умови для навчання, які підготували організатори приємно здивували. Заняття проходили в новенькому корпусі Українського католицького університету біля Стрийського парку. Будівлю введено в експлуатацію в вересні 2013 року за кошти меценатів. Аудиторії оздоблені в стилі хай-тек.

Не меншої уваги заслуговує і навчальна програма. На першому квітневому модулі (всього три модулі) перед учасниками виступили викладачі з США, бізнес-гуру, правозахисники, юристи, лобісти та конституціоналісти.

П’ятиденний модуль відкрила спеціаліст у сфері організаційного розвитку Алла Георгіаді (St.Thomas University, США). Ввечері учасники прийняли участь в вебінарі-дискусії з виконавчим директором Fels Shool of Government Пенсільвансього університету (США) Девідом Торнбургом на тему: “Чи можуть державні організаці змінюватися?”.

Веб дискусія з Девідом Торнбургом

В наступні дні учасники окреслили конституційний устрій України разом з правником Ігорем Коліушком. Уявили український лобізм в межах правового поля з GR менеджером “Corum Group” Денисом Базілевичем. Помріяли про люстрацію зі спеціалістом у сфері кримінального права Валентиною Теличенко. Обговорили мультикультурну політику Львову з релігієзнавцем Тарасом Дзюбанський. Намалювали схеми, за якими виводять гроші в офшори з адвокатом Андрієм Гринчуком.

Приємним сюрпризом для учасників стала відкрита розмова на вічні теми любові, свободи та правди з дисидентом, учасником ініціативної групи “Першого грудня” Мирославом Мариновичем.

Варто зазначити, що організатори програми “Ефективне управління”, доклали багато зусиль, аби справити враження. Перед учасниками виступив Адріан Сливоцький, американець українського походження, автор світових бестселерів з питань стратегічного управління, який увійшов до п’ятдесяти світових бізнес-мислителів, а також у топ 25 бізнес-консультантів.

“Я знаю українську мову, – заінтригував Адріан, – але продовжу на англійській”. Після двогодинного виступу на тему “Етичне лідерство в бізнесі та урядових установах”, Адріан Сливоцький повідомив, що спеціально спілкувався на англійській мові. “Адже, ця мова – є відкритими дверима у безмежний світ можливостей”, – завершив бізнес гуру.

Сливоцький розповідає про безмежний світ можливостей

Під час навчання, автор думав про катастрофу, яка огорнула країну. І під час модулю, і після нього з усіх куточків держави доносились новини про колабораціонізм місцевих еліт, про саботаж чиновників, про партійні квоти розподілу посад. Але вихід є з управлінської кризи. Сотні молодих громадян шукають можливості служити новій Україні. Окрім Львівської бізнес-школи, яку відвідав автор, в країні є і інші ініціативи. Громадські організації, міжнародні фонди, врешті-решт, приватні школи готують молодих професіоналів за сучасними західними стандартами. Тому, нові урядовці мають докласти всіх зусиль, аби залучити молоді мізки до управління державою.

Джерело: Українська правда