Ідея без виконання − галюцинація, − Жоао Перре Віана

21 Тра 2014

14-18 травня на Програмі з інновацій та підприємництва відбувся навчальний модуль. Учасники активно тестували свої бізнес-ідеї  в середовищі групи, представляли їх експертам і напрацьовували нові ідеї на #SmartEnergyHacathon.

Головним навчальним курсом цього модуля став «Розробка і впровадження інноваційних стратегій» з Сергієм Гвоздьовим, експертом операційного менеджменту та управління проектами. На курсі вивчали стратегію блакитних океанів та поняття інноваційної стратегії.

На майстер-класі від Романа Зінченка, засновника «Greencubator» учасники дискутували про зелену економіку, відновлювану та розумну енергетику. Дискусії і обговорення продовжились на Форумі з питань екологічно чистої енергетики (Smart Energy Forum), який відбувся 16 травня в Львівській бізнес-школі УКУ.

Поміж навчальними майстер-класами учасники влаштовували презентації проектів. Так, Святослав Щур пригощав усіх «альтернативною кавою» власного приготування. Ідея такого продукту виникла під час роботи Святослава над власним бізнес-проектом.

Також учасники обговорювали головні ідеї книги Френсіса Фукуями «Довіра», яка є першим пунктом у списку для читання з курсу «Бізнес-комунікації» Євгена Глібовицького.

Важливим пунктом у розкладі була  презентація проектів перед експертами.  Загалом учасники презентували 8 проектів, з яких 3 уже стартували. А бізнес-проект учасниці програми Наталі Міхнової  мережа фітнес-студій «Яскраве життя» уже приносить прибуток.  Серед експертів, які тестували ідеї учаснів, були Йорам Крозер, університет Твенте, Фонд Нідерландів та Академії сталих інновацій; Антон Скрипник, компанія ELEKS; Лев Підлісецький, засновник компанії «Чудо тур», Надія Врублевська, компанія ProSteer Group.

За допомогою  інноваційної системи Cisco Tele Presence Жоао Перре Віана дистанційно консультував учасників Програми щодо роботи над власними проектами: давав корисні поради і стимулював працювати краще.

Насамкінець, 17-18 травня, частина учасників взяла участь у хакатоні. Так 1 місце зайняла команда, у якій працював учасник MSIE Святослав Щур.  Їхній проект «GenioLight»  отримав призовий фонд 20 000 грн. + участь у програмі BizSpark.

Особливий приз від партнерів хакатону отримала команда, яка складалася лише з учасників Програми з інновацій та підприємництва LvBS. Проект«Wise heat» Романа Никулишина, Маркіяна Серчинського, Дмитра Завгороднього, Євгена Мордвінова отримав приз 5000 грн. + навчання на програмі soft skils курсу у «Bionoc Hill».

Проект «MakeMeGreen», гейміфіковану навчальну платформу на еко тематику «Educational gamified Eco platform», розробляла команда серед яких також були учасники MSIE Анастасія Бондаровська та Юлія Свіріпа. Їхня команда виграла поїздку в Нідерланди, в Університет Твенте.

Роман Никулишин, учасник MSIE, який брав участь у хакатоні, ділиться враженнями: «Хакатон – це класний та яскравий досвід. Час ішов непомітно, втому гасив ентузіазм. Це був дуже продуктивний час, я обов’язково ще раз спробую взяти участь у хакатоні. Після роботи залишився класний потенційно успішний бізнес-проект, багато спогадів та вражень. І що дуже важливо − розуміння того що,  якщо хочеш, то можеш працювати 48 годин нон стоп. Головне це  повага до своїх друзів, які пройшли це все з тобою!».