Як змінилася бізнес-освіта за час карантину?

10 Вер 2020

СEO LvBS Consulting Роксоляна Вороновська взяла участь у дискусії «Тут прокачують бізнес-знання» на «Форумі МСП. Перезавантаження 2020». Вона поділилася досвідом організації навчального процесу у Львівській бізнес-школі УКУ за час карантину: як змінилися запити підприємців, про особливості підходів до навчання у час карантину, про нову реальність бізнес-освіти подаємо короткі нотатки з форуму. 

У чому особливість навчання у LvBS? 

У фокусі Бізнес-школи УКУ власники бізнесу та їхні освітні запити. Ми також маємо багато експертизи в ІТ-галузі, адже у нас діє єдина в Україні програма магістерського рівня, яка надає бізнес-освіту в сфері технологій MSc in Technology Management

Що стосується підходу до навчання, то це, насамперед, велика кількість викладачів-практиків, іноземних викладачів з найкращим глобальним досвідом, а також розбудова спільноти: корисні, цікаві знайомства в межах бізнес-школи та дружніх середовищ. На навчальних програмах ми організовуємо візити в успішні компанії та зустрічі з досвідченими власниками, управлінцями це завжди дуже цінно. 

Яку би програму у LvBS ви не закінчили, ви потрапляєте у Спільноту, яка дає можливості для постійного навчання і зросту через нові знайомства, зустрічі, програми, спільні мандрівки, тощо. Думаю, ми всі під час цієї кризи оцінили по-новому важливість приналежності до якісної спільноти. Саме там можна знайти і підтримку, і корисні поради. 

Ми, наприклад, запустили з початком карантину проєкт «Дорадчі ради в час кризи», де наші експерти, викладачі, випускники жертвували свій час Pro Bono, аби консультувати колег, які опинилися у кризовій ситуації: як діяти, як врятувати бізнес, чому треба думати на кілька кроків уперед тощо. Це був дуже цікавий і справді корисний досвід.

Освіта – це не тільки про навички (що ми вміємо) та про знання (що ми знаємо), а й про наше ставлення (якими ми хочемо бути). І, власне, освіта – це найбільше про останнє: як з її допомогою зможемо змінити себе, свої підходи, трансформувати свої компанії, тощо.

Підприємцям у час кризи потрібні короткострокові чи довгострокові навчальні програми, або ж їхня комбінація?

Це все дуже індивідуально. Частина підприємців перебуває на тому етапі розвитку бізнесу, коли потребує швидких, актуальних знань та навичок: розширити свої горизонти, подивитися на свій бізнес зі сторони. У цей момент для них вартісними будуть коротко- чи середньострокові програми, а також навчання для команд. Управлінці з багатолітнім досвідом мають радше запит на переосмислення свого досвіду, на розвиток нових масштабних проєктів. Тут цінною буде зокрема програма KE МВА, яка дозволяє відрефлексувати, комплексно структурувати свої знання, заглибитися в управлінські практики та попрацювати над розробкою і впровадженням нових проєктів чи то в межах наявного бізнесу, чи у створенні нового.

Підприємництво передбачає гнучкість та ризик: як навчальні програми Бізнес-школи УКУ враховують цей факт?

У навчальних програмах LVBS ми часто використовуємо кейс-метод. Це реальні ситуації, в яких опинялися компанії. Учасникам програми треба стати на місце керівника організації та ухвалити рішення. А як ми знаємо, розуміння правильного рішення у кожного своє. Саме у такий спосіб навчання тренує гнучкість мислення та аналізу. З іншого боку – можна побачити багато різноманітних компаній, різних підходів. Це розширює розуміння багатьох галузей, та як саме в них працюють бізнеси. Це максимально практичний «тренажер» для прокачування навички ухвалення сміливих рішень – а це найважливіша риса підприємця.

Чи змінили ви якось свої підходи під час та після карантину?

Найперше, що нам допомогло вийти на нові формати – це запуск онлайн-курсу від провідного бізнес-мислителя світу Адріана Сливоцького «Давид перемагає. Сила асиметричного мислення». Звісно, ми почали працювати над його розробкою ще до карантину, і як виявилося, дуже вчасно. Від початку березня вже близько 800 людей та більш як півсотні управлінських команд з різних країн провчилися на двох наборах цього курсу, і незабаром стартує третій!  

І ми бачимо, що такий формат допоміг командам не просто втримати драйв під час дистанційної роботи, а й згенерувати цікаві рішення. Все-таки стратегічний процес хоч і не в пріоритеті, коли треба приймати мільйон швидких рішень щодня, однак відкладати його теж не варто, адже треба думати про те, якими ми можемо бути завтра, за рік-два чи десять

Ми стали стратегічними партнерами з найбільшою в Україні платформою онлайн-курсів Prometheus. Зараз у школі активно працюємо над створенням нових онлайн-курсів, щоб ті знання і експертиза, які в нас є, стали доступними набагато ширшій авдиторії. І ми сподіваємося, це допоможе українському бізнесу якісніше і швидше розвиватися.