Мільйон доларів на освіту: в США закінчилися благодійні вечори на підтримку УКУ

10 Лис 2015

УКУ зібрав понад 1 млн. доларів США на розвиток університету під час Благодійних вечорів, що відбулися у містах Сполучених Штатів Америки. Це сума від продажу квитків, окремих датків від жертводавців та спонсорів, а також заснованих стипендій.

Благодійні вечори відбулися у Вашингтоні, Чикаго, Сиракузах та Нью-Йорку.
IMG-1131Цьогорічною локацією для вечора у Вашингтоні став заміський клуб воєнно-морського флоту в Арлінгтоні (штат Вірджинія). Серед почесних гостей – Карл Гершман, президент Національного фонду підтримки демократії (NED).

У своєму вітальному слові він відзначив роль Українського католицького університету в боротьбі України за незалежність, зокрема, через виховання гідного покоління українців:

«Окрім війни за територіальну та економічну незалежність, в Україні триває морально-духовна боротьба – боротьба із радянським минулим, яке просякнуте недовірою та цинізмом. Це «поле битви» Українського католицького університету, який виховує нове покоління українців: громадян, які прагнуть створити вільне суспільство на основі цінностей. Я був приємно здивований, коли з’ясував, що Юрій Дідула, який впродовж року працював у Національному фонді підтримки демократії, – випускник УКУ. Коли дізнався більше про його проект із відбудови Краматорська, був не просто вражений. Розповідаю про це як приклад нового духу волонтерства в Україні, зародженого у результаті Євромайдану та спроби дати відсіч людській кризі на Сході держави».

GershmanЗа словами Карла Гершмана, Український католицький університет допомагає виховувати таке нове покоління, «шукати» і «рятувати» людину в кожному, кого він торкається.

«УКУ пропонує інший тип освіти: навчання, яке надихає молодь і вселяє в них моральні та духовні цінності, які слугують альтернативою до того, що Світлана Алексієвич називає «новою релігією» пострадянської віри в матеріалізм та споживання», – зазначив президент NED.

Приятелів УКУ в Чикаго привітала декан Львівської бізнес-школи УКУ Софія Опацька. Вона розповіла про пріоритети розвитку університету та як УКУ відповідає на виклики:

Opatska«Ділитись досвідом, бути відкритим до світу, приносити нову якість у людські та бізнесові стосунки – це те, що ми намагаємось робити спільно з нашою бізнес-спільнотою в Україні, представники якої сьогодні є разом з нами на цьому бенкеті. Познайомтесь із цими людьми. Вони в непрості часи показують приклади успіху нашим студентам. Це люди, які довірять нам не лише свої гроші, наповнюючи стипендіальний фонд, але й своїх дітей».

Серед почесних гостей, які виступили від час благодійного вечора в Чикаго, – випускник УКУ, преосвященніший владика єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій (Комар), та Іван Гевко, генеральний секретар і виконавчий директор «Rotary International».

John Hewko«Система вищої освіти в Україні потребує нової моделі радикально-інноваційного підходу. Потрібно використовувати досвід всього найкращого, що є у відомих університетах світу. І саме на прикладі УКУ цей досвід ми втілюємо. Питання в тому, чи українська еліта готова підтримувати даний проект, і чи українці вважають, що такий проект важливий? Думаю, що українці не хочуть, щоб діти виїжджали закордон. Впевнений, що українці будуть підтримувати цей проект, тому що УКУ є універсальним навчальним закладом для всіх українців та іноземців, незалежно від конфесії; він надає високоякісний рівень освіти; і найголовніше – університет побудований на базі морально-етичних засад, завданням якого є виховати добрих спеціалістів з духовно-моральними принципами» – розповів Іван Гевко в своєму інтерв”ю виданню «Час і події»

Цього року вперше відбувся благодійний вечір на підтримку УКУ в Сиракузах.Президент УКУ, Владика Борис (Ґудзяк) разом із керівником Школи управління УКУПавлом Шереметою зустрілися із колом друзів УКУ в рідному місті Владики та привітали гостей.

gudziak sheremetaПочесним гостем вечора у Нью-Йорку став професор Єльського університету Тімоті Снайдер.

sniderПід час благодійного вечора у «місті яблука» д-р Марія Шевчук -Чабан, яка підтримує УКУ впродовж багатьох років, зазначила: «Сьогодні ми не тільки досягли поставлених цілей. Вечір відображає почуття спільноти і тепла. А вони – безцінні».

Свою музику та тепло пісень гостям впродовж вечорів дарували Оксана Муха та Віктор Морозов.

mukha 2Український католицький університет та Українська католицька освітня фундація щиро дякує всім, хто долучився до організації заходів: волонтерам, почесним гостям, співакам. Впродовж листопада благодійні вечори відбудуться також в Канаді: ТоронтоМонреалі,Калгарі.