Міжнародні експерти шукали для України рішення на перетинах

10 Жов 2014

У Парижі відбулася міжнародна конференція «Політика, етика і богослов’я: виклики для України і Європи», співорганізатором якої стала Львівська бізнес-школа УКУ. Що таке європейські цінності, чи насправді вони працюють, як Європа може допомогти Україні у протистоянні з Росією? Про ці та інші питання дискутували учасники панельних дискусій з Франції, США, України, Німеччини, Польщі у  Коледжі Бернардинів в Парижі.

«Ми, усі європейці, маємо нарешті усвідомити – те, що відбувається в Україні – це війна, і вона має глобальні наслідки, адже усі можливі норми міжнародного законодавства порушені.  Це дуже особлива війна –  психологічна, повна пропаганди і наслідки цієї пропаганди залишаться ще надовго з європейцями», – таку думку висловив професор Ягеллонського університету Чеслав Поребські (Czeslaw Porebski), Польща.

Професор Пітер Маккормік (Peter McCormick) вважає, що зараз не час турбуватися про європейські чи євразійські цінності: «Під загрозою цінності загальнолюдські, –  вважає постійний член Міжнародного інституту філософії, Париж. – Чи є у Європі цінності, заради яких європейці готові йти не лише на контрактну службу в армію, а й на жертву? Власне, відсутністю таких цінностей маніпулює Росія».

Експерти міжнародної конференції також пропонували конкретні рішення щодо вирішення ситуації в Україні. Так, тези учасників дискусійної панелі «Майдан: на захист гідності і сподоби» зал зустрів оплесками.

Як Європа може допомогти Україні?
– подолати гуманітарну кризу на Сході, який дуже спустошений
– зрозуміти, яку високу ціну Україна заплатила за європейські цінності, і почати самій жити цими цінностями
– почати активно працювати над реальною участю України в Асоціації з ЄС, для початку послабити візовий режим.

«У цей час великих змін, Україна має можливість створити нову ментальну модель управління. Це може бути найкращий подарунок України Європі», – зазначили під час свого виступу Алла Георгіаді та Джон Конбере (John Conbere) (університет св. Томаса, США).

«Дуже важливо, що ця конференція відбулась на перетині різних галузей, – коментує декан LvBS Софія Опацька, яка була співдоповідачем на панельній дискусії «Political Decisions, Business Interests, and the Future of Global Organizations». – Саме на перетині бізнес, філософського, гуманітарного просторів ми можемо шукати нові та ефективні рішення для нашої держави».

Організатори конференції:
Міжнародний інститут етики і проблем сучасності УКУ
Цент досліджень Бернардинського коледжу, Франція
Львівська бізнес-школа УКУ

спільно з
Асоціація українських студентів у Франції
Об’єднання українців у Франції Frames (ACUF)
Європейський Форум
Інститут Томаса Мора