Міжнародний навчальний бізнес-тур LvBS Ізраїль – Норвегія (Оновлюємо)

15 Бер 2016

Учасники програми Key Executive MBA відправились у двотижневий міжнародний навчальний бізнес-тур LvBS, який включає дві країни – Ізраїль та Норвегію. Щодня ми інформуватимемо вас про перебіг туру та найцікавіші деталі.

Норвегія

20 березня 

Учасники міжнародного навчального бізнес-туру KEMBA LvBS з Ізраїлю поїхали у Норвегію. Щоб переключися зі спекотної країни на холодну північну, у неділю, 20 березня, ми поїхали на захід Норвегії, аби побачити фіорди. Фіорди – це довга, вузька морська затока, яка часто тягнеться далеко усередину узбережжя, походить від затоплення морем долини колишнього льодовика. Багато фіордів дуже глибокі, той на якому побували ми, розташований неподалік від Бергена, має глибину 1,5 км. Екскурсоводи розповідають, що у цю затоку можуть запливати навіть кити.

 Фіорди

Монументальність природи у цьому куточку Норвегії вражає. Коли пливеш на кораблі по фіорду, усвідомлюєш позачасовість всього, розумієш вічність світу та власну мізерність у ньому. Навколо тебе високі гори, які стоять тисячі років, а ти пропливаєш такий маленький посеред них. Такий виїзд став для управлінців чудовою нагодою переключитися у турі між двома країнами і знайти час для рефлексії.

Якщо дороги посеред скель і гір, вам видаються чимось нереальним – це не про Норвегію. Так, цього ж дня ми їздили на одній з найбільш красивих залізничних доріг у світі – фломській залізниці (норв. Flåmsbana), протяжністю на 20,2 км. Перепад висот гілки становить 863 метри. Також ми проїхали найбільшим автомобільний тунелем у світі, протяжність якого 24,5 км. Він є частиною європейської автомобільної дороги між Осло і Бергеном. Споруджувати його почали у 1995 році, і а закінчили у 2000. Гори, крізь які проходить тунель, досягають висоти 1600 метрів. Особливістю конструкції тунелю є наявність у ньому трьох значних за розмірами штучних печер, розташованих на більш-менш рівній відстані один від одного і що ділять, таким чином, тунель на чотири приблизно однакові по довжині секції. Це зроблено з метою зняття у водіїв напруги, що виникає при тривалому русі в одноманітних умовах, а також для того, щоб дати їм можливість відпочити.

 21 березня

День розпочали із візиту у компанію Innoco . Професор Норвезького університету науки і технології, співзасновником компанії Innoco Шур Дагестад (Sjur Dagestad) розповів про культуру  Норвегії та особливості ведення бізнесу у цій країні. За словами Шура, найбільша цінність Норвегії – це люди. «Норвегія доволі дорога країна, – розповідає професор NTNU. – Це також спокійна країна, вона безпечна, чиста, у нас добре налагоджене управління. На перший погляд, норвежці можуть видатися вам закритими, але всередині ми дружні, нам лише треба трішки часу для знайомства. І найголовніша особливість норвезької культури – усі рівні». А ще норвежці цінують приватне життя, люблять природу і на вихідні намагаються виїздити за місто.  

 

Візит у компанію Gambit Hill-Knowlton, яка розробляє проекти у сфері PR.
Як розповіли представники компанії, вони працюють, опираючись на три принципи:
зацікавленість – бути чутливим до того, що відбувається навколо, аналізувати інтереси і тенденції, які характерні не лише для твоє цільової аудиторії
креативність – після аналізу інтересів настає етап генерування нових ідей
контент – створення релевантного наповнення для своєї цільової аудиторії, яке допоможе вирізнятися від загальної маси, і на твій продукт/послугу звертають увагу.

 

Компанія працює з такими відомими брендами як Adidas, HSBC (Hongkong & Shanghai Banking Corporation Holdings). Про банк HSBS (одна з найбільших фінансових установ у світі) ми розглянули кейс. Gambit Hill-Knowlton пропонували рішення як підвищити рівень лояльності працівників банку, які їдуть працювати у іншу країну. Нижче ролик з цієї PR-кампанії.

Наступна точка зустрічі – Oslo City Hall (міська ратуша Осло), де щорічно  вручають Нобелівську премію миру.

Oslo City Hall

День закінчили екскурсією у парк Вігеланда. Це найвідоміший парк в Норвегії, який створив скульптор Густав Вігеланд в 1907-1942 роках. Парк займає площу в 30 гектарів, у ньому розташовані 227 скульптурних груп, що відображають гаму людських відносин.

22 березня. Як працює скандинавська модель?

День розпочали з візиту у новостворений величезний хаб соціальних і культурних підприємств «Sentralen», який запустили у Осло минулого місяця. Тут розташовані соціальні підприємства. Люди тут працюють як у командах, так і у ролі фрілансерів.

Нам розповіли про кілька проектів, які зараз реалізовують у хабі. Зокрема, це освітній проект “Atlas competence”, розроблений для дітей біженців, які навчаються у Норвегії. Як виник цей проект? Серед підлітків, батьки яких емігрували у Норвегію, є високий відсоток тих, які кидають старшу школу. Одна з вагомих причин – батьки не залучені до освіти ідей і не бачать цінності в освіті. Ініціатори проекту також помітили, що батьки таких дітей майже не ходять на батьківські зроби. Тому вони вирішили для вирішення цієї проблеми почати працювати найперше з батьками, розповідати, чому освіта важлива, про базові принципи, які вивчають у школі, про кар’єрні можливості тощо. Паралельний проект розроблений також для вчителів, аби навчити їх інтегрувати дітей біженців. Як стверджують творці цього проекту, ще 10 років тому Норвегія була онорідною, зараз ситуація змінюється, але система ніяк не реагує. Тому така ініціатива є важливою, у планах організаторів – поширити проект по усій Норвегії.

Chris Klemmetvold (CEO Medarbeiderne) у хабі заснував проект, скерований на реабілітацію колишніх наркозалежних. Таким людям зазвичай важко знайти роботу, бо вони на кілька років випали з життя. Організатор проекту дають можливість колишнім наркозалежним працювати. Вони сортують сміття. Це успішний бізнес, який користується попитом і має велику мережу клієнтів, з ними працюють як компанії, так і фізичні особи. Така робота це – хороший стартовий майданчик для колишніх наркозалежних, аби налагодити життя і шукати у майбутньому, при бажанні, кращу роботу.

Побували у BI NORWEGIAN BUSINESS SCHOOL. Atle Midttun, професор BI прочитав лекцію на тему  «Основні елементи Скандинавської моделі – співпраця у конкурентному світі». Він зокрема зазначив, що скандинавська модель – це щось середнє між ліберальною і соціальною. Їхня філософія полягає у ефективному та розумному управлінні усіма ресурсами – і природними, і людськими; рівність доходів, бережливе ставлення до екології, держава загального добробуту – це основи скандинавської моделі, і передові позиції Норвегії у різних світових рейтингах доводять, що вона є ефективна. Опісля учасники KEMBA дисктували з професором, які принципи цієї моделі можна використати в Україні, а які ні.

День закінчився неформальною зустріччю з українською громадою Норвегії.  

_________________________________________________________________________

Ізраїль

 

14 березня

Тур розпочали із візиту в університет Бар-Ілан –Bar-Ilan University, одного з найбільших університетів країни, місія якого об’єднати  науку і технології з культурно-релігійною традицією. Володимир (Зеєв) Ханін, співробітник кафедри політології університету  Бар-Ілан, головний науковець Міністерства абсорбції Ізраїлю, розповів учасникам KEMBA про особливості устрою та врядування Ізраїлю. Отож, на початку туру управлінці дізнались про контекст Ізраїлю, історію, політичний устрій, суспільні процеси.  

Екскурсія у центр нанотехнологій Bar-Ilan University – 45 дослідницьких груп працює тут одночасно. Крім наукових проектів, вони працюють і над комерційними, і над соціальними. Наприклад, тут науковці займаються дослідженням сторінок Тори, знайденої у Південній Африці, створенням бази зразків автомобільного скла для поліції, фарбування технологічний діамантів, і ще, як ви вже зрозуміли, дуже багатьма цікавими справами.

«WeWork Hub» – глобальний коворкінг, заснований в Ізраїлі у 2010, місія якого – to create a world where people work to make a life, not just a living (створити світ, де люди працюють для того, щоб жити, а не виживати)». 80 просторів WeWork Hub  працюють по цілому світу. А це означає доступ до мережі 50 000 підприємців і професіоналів, з таких міст як Лондон, Нью-Йорк, Амстердамом та інші. Невдовзі засновники планують відкриття «WeWork Hub» в Китаї, Індії та Німеччині.

Опісля учасники переїхали в регіон  Арава, Мошав Хацва (Південь Ізраїлю). Тут вони відвідали Академію лідерства. І чи не найцікавішою стала ночівля у пустелі у наметах бедуїнів, автентична вечеря біля вогнища та неформальна дискусія зі запрошеними спікерами про принципи виховання молоді в Ізраїлі.

15 березня

Агробізнес посеред пустелі. На другий день міжнародного бізнес-туру LvBS до Ізраїлю учасники KEMBA знайомляться зі сферою сільського господарства у країні, де пустеля займає 60% території. Проте інноваційні підходи і технологічні рішення дозволяють використовувати значні площі пустельних земель для вирощення рослин і тварин.  

 

 

Ось, наприклад, помідори у пустелі.
Сімейна ферма (500 м від Йорданії). Тут збирають 500-600 кг помідорів на тиждень. Кожна крапля води – це величезні витрати, тому контролюється отримання води кожною рослинкою!

 

Цікаві спостереження від наших учасників:

– В Ізраїлі в армії готові служити всі. Не євреям можна не служити, якщо вони самі цього не хочуть. Конкурс на службу в бойових частинах – 3 людини на місце!
– Три кити наукового розвитку Ізраїлю: академічна наука, університетська наука та корпоративна наука (r&d). 

Вранці управлінці відвідали екологічну ферму, де вирощують кіз та курей. Кіз тут годують ячменем. Оскільки ферма розташована посеред пустелі, ячмінь вирощують у гідропоніці. Засипаючи1 кг насіння щодня, через 8 днів фермери отримують 8 кг урожаю. Рослини ростуть тут без сонця, лише на 8-й день їх опромінюють ультрафіолетом. Цікаво, що ячмінь не росте на ґрунті, а на воді. Завдяки таким інноваційним підходам, протягом року фермери збирають з одного ящика скільки ячменю, як зі 100 га поля. Цікавим є той факт, що у Ізраїлі на фермах здебільшого працює повний ланцюжок виробництва – якщо підприємці займаються скотарством, то вирощують і корм, яким годують тварин. Візит закінчили смачним сніданком з продуктів, які виробляють на фермі.

По обіді управлінці відвідали дослідницький центр сільського господарства, де науковці проводять дослідження як вирощувати злаки, овочі та фрукти у пустелі. Саме у центрі культивують нові сорти, тут також є парники, куди може прийти фермер і подивитися як та чи інша технологія працює.

Цікавий факт – рослини тут ростуть у висоту, а не в ширину, через брак площі.

Наступна точка туру – інтерактивний музей з інсталяціями, де представлені усі регіони країни і, де буквально,  можна торкнутися до кожного з них.

Цікавий факт – оскільки у пустелі немає бджіл, їх сюди імпортують. Тримають і розводять бджіл у лабораторіях, а потім вони запилюють рослини.

По обіді управлінці відвідали центр «AICAT» Arava International Center for Agricultural Training. На заробітки до Ізраїлю приїздять багато мігрантів з Таїланду, Непалу, Індонезії, країн Африки, бо самі ізраїльтяни не охоче «працюють у полях», хоча зарплатня тут 7-8 доларів за годину. Тож, заробітчани з країн третього світу осідають тут на рік-два. Працюючи вони також мають можливість навчатися – у центрах вивчають фінансову грамотність, ази підприємництва, персонального розвитку тощо. Місія таких центрів – to make impossible possible, усі вірять у це гасло і повторюють його на кожному кроці! Це вражає. Цікаво, що ці освітні центри не є субсидованими і не отримують ніякого державного фінансування. Як це працює? Представники посольства Ізраїлю у країнах, звідки приїздять заробітчани, проводять просвітницькі кампанії і розповідають про можливість працювати у Ізраїлі і вчитися у центрах «AICAT» (є лише вікові обмеження 20-30 років), а зарплатня покриває витрати на навчання, проживання, харчування, транспорт.

Мертве море – наступний пункт нашого туру. Узбережжя Мертвого моря — найнижчий суходіл планети. Неповторні краєвиди! За біблійними переказами, саме тут були розташовані міста Содом і Гоморра, спалені вогненним дощем після прокляття Бога. У Біблії Мертве море згадується як Східне море.

І приємний факт на закінчення дня. Наш менеджер програми KEMBA Ірина Світящук їхала на вечерю і в таксі забула свій мобільний телефон. Десь через годину таксист привіз їй телефон у ресторан, де вони вечеряли.

16 березня
Чому технології та інновації важливі у всіх сферах бізнесу?

Першою точкою дня став візит до кібуцу Шфаїм. Кібуц – це така соціальна та економічна одиниця в Ізраїлі, члени якої маю спільне майно, і завдяки спільний праці вони забезпечують усі свої потреби у общині.  Кібуців у Ізраїлі налічується близько 300, а мешкають там 15% від усього населення. Кібуци мають власну інфраструктуру (школи, садочки, готелі), і рівень самоорганізації вражає. Звісно, для нас дивний той факт, коли зарплатня кожного меншканця кібуцу іде у загальний бюджет, а кошти розподіляють залежно від кількості дітей у сім’ї.

Команія SCR , яка займається впровадженням інформаційних технологій у сільському господарстві – наша наступна точка навчального міжнародного бізнес-туру. Гасло компанії – Make every cow count. Тут розробляють технології контролю за коровами. Наприклад, компанія виробляє чіпи, які встановлють на вухо корови і за допомогою якого можна слідкувати за температурою тварини, чи вона сита або спрагла, чи захворіла або ж коли вона народить теля тощо. Так можна відслідковувати інтенсивність та ефективність ферми. SCR, наприклад, розробила технологію, коли за допомогою смартфона можна управляти цілою фермою. Загалом компанія зі своїми продуктами займає 50% світового ринку. SCR займається і дослідженням, і розробкою, і виробництвом продуктів.  

IBM – дослідницька лабораторія компанії IBM у Ізраїлі. Правціники лабораторії розповіли нам про найновіші дослідження та розробки у сферах системи зберігання даних, технологій контролю, мультимедіа, активного управління, пошуку інформації, середовищ програмування, оптимізації технологій тощо.

Останнім пунктом програми дня став візит у ізраїльський технологічний інститут Техніон, який вважають одним з кращих у світі. Професор Міріам Ерез (дідусь якої, до слова, зі Львова) прочитала лекцію “The effect of the national culture on creativity and innovation”. Професор вважає, що усі люди за своїми здібностями є однаково креативними, не залежно від того у якій країні вони народилися чи у якій системі зростають. Питання – чому одні нації креативнші від інших? На думку професора-емерита, ідеї – це важливо, але не найголовніше. Головне вміти поєднати ідеї і їхнє втілення, а це вже питання до команди, інфраструктури, екосистеми, у якій ці ідеї генерують. У Техніоні управлінці зустрілися також з професором Довевом Лаві, з МВА-департаменту університету, він представив своє дослідження про стратегічні альянси – форми кооперації і співпраці між кількома компаніями за схемою win-win.

17 березня

 Учасник KEMBA LvBS розпочали день з візиту у компанію Earth Boundbrands– філіал  американської компанії, яка допомагає брендам ставали більш інновативними та дифиренційованими. Серед їхніх клієнтів, Unilever, McDonalds та багато інших. Цікавою є бізнес-модель компанії – вони не беруть гроші за проект чи за ідею, а отримують роялті від прибутку компанії, у разі, якщо їхні рішення/розробки були ефективними. Так у Earth Boundbrands ділять ризики з клієнтом. Їхня мета – з’єднати інновації і великі бренди.

Найбільший фанмацевтичиний, логістичний цент у світі Тева –77000 кв.м. рівень автоматизації вражає, висота стелажів 44м!  А після презентації про Teva Israel ми повністю повірили, що Start-up nation – це національна ідея Ізраїлю, над втіленням якої працюють усі на всіх рівнях: університети, компанії, ферми, кібуци… Teva свою залученість до цього національного руху демонструє через створення у партнерстві з Philips Healthcare інкубатора інновацій Sanara ventures, який працює з інноваціями у фармацевтичній сфері.

День закінчили екскурсією у старовинне місто Яффа, один із головних портів древнього Ізраїля. Вважається, що саме тут Ной побудував ковчег.

 

18 березня

Перший тиждень міжнародного бізнес-туру ‪#‎KEMBA‬ ‪#‎LvBS‬ у Ізраїлі закінчився відвідинами Святої землі.

Свята Земля

Щоб потрапити у Вифлеєм, місто, де народився Ісус , управлінцям LvBS довелося перетнути кордон з автономною республікою Палестина. Саме у Вифлеємі розташований Храм Різдва Христового.

Повернувшись до Єрусалиму, відвідали місце паломництва мільйонів християн усього світу – Храм Гробу Господнього. Також побували біля Стіни плачу, – решткок муру найсвятішої будівлі для юдеїв.

“Найбільше вражає в Єрусалимі те, що, хоча тут поєднуються три різні релігії, представники кожної розділяють відповідальність і розуміють важливість цього міста для усього світу”, – діляться враженнями учасники. 

Сьогодні ми відправляємося у Норвегію – відкривати нові горизонти.