Наша мета – допомогти бізнесу виграти глобальну конкуренцію. Міністр економіки провів експертну сесію

28 Бер 2014

«Єдине місце, де можуть бути нові робочі місця – це приватний бізнес, якому треба вигравати глобальну конкуренцію. Наша робота полягає у тому, аби допомогти бізнесу виграти цю глобальну конкуренцію», – таку думку висловив міністр економічного розвитку і торгівлі України  Павло Шеремета під час експертної сесії «Інноваційні шляхи підвищення ВВП» у Львівські бізнес-школі УКУ.

На зустріч з міністром економіки у Львові прийшли близько 400 людей: це представники бізнесу, громадські активісти, які під час експертної сесії працювали у групах і пропонували міністрові інноваційні способи підвищення ВВП в країні.

За словами Павла Шеремети, українська економіка хронічно хвора на дефіцит: як на фіскальний, такі і на торгівельний. Обидві цифри є такі, з якими не живуть. «Але у нас пульс є. Зараз найважливіше питання – завести кошти в країну».

Міністр економіки також закликав підприємців формувати громадські об’єднання при місцевих органах самоврядування, брати ініціативу у свої руки: «Створюйте ради підприємців із питань дерегуляції, беріть процеси під свій контроль», – зазначив Павло Шеремета.   

Він також порадив: «Коли ви вперше заходите в кабінети – не втратьте цей момент! Це хороший момент, аби відкинути усе старе. Якщо не знести старий інформаційний потік, який працював раніше, він буде діяти і далі. Пам’ятайте  про ці перші 5 хвилин. Можливо, такий момент незабаром настане у зв’язку із нашими спробами перейти на електронне самоврядування. У цьому контексті я маю надію на ІТ-кластер».

Пропозицій як підвищити ВВП після роботи в групах було дуже багато. Серед них: зменшити кількість контролюючих органів, відміна ПДВ, створення бізнес-інкубаторів, податкова амністія для повернення у країну капіталу з офшорів, посилення контролю над імпортом товарів, стимулювати розвиток АПК (перетворити селян на підприємців-фермерів), розвиток ІТ-галузі, фармацевтики і туризму, збільшити довіру до суддів, дозволити банкам кредитувати напряму з дешевих іноземних ресурсів, податкові канікули для малого і середнього бізнесу, створення вільних економічних зон, запровадження електронного цифрового підпису, розвиток альтернативної енергетики, підвищення продуктивності праці на кожному конкретному підприємстві та інші.

Підсумовуючи, міністр економічного розвитку і торгівлі України, наголосив: «Дохід на душу населення залежить від нашої продуктивності праці. Повертаючись завтра на свої робочі місця, думаймо про те, як підвищити свою продуктивність роботи. Мисліть глобально, дійте продуктивно, це буде найкращий спосіб підвищити ВВП, бо без цього не буде суттєвого прориву. Ми можемо, якщо ми захочемо!».

Додамо, що протягом дня, 28 березня Львівська бізнес-школа пропонує представникам бізнесу та громадськості надсилати свої пропозиції щодо інноваційних шляхів підвищення ВВП на адресу b_school@lvbs.com.ua. Усі пропозиції будуть опрацьовані та передані у міністерство економічного розвитку і торгівлі України.