Навчання на реальних управлінських ситуаціях – презентація кейсу НАК Нафтогаз України на #AlumniLeadershipDay

22 Лис 2019

В межах  #AlumniLeadershipDay, який відбудеться 30-го листопада, випускники магістерських програм Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) отримають унікальну можливість пройти навчання на основі нового кейсу «НАК Нафтогаз України: зразок ефективного управління» та поспілкуватись особисто з автором Дмитром Власовим та протагоністом кейсу – Юрієм Вітренком.

Ситуаційна вправа «НАК Нафтогаз України: зразок ефективного управління» описує масштабний процес змін, ініційований і проведений менеджментом НАК «Нафтогаз України» за 3 роки, з березня 2014 року по березень 2017 року з подальшим описом подій в епілозі, що відбулися з березня 2017 року по квітень 2018 року.

Кейс комплексно описує як управлінські рішення, прийняті менеджментом, так і загальнодержавний контекст на фоні якого відбувалися події. Яку стратегію розвитку обрала компанія? Чому очільники держави виступали проти нового керівництва компанії? Як будував свою PR-кампанію Нафтогаз? Як наживалися на компанії олігархи? Як проводили переговори з російським Газпромом? Як керівництво компанії подало позов на Газпром по транзиту газу в Стокгольмський арбітраж? Як впроваджували корпоративне врядування в компанії? Кейс ознайомлює слухачів з принципами провідних трансформаційних змін в державній компанії, досліджує причини, що привели компанію до жалюгідного стану, і розглядає лідерський підхід керівників Нафтогазу, заснований на цінностях і кількох основних принципах. Ключовий – це люди і віра в те, що з будь-якої патової ситуації завжди можна знайти вихід.

Кейс також показує як топ-менеджери НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв і Юрій Вітренко командою зайшли в найбільшу компанію України, що мала багато серйозних проблем і відставала в розвитку, проте завдяки докорінним змінам, які здійснила їхня команда, прийняттю нової стратегії, зверненню в Стокгольмський арбітраж, проведенню реформи корпоративного врядування, співробітництву із західними партнерами та диверсифікації джерел постачання блакитного палива змогли змінити Нафтогаз.

Мета кейсу:

  • виробити навички прийняття управлінських рішень та пошук виходу зі, здавалося би, складної ситуації, коли тобі чинить опір система всередині країни і шантажує зовнішній постачальник газу, 
  • показати, як завдяки детальному розумінню тонкощів роботи Нафтогазу можна не тільки відвоювати раніше втрачені позиції, а ще і виграти багатомільярдну справу в міжнародному суді,
  • продемонструвати, чому важлива якісна і вчасна комунікація із зовнішніми стейкхолдерами і населенням.

Кейс «НАК Нафтогаз України: зразок ефективного управління» увійде до збірки навчальних кейсів Книга реформ, над якою завершує роботу Центр Лідерства УКУ. Збірка з дванадцяти навчальних кейсів, кожен із яких цілісно описує конкретний випадок процесу перетворень, що відбувались в Україні після Революції Гідності 2013–2014 р.р. незабаром вийде друком у видавництві Українського католицького університету. 

Нагадаємо, що #AlumniLeadershipDay відбудеться 30  листопада.

Дмитро Власов – кандидат економічних наук, віце-президент інвестиційної групи «ТАСК»; отримав MBA в London Business School, член правління Professional Government Association of Ukraine.

Юрій Вітренко – український економіст та фінансист; виконавчий директор НАК «Нафтогаз України»; голова Наглядової ради ПАТ «Укрнафта»; член Наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром». Отримав MBA бізнес-школи INSEAD (Франція, Сингапур). В минулому старший консультант в PricewaterhouseCoopers.

Текст написаний на основі матеріалів авторства Дмитра Власова.