Навчання переросло у lifelong learning у спільноті LvBS: випускниця Key Executive MBA Ірина Дмитерко

10 Лип 2017

Випускники програми Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) – це люди, які мають власну історію в бізнесі, але при цьому готові переосмислювати свій досвід та вчитися впродовж життя. Ірина Дмитерко працює заступником фінансового директора в агрохолдингу «Мрія». З моменту завершення навчання і досі продовжує впроваджувати облікові та бізнес-процеси в компаніях з іноземними інвестиціями. А ще вона – представниця випускників Львівської бізнес-школи УКУ у Дорадчій раді LvBS. «Мої два роки навчання на програмі переросли у lifelong learning у спільноті LvBS», – детальніше про це Ірина розповіла в інтерв’ю:

ID

Ірино, для початку розкажіть, будь ласка, про агрохолдинг і свої завдання у ньому.
«Мрія» має цікаву історію. Це один із найстаріших холдингів в Україні, який стрімко зростав і так само стрімко занепав. Влітку 2014 року через неправомірні дії попередніх власників і керівництва агрохолдинг оголосив дефолт з боргом у $1,3 млрд. У лютому 2015 року контроль над компанією перейшов до кредиторів, які прийняли рішення зберегти бізнес і для цього обрали новий менеджмент. Я приєдналась до нової команди влітку 2015 року і моїм основним завданням було провести аудит: що є в обліку великої кількості юридичних осіб, з яких складався агрохолдинг, які активи реально існують, а яких вже немає. Також було необхідно об’єднати управлінський та бухгалтерський обліки до одного єдиного знаменника, сформувати достовірну міжнародну звітність та пройти міжнародний аудит.

Ще до приходу у «Мрію», починаючи з 2007 року, я співпрацюю з іноземним менеджментом, для яких оперативне отримання достовірних даних є принциповим питанням. Мені подобається будувати системи, коли я можу швидко надати коректну аналітику будь-якої складності, сформувати звіт на запит керівника будь-якого відділу чи рівня. Цього року працюю над системою впровадження контролів як на виробничих процесах, так і в обліковій системі. Грамотна архітектура системи надає впевненості у достовірності даних, дозволяє приймати правильні управлінські рішення і попереджає зловживання. Робота над складними проектами допомагає у реалізації та розкритті власного потенціалу. Водночас, це і надихає, особливо, коли бачиш результат роботи. Як, наприклад, агрохолдинг «Мрія», де з розваленої компанії крок за кроком ми створюємо прибуткового лідера агроринку.

А що вас привело у Львівську бізнес-школу?
Це був початок 2010 року, фінансова криза, і далі не було чіткого розуміння руху української економіки. Я людина прагматична, невизначеність – це не мій стиль і десь на підсвідомому рівні розуміла, що не бажаю перебувати в стадії очікування, потрібно прямувати далі. Компанія, в якій я на той час працювала (агрохолдинг «Агрокультура»), зайняла позицію збереження активів в стадії стабільності, шведський менеджмент вичікував і надавав інформацію дуже обережно, без зайвих обіцянок. Лояльність і віра в майбутнє допомагали реалізовувати їх позицію, але для мене викристалізувався додатковий напрямок – це особистісний ріст. Доля сама мене привела на Open House Key Executive MBA LvBS. Направду, я не планувала бути на цій зустрічі J, але через годину перебування посеред неймовірних людей, відчувши всю атмосферу оточення, у мене в серці не залишилось сумніву щодо вибору і було однозначне рішення: «Я хочу жити посеред цих людей, я хочу з ними бути і йти вперед!». Це були люди, які знали свою мету, чітко її бачили і вміли вести за собою.

Вибір програми KeyExecutiveMBA також був несподіваним?
Щодо самої програми, скажу: я колись цікавилась МВА, відчувала її переваги щодо навиків управління, яких мені бракувало в роботі, програма пропонувала знання в інших галузях, про які я мало що знала. Висока ціна програми та те, що найкращі аналогічні програми знаходились далеко за межами Львова, змушували мене надовго відкласти її «до кращих часів». Тоді новостворена Львівська бізнес-школа УКУ дала пропозицію, яка переконала у її цінності та можливості фінансово осягнути. Можу сміливо сказати, що я скористалась цим і не змарнувала шансу.

ID2

З якими очікуваннями ви йшли на програму і чи справдились вони в результаті?
Це було захоплення та передчуття великого. Очікування нового досвіду, нових пригод, я прагнула більше зрозуміти про управління бізнесом, відчути, хто такий власник бізнесу і які виклики є перед ним. Результати значно перевершили мої очікування, могутність спільноти є більшою, ніж ти бачиш на перший погляд, викладачі – не теоретики, а люди зі значним реальним досвідом, учасники програми від менеджерів до власників бізнесів ділились кейсами, які часто розбирали для вирішення питання, міжнародні тури перевертали мій світ.

Не можу не зазначити про стратегічну гру бізнес-симуляцію «Markstrat». Ця гра мене «виключила» з реального життя на три дні. Я навіть на sms не відповідала, що є нетиповим для мене. Гра була азартною, ціль якої була збудувати найприбутковіший бізнес у віртуальній країні. Мої два роки навчання на програмі переросли у lifelong learning у спільноті LvBS.

Які найцікавіші аспекти програми, інструменти ви досі застосовуєте на практиці?
Тут неможливо назвати один аспект чи один інструмент, який використовую, тут комплекс зібраного матеріалу упродовж усього навчання. Програма дозволила мені зібрати в єдиний механізм всі відділи, які є в компанії, допомогла зрозуміти краще, для чого взагалі працює чи може працювати компанія, як оцінити цілі та результати, як знаходити «точки болю» чи «голубі океани». Раніше не розуміла, як відділ продажу так вправно продає, відходила в сторону, адже – це не моє, я – фінансист. Але навчання відкрило секрет, що продавати навіть свою ідею теж потрібно вміти – і довелось розбиратись. Я тепер точно розумію, як оцінити результат роботи відділу продажу чи маркетингу і які незручні запитання ставити.

Найважливіше, що я зараз використовую, це розглядаю будь-яку ситуацію з точки зору управління компанією. Навчилась дивитись не лише з однієї сторони, не лише для вирішення потреб одного відділу, а розглядаю відразу варіанти, як ті чи інші зміни дозволять іншим відділам чи компанії в цілому скористатись ними, наскільки результат буде ефективним.

Як би ви охарактеризували свій особистісний та професійний розвиток до та після навчання?
До навчання часто керувалась інтуїцією у своїй роботі, часто консультувалась ззовні у складніших проектах. Зараз розуміння є більше не лише у знаннях, але і у джерелах їх походження, працювати стало швидше та ефективніше, і консультантів тепер стало значно більше – я про спільноту випускників Школи –LvBS Alumni.

Мій особистісний та професійний ріст стали досить помітними. Я щоразу працюю на складніших і складніших проектах, щоразу збільшуються обсяги, нові компанії, на які я працюю, мають ще більший вплив на українську економіку. Першим особисто моїм проектом була перебудова фінансового та управлінського обліків, організації бізнес-процесів в компанії з 600 працівниками і виробничими потужностями на одній території, а сьогодні – це стратегічний для агробізнесу та інвестпривабливості України проект реструктуризації боргів «Мрії» лише з прямими підлеглими в 150 осіб та понад 2 000 працівників у холдингу, виробничими площами та заводами в шести областях України. Для мене це велике захоплення та реалізація себе – докладатись до покращення бодай частинки бізнесу в Україні, який змінює та зміцнює нашу країну.

Читати більше: Від керівної посади в банку до швейного виробництва: історія випускника KEMBA Юрія Самця

Розкажіть про власний дипломний проект, який ви захистили в Школі?
Працюючи тоді в агрохолдингу «Агрокультура», я вибирала проект, який би дозволив вийти компанії на новий рівень, дозволив би збільшити капітал, прибутки. Моїм проектом було створення сектору насінництва як доданої вартості в холдингу. Показники ефективності були досить високими, але в компанії відбулись зміни, продаж більшої частки бізнесу, скорочення напрямків діяльності і проект не вдалось реалізувати, потрібні були додаткові інвестиції. Але я не розчаровуюсь, написавши один проект, не є складністю написати наступний чи ще декілька. Працюючи над проектом, я краще зрозуміла аграрний бізнес, зрозуміла цінність циклічного виробництва, проектування на довгострокову та короткострокову перспективи, зрозуміла цінність безвідходного виробництва, яким і надалі захоплююсь та пропоную впроваджувати в бізнесі. Проект використовую в аналізі вже теперішньої компанії («Мрії»), яка має напрямок вирощування насіння в початковій стадії. Пропрацьований раніше проект допомагає зараз швидко реагувати на запити виробництва до покращення чи налагодження процесів.

Для вас особисто КEMBA LvBS – це..?
Це – сила трансформації твого бачення кожної ситуації, подій, людей. Це – глобалізація твоїх знань та свідомості.

Чим для вас є LvBS Alumniі загалом спільнота Школи?
Ооо, цього року для мене – це важливий проект, над яким працюю у вільний від роботи час. Дякуючи випускникам, які мене обрали в дорадчу раду LvBS, я маю можливість долучитись до повноцінного створення Асоціації випускників LvBS. Я дуже радію, що нарешті зібралась критична маса людей, які готові «запустити» цю спільноту. Ми пробували організуватись раніше, але перші спроби часто залишались без продовження. Зараз що сама бізнес-школа, що випускники зробили зусилля і – «ура, запрацювало!».

Попередні зустрічі асоціації залишили нам початкові напрацювання, які ми оформили у місію та візію асоціації. За півроку ми розробили документ «Випускники в дії», який взяли за основу нашої подальшої діяльності та співпраці з різними групами, які є в нашій мережі. Я щиро вірю в силу трансформації людей, які є випускниками, переконана, що разом ми можемо змінювати наші міста, нашу країну. Тут є високого рівня фахівці та існує високого рівня довіра, ці дві складові мають всі шанси створювати ініціативи, яким не буде рівних.

А що для вас загалом є успіх?
Успіх – це реалізація себе та власних амбіцій. Коли ти робиш справу, яку знаєш та яку любиш, коли ти створюєш речі потрібні твоїм близьким, суспільству і вони працюють на людей чи покращення оточення – ти відчуваєш задоволення та потрібність. Успішні ті, хто додають цінність.

ID3

Ну і на завершення, три вкрай важливі запитання до випускників:)

Ким ви хотіли стати у дитинстві?
Як не дивно, ще в першому класі почула таке незрозуміле мені слово, як «економіст». Я з бабусею відпочивала на морі і з нами проживала дівчина, яка вчилась на економіста. Я не знала, що це і про що, але хотіла бути, як вона. З великою різницею у віці ми подружились. Згодом я забула про це і мріяла бути то вчителем, то спортсменом, думалось вже про щось інше, готувалась вступати зовсім на іншу спеціальність, тоді популярний факультет – міжнародні відносини. І тут доля сама закерувала, надвисокі хабарі при вступі на цей факультет стали перепоною і з дитячих спогадів виплило слово «економіст». Зараз для мене все логічно, я дуже добре розуміла математику і завжди намагалась керувати дитячими іграми. Яким ще міг бути вибір ? 🙂

Чи полетіли б ви відкривати колонію на Марс? Яким бізнесом ви б там зайнялись?
Ні. Мені на Землі добре і є ще багато непідкорених вершин, незвіданих земель, ще не всі озера і моря я бачила, не всі куточки земної кулі відвідала. Мені не вистачить життя, щоб добре пізнати Землю. Про який Марс може йти мова? А бізнес і тут можна робити. Ну, якщо трішки помріяти, і настане час, що туди таки доберуться люди, то я точно буду управляти їх бізнесами через віддалений доступ з Землі 🙂

Якби ви були супергероєм, які б сили хотіли мати?
Я би мріяла мати силу гіпернавчання, визначення правди (ненавиджу брехню чи перекручування фактів) та силу Флеша – переміщатись миттєво. Деколи багато часу займає, щоб вивчити щось нове чи переміститись в іншу частину планети. Знання допомогли б розвивати нові напрямки для покращення життя на планеті, швидкість, в силі їх розповсюдження чи переміщення.

Підготувала Олена Янковська.

Нагадаємо, у липні триває набір на програму Key Executive MBA Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS)