Підтримай Україну зараз! Дізнатись більше

Навчаєтесь у бізнес-школі? Поговоріть з собою відверто

26 Гру 2014

Часто люди навколо запитують: «Чого очікувати від навчання у бізнес-школі?». Правда в тому, що очікувати чогось від навчання, мабуть,найменш правильний підхід. «Чого очікувати від себе під час навчання?» напевне, саме це запитання, на яке ми шукаємо відповідь у Львівські бізнес-школі. Чого очікувати від себе в житті, як перевірити свою спроможність досягати цілей? Аби дати собі відверту відповідь – навчання у LvBS дійсно чудова можливість (при умові, що ми хочете почути не завжди зручну правду).

Пишу цей пост, коли минуло 4 місяці навчання, і дійсно важко усвідомити – куди подівся весь цей час. Хочеться застерегти наступні групи від помилки, якої ми припустились – вважаючи, що в нас достатньо часу. Виявилось, що деякі курси можуть тривати всього кілька годин, що декотрі завдання вимагають набагато більше зусиль, а можливість почути думку професіонала існує лише тут і тепер…  і що, зрештою, – минуло вже 4 місяці. Пора «взяти і зробити»:)

Часто також запитують, чим відрізняється бізнес-освіта від традиційної? Кілька рефлексій після модулю:

Простір для креативності

Цього року наша група вирішила перевірити на практиці наші управлінські здібності і, заодно, зробити добру справу – організувати святкування Дня святого Миколая для діток із проблемних сімей. Ми вдячні керівнику програми Уляні Гошко і команді LvBS, що радо пішли нам на зустріч. Випереджуючи ваші запитання, відразу скажу – діти були задоволені, з ними ми майстрували ялинкові прикраси, розмовляли, ділились думками. Але діти навчили нас більшого, ніж ми їх. Під час спільної роботи ми відкрили одногрупників заново, а могли б ще рік провчитись і не зрозуміти одне одного насправді. Ми перевірили наші сильні і слабкі сторони, силу команди і задатки до виживання в умовах нестабільності, бо коли з дітьми було просто?:) Це був чудовий досвід і, можливо, започаткування нової традиції для наступний учасників MS in Innovations and Entrepreneurship.

Свято Миколая організували учасники MSIE для дітей з неблагополучних сімей

Реальний контекст

Завдання, які ставлять перед тобою у бізнес-школі, завжди міцно прив’язані до реальності. Цього модуля ми працювали над кейсом «Таємна аптека», а підсумки представляли перед власником інтерактивного-музею. Або ж у рамках курсу Ярослава Притули досліджували галузь, у якій працюємо і намагались спрогнозувати її розвиток у наступному році. Звісно, що такі завдання вимагають значних зусиль, адже вони прямо корелюють не просто з успішністю у навчанні, а з успішністю в житті. Крім того, не достатньо просто зробити добре – очікування викладачів тут доволі високі, тому працює теорія competitive greatness і ми вчимось ставати кращими сьогодні, аніж були вчора.

Відповідь на запит

Коли працюєш над проектом, то часто виникають запитання чи проблеми, але у LvBS викладачі вміють зарадити, а то й випередити наші очікування. Наприклад, ми з командою запланували стратегічну сесію по проекту, і саме на модулі прозвучало безліч корисних порад від Михайла Вайсберга по стратегічному плануванні. Тільки-но у нас почали виникати командні розбіжності – Ваче Давтян розклав командних гравців на підприємців, інтеграторів, адміністраторів та орієнтованих на швидкий результат – і, от, все стало на свої місця. Крім того, з Ярославом Притулою ми вираховували успішність стартапу, зважаючи на позитивний чи негативний результат проведення пілотного проекту.

Словом, це цікаво, але ніхто не заперечить – дуже непросто. Бо відповідь на запитання: «Чого очікувати від себе у житті?» лежить далеко не на вершині айсбергу.

 

Цього навчального року на програмі MSc in Innovations and Entrepreneurship ми пропонуємо Вашій увазі замість  традиційного звіту про модуль, персональний блог  від  учасниці третього набору #MSIE3 Лілі Боровець.