Поговоріть з собою відверто: як досягати балансу між професійним та особистим?

4 Бер 2016

У гонитві за успіхами у кар’єрі та сімейним благополуччям ми часом губимо слід справжніх цінностей. З цим зустрічається кожна амбітна й успішна людина. Дискусія на тему «Як ви збудуєте своє життя?» зібрала випускників Львівської бізнес-школи УКУ у рамках презентації однойменної книжки Клейтона Крістенсена. Україномовний переклад праці професора Гарвардської бізнес-школи LvBS видала спільно з Видавництвом Старого Лева. Книга Крістенсена «Як ви будуєте своє життя?» змушує зупинитись і задуматися над важливими питаннями для кожного управлінця – чи може кар’єра бути джерелом щастя, як знайти щастя в стосунках, як залишитися вірним собі тощо?  

Даниїл Пасько

Головним спікером зустрічі Alumni LvBS став Даниїл Пасько, випускник MBA Harvard Business School (2010), президент Клубу випускників Гарварду в Україні, засновник Professional Government, Easy Business, член Національної Ради реформ. У часи навчання у Гарварді Даниїл був студентом Клейтона Крістенсена. Він поділився з присутніми спогадами про автора книги:  «У часи мого навчання Клейтон Крістенсен був найвпливовішим професором Гарвардської бізнес-школи. Його відрізняли від інших декілька речей» (далі пряма мова Даниїла Паська, – ред.)

1. Ставлення Клейтона Крістенсена до критики. Він не просто любив, коли його критикують, він довів цю любов до найвищого прояву. Весь курс, який він викладав, був побудований на тому, що студенти його критикували. Перед лекцією ми повинні були прочитати частину його книжки, а під час заняття – її критикувати. Коли приходив час контрольної роботи, завданням студентів було знайти реальні кейси у компаніях, які застосовували бізнес-теорії Крістенсена, і де вони не дали результату. Усі ці випадки ми розглядали, усі твердження вдосконалювали. Відтак теорії з книжок Крістенсена створені на основі критики його студентів. Мій однокурсник Джеймс Олворт критикував його найбільше, саме тому Клейтон запросив стати співавтором цієї книги.

2. Персональний підхід до усього. На парах Клейтона ми розмовляли не про бізнес, а про життя, про прийняття рішень. Він завжди казав: «Легше йти на 100%, ніж на 99%», маючи на увазі те, що від принципів не можна відхилятися навіть на 1%, бо тоді можна і зовсім їх зламати. Обґрунтовує це власним досвідом. На одній відповідальній роботі він мав працювати в неділю. У нього ж був принцип: щонеділі йти до церкви. Він міг боятися, що шеф його покарає чи, що на нього образяться колеги, або ж він втратить роботу. Але Клейтон дотримався свого принципу і не просто не був покараний, а й отримав визнання від керівництва та колег за незламність власних принципів.

3. Ставлення до бізнесу та грошей. Коли я їхав вчитися у Гарвардську бізнес-школу, я вважав, що гроші – це моя головна мета. Яким же було моє здивування, коли вийшовши звідти, я зрозумів, що гроші – це другорядне. На першому місці – цінності. Гроші – це тільки подяка, яку ти отримаєш, виконуючи свою справу добре. І саме завдяки лекціям Клейтона Крістенсена я це зрозумів. Його книга «Як ви збудуєте своє життя?» про це –  про ідеї, цінності, принципи, за якими живеш; вони заставляє замислюватися, а що ти залиши після себе?

Цитата з книги “Як ви збудуєте своє життя?”:

«Може здаватися, що саме матеріальні ознаки професійного успіху роблять нас щасливими, і в цьому полягає одна з найпоширеніших помилок, якої багато хто з нас припускається. Вища зарплата. Престижніший титул. Просторіший кабінет. Зрештою, саме ці речі стануть мірилом вашого професійного успіху в очах близьких і друзів. Але тільки-но зосереджуєтеся на матеріальних аспектах кар’єри, ви ризикуєте вподібнитися до багатьох моїх одногрупників, які живуть у гонитві за міражем. Здається, наступне підвищення зарплати нарешті остаточно ощасливить вас. Але сподіватися на це марно. Теорія мотивації стверджує, що вам необхідно відповісти собі на запитання, відмінні від тих, на які ви звикли давати відповідь. Наскільки ця робота вартісна для мене? Чи розвиватимусь я завдяки цій роботі? Чи я навчатимуся нового? Чи матиму я можливість здобути визнання і досягти чогось вагомого? Чи братиму я на себе відповідальність? Саме ці чинники мотивують вас. Як тільки вони складуться у вдалу для вас комбінацію, матеріальні й формальні аспекти відійдуть на другий план».

Рекомендуємо переглянути відео TEDx з Клейтоном Крістенсеном про книгу «Як ви збудуєте своє життя?»

 

{album_71}