«Російський воєнний софт, як от 1С, має піти слідом за російським кораблем», – Олена Кузьмічова BJET

Відмова від російських IT-продуктів – це ще один фронт спротиву, це питання виживання і відсікання «братських обіймів схибленого сусіда». «Наша місія: забути про монопольні та закриті системи, позбутися залежності від провайдерів та глибоких кастомізацій, в тому числі російських компаній, та змінити парадигму використання систем управління бізнесом», – говорить Олена Кузьмічова – CEO BJET, член Правління ГС «ОСА Україна», випускниця програм Key Executive MBA 2020 року та «Ефективне менторство через призму EQ-BOOST» Бізнес-школи УКУ.

До цього Олена 15 років працювала в АТ КБ «ПриватБанк», де виросла від розробника до керівника напрямку «IT Governance». Про альтернативи українських продуктів та шлях їх впровадження Олена розповіла нам в інтерв’ю.

Олено, розкажіть, будь ласка, більше про компанію BJET і продукти, над якими працюєте?
Компанія BJET – українська стартап-компанія з розробки комплексного рішення на основі odoo, –  відомого open core ERP. Наша місія: забути про монопольні та закриті системи, позбутися залежності від провайдерів та глибоких кастомізацій, в тому числі російських компаній, та змінити парадигму використання систем управління бізнесом.

Як давно ви приєднались до команди і скільки людей залучені зараз в компанії?
До команди я долучилась 3 місяці тому. На сьогодні тут працює майже 50 фахівців. Для мене це перший досвід управління стартапом після великих системних українських банків.

Для тих, хто не зовсім в темі, які застереження на сьогодні існують до програми 1С?
1С – це не програма, а платформа з власною мовою програмування, яка створена російською однойменною компанією, на якій реалізовано багато рішень для бізнесу. На жаль, за 30 років експансії, продукти на платформі 1С та інші продукти від компанії 1С заполонили ринок України. Зважаючи на походження софта, цей факт свідчить про вразливість не тільки бізнесу, а й інших структур стратегічного значення, адже вони також користуються продуктами компанії 1С чи її дочірніх компаній, таких як Бітрікс24.

Про відмову від 1С, як російського продукту в Україні, говорили ще з 2014 року. На вашу думку, чому до сих пір цього не трапилося? Не було вольового рішення?
Перш за все, велика маса ворожих продуктів, вони вміють маскуватись і працювати з інформаційним полем в Україні. По-друге, знизилась резонансність із зменшенням інтенсивності бойових дій на сході держави в період з 2014 по 2022 роки. Також варто сказати, що навіть зараз на ринку немає повноцінних альтернатив. Створення та підтримка у відповідності до регуляторних вимог альтернатив є дуже вартісним і довгим процесом.

Чи продукт компанії BJET може стати повноцінним замінником 1С?
Перш за все, слід зазначити, що весь управлінський та бухгалтерський облік вже реалізовано і по функціональності BJET може заміняти продукти від 1С. Що стосується податкового обліку – зараз вся команда працює над реалізацією. У нас дуже амбітні дедлайни і, навіть якщо ви зараз почнете впроваджувати BJET, то на момент завершення впровадження ми прийдемо з новим релізом.
Повірте, наші клієнти будуть приємно вражені реалізованим функціоналом. А бухгалтери наших клієнтів отримають потужний інструмент, який дозволить кардинально по-іншому будувати  їхню роботу.

А як щодо бюджетних організацій?
Міф про відмінність підходів в управлінні та обліку між бізнес-компаніями та бюджетними і комунальними підприємствами питання спірне. Я не хочу зараз зупинятись, чому так сталось і кому це було вигідно, а просто навести приклади вже початих проєктів.   Зараз ми працюємо з двома громадами (Львів та Чернівці). Якщо по Львову це більш вузьке рішення – Управління бюджетом розвитку, то по Чернівцях є глобальний план реалізації єдиного інформаційного середовища з ядром на базі BJET. Наші спеціалісти проаналізувала потреби міста та його підприємств і почали підготовку до реалізації цього проєкту. Завдяки платформі Odoo, на якій реалізовано BJET, будь-які процеси можуть бути оцифровані з мінімальними затратами часу та коштів.

Як швидко український бізнес зміг би повністю перейти на альтернативний продукт? І що для цього потрібно?
По-перше, наявність продукту.
По-друге, бажання використовувати інший продукт. Новітні технології, на яких будуть базуватись продукти для українського ринку, зроблять неможливим розрив між бізнес-процесом і фіксацією його в обліку, впровадять  паралельність управлінського та бухгалтерського обліку. Мета нашого продукту, щоб систему використовували і власники, і управлінці, а не тільки бухгалтери задля податкової звітності.
По-третє, спрощення податкового законодавства, оскільки саме заплутаність і непрозорість алгоритмів розрахунку і сплати створюють передумови до вкорінення продуктів 1С.
По-четверте, згуртованість розробників та інтеграторів, які на цьому етапі повинні знайти золоту середину між заробітком і кроком назустріч бізнесу, який зараз знекровлений.

Які застереження можуть виникати в українських компаній щодо альтернативних продуктів? Що може стати для них перепоною?
Перш за все, це час і кошти. Для бізнесу, що працює в стані війни і повинен перебудовувати свої процеси, зміна облікових і управлінських програм – це героїчний вчинок. Тому ми зараз готові надавати продукт з альтернативною оплатою, зараховуємо допомогу армії і волонтерам, як оплату за BJET.
Другим суттєвим питанням є навчання персоналу. Всі підприємці чудово знають, що найважчим, найдорожчим і найдовшим процесом в бізнесі є навчання людей в команді. Змінюючи будь-яке програмне забезпечення в організації, ви зіштовхуєтесь з процесом перенавчання, що є ще важчим, аніж навчання з чистого листка.

Чому, на вашу думку, саме зараз українцям слід відмовлятися від російських продуктів у якомога швидші терміни?
Це ще один фронт спротиву, це не питання можливостей, бажання чи вподобань, це питання виживання і відсікання «братських обіймів» схибленого сусіда.

Якщо компанія вже готова перейти на продукт BJET, які наступні кроки?
Треба визначитися з трьома простими речими: метою, бажанням та відповідальною особою, яка добре розуміється на бізнес-процесах компанії. Далі наші спеціалісти з радістю нададуть демобазу, консультаційну підтримку та допоможуть на всіх етапах впровадження.

Загалом, з яким викликами зіштовхнулась ваша компанія під час війни?
Збереження цілісності команди. Необхідно всіх заспокоїти, зрозуміти, витримати паузу та перенаправити емоційну складову в продуктивне русло. Дати зрозуміти, що вклад кожного в розвиток мирного продукту можна ретранслювати в успіхи фронту.
Нам це вдалось зробити швидко завдяки волонтерському проекту для держави в партнерстві  з іншою командою розробки. Після дуже вдалого партнерства над спільним проектом ми вирішили продовжити нашу співпрацю, задля створення якісної альтернативи з регламентованого бухгалтерського та податкового обліку для всіх рішень на платформі odoo на ринку України.
Отож, наразі наша команда розробки майже подвоїлась і ми разом впевнено рухаємось в напрямку поставленої цілі. Ми розуміємо, що це наш вклад в спільну перемогу.

Які ви та ваша компанія ставите перед собою професійні цілі на найближчий час?
Цілі не змінились, змінились тільки терміни їх реалізації. Ми вважаємо, що на ринку України повинна з’явитись повноцінна альтернатива 1С, доступна для усіх, хто вже не зможе користуватись ворожими продуктами.
Разом зі членами спільноти Odoo в Україні (ГС «ОСА Україна» та ГО «Українська асоціація Одоо») готуємо програму конвертування інтеграторів 1С на Odoo – навчання та менторингу працівників компаній. Ми готові об’єднати навколо себе усіх представників ІТ-спільноти, які розділяють це прагнення і розуміють всю важливість відкриття і перемоги на цьому фронті.
Плануємо створити розгалужену мережу партнерів у всіх куточках держави. Ми побудуємо міцну команду однодумців і покажемо, що українське ІТ може гуртуватись і створювати для України прекрасні продукти.
Російський воєнний софт повинен піти услід за російським кораблем.

До кого можуть звертатися компанії (колишні інтегратори 1С) щодо переходу на платформу odoo?
Odoo-cпільнота в Україні об’єднує розробників, бізнес-аналітиків, інтеграторів Odoo ERP. Спільнота включає дві громадські організації. Ми є членами громадської спілки «ОСА Україна» , але також дуже тісно партнеримось з громадським об’єднанням «Українська асоціація Одоо» (Odoo in UA). Звертатись можна до обох організацій.
Зараз члени спільноти працюють над створенням нових практичних курсів (для розробників та бізнес-аналітиків) з метою швидкого переходу колишніх інтеграторів 1С на платформу Odoo. Також для всіх, хто виявив зацікавлення, члени спільноти проводять вебінари з актуальних на сьогодні тем.

Підготувала Олена Янковська