Шукайте неочевидні ніші! Безцінні поради від СEO Ajax Systems Олександра Конотопського

15 Сер 2018

Ви чули про всесвітньо відому українську компанію Ajax Systems та про їхні легендарні охоронні системи? Як Ajax вдалося досягнути глобального успіху? Цінні поради про ведення власного бізнесу від CEO компанії Ajax Systems зібрав учасник VI групи програми MSc in Innovations and Entrepreneurship Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) Станістав Савчук. Інноватори відвідали офіс Ajax Systems, технологічної компанію, що займається виготовленням розумних систем безпеки для дому та офісу, що захищають від вторгнення, пожежі та затоплення, під час виїзного навчального модуля до Києва. Ділимося корисним та цікавим з вами.

Konotop

Компанія була створена 7 років тому та базується в Україні, на сьогодні її оцінюють у близько 100 млн доларів. Ajax Systems експортує свою продукцію у понад 70 країн світу. Практично все виробництво компанії розміщене в основному приміщенні компанії в Києві, а штат налічує понад 400 людей. Учасники програми MSc in Innovations and Entrepreneurship LvBS  зустрілися з Олександром Конотопським, CEO Ajax Systems, аби дізнатися, яким чином працює компанія й отримати цінні поради у веденні власного бізнесу:

Про міжкультурні аспекти

 Чому ми не розміщуємо виробництво у Китаї? Китайці часто зрізають кути. Ми намагались розмістити частину виробництва в Китаї і отримали у 10 разів вищий відсоток браку. У нашому бізнесі це дуже боляче, оскільки відкликати товар дуже дорого.

 Західна Європа тримає своє слово. А от зі Сходом працювати без попереднього контакту не варто.

Про міжнародний ринок

Україна – чудове місце для побудови глобального бізнесу. Крутий інженер у США коштує $250 000/рік. В Україні за $100 000/рік ви отримаєте таку зірку, за яку у Штатах йде шалена боротьба. У нас є дуже хороші інженери.

Коли ви сидите в Україні, ви не уявляєте, скільки у світі грошей. Виїжджайте, але повертайтесь.

Якби я знову починав цей бізнес, я би швидше виходив на експорт.

Продати можна все, навіть якщо ви захочете продати лайно (українське лайно, яким можна чудово удобрювати ґрунт), ви його продасте. Людей дуже багато, світ дуже великий.

Про ринки та пошук ніші

Частіше за все, гроші там, де не модно. Якщо ніша очевидна, то там «криваве місиво». Всім очевидно, що треба відкрити ресторан, але нікому не очевидно, що потрібно створювати труби для ядерних реакторів. Шукайте неочевидні ніші!

Як тільки про щось починає писати Techcrunch та згадують на конференціях, то це вже хайп, отже вважайте, що це – очевидно для всіх.

  • Kon

Цінуйте час свій та час інших людей

Коли приходите до інвестора, запитайте себе, що це дасть інвестору.

Не ходіть на конференції, не марнуйте на це час. Також не виступайте на конференціях, доки у вас немає досвіду. Якщо ви йдете на конференцію, чи мітап, то запитайте себе: що це мені дасть. Не витрачайте свою енергію на непотрібні речі, адже дуже часто це все – цирк.

У моєму бізнесі будь-який В2В-контакт кращий за паблісіті. Не інвестуйте у паблісіті, адже стаття про вас у журналі не дасть вам грошей. Використовуйте свій час та енергію доцільно.

Про смузі-культуру та результат

Якщо ти гарно говориш на зустрічах, але не реалізуєш, то ти будеш звільнений. У нас був інженер, який дуже довго і якісно пояснював із місяця в місяць, чому це складно зробити. А потім прийшов інший, який зробив ту ж задачу за три дні.

Смузі і ось це все – від лукавого. Ми всіляко намагаємось присікати смузі-настрої. Мені сумно, коли я заходжу на DOU і бачу, що програмісти обговорюють сири, а не інженерні питання. Це не та культура, яку ми будуємо всередині компанії. Для нас основною метою є якісний результат нашої роботи.

Існує правило двох П («багато говорити» і «невпинно працювати»). Ми будуємо компанію, у ДНК якої є ключовим саме друге П.

Зараз складно знайти людей, які готові працювати на результат. Чомусь в Україні працювати «на півшишечки» і отримувати багато – добре, а багато працювати і багато отримувати  – погано. Ми компанія, де люди багато працюють і дуже багато заробляють.

Зі спостережень: якщо людина є кандидатом у майстри спорту, то вона, скоріш за все, добре перформить.

Вам потрібні люди зі скілсетом, збудувати компанію лише із джуніорами дуже складно.

Kon2

Про продаж, маржу та амбіції

Робіть те, що ви вже продали. У мене є технічний бекграунд, що дозволяє мені оцінити наскільки складно (та чи взагалі можливо) створити те, чи інше рішення, продаючи його.

Якщо ви розглядаєте нові можливості, але у Excel таблиці мала маржа, тоді навіть не лізьте туди. X5 – мінімум, X7 –  добре, якщо мова йде про хардверні продукти.

Не зупиняйтесь, коли вам на картку прийдуть перші $10 000. Наші стартапери радіють маленьким перемогам. Радіють, коли влаштовують кампанію на Kickstarter на $50 000. Я радію, коли мені приходять на рахунок $300 000 одним траншем, цього і вам бажаю.

Про операційний бізнес

Що більший ваш операційний бізнес, то менше у ньому романтики. Кажуть, він знову стає романтичним, коли виростає до дуже великих розмірів, проте наш поки що знаходиться ще десь посередині.

Про партнерів

Шукайте тих, з ким ви зможете їсти лайно, бо вам його прийдеться з’їсти достатньо.

І пам’ятайте

Коли у вас є лікарня, у вас рано чи пізно помре людина. Потрібно вміти справлятись із негативом.

Інтелект та гроші не завжди корелюють між собою, адже перемагають лише відважні!

Компанія Ajax Systems почала розвиватись із декількох інженерів та інтернет-магазину пристроїв для охоронних систем. Сильний вплив на Олександра мала подорож до Китаю, де він побачив, як люди «у шльопанцях з паяльником» створюють супертехнології. Це і надихнуло його на думку про те, що у Києві можна зробити не гірше.