Сімейний бізнес: чого варто повчитися у кризові часи?

3 Чер 2020

Що допомагає вистояти сімейним компаніям у цей непростий час? Розмірковує CEO LvBS Consulting, керівник Центру сімейного бізнесу Львівської бізнес-школи УКУ Роксоляна Вороновська.

Ще недавно ми активно поширювали у соцмережах історію про Джека Ма, засновника Alibaba, який скуповував маски по цілому світі, щоб допомогти своїй країни під час спалаху коронавірусу. А згодом передавав маски і тести на виявлення COVID-19 вже іншим країнам, де спалахнула епідемія.

Справді, такий вчинок заслуговує на повагу, китайцям взагалі пощастило зі своїм Ма, бо там кожен підліток на нього рівняється, і знає – якщо вийшло у мого співвітчизника, то я також зможу.

Коли ми в Центрі сімейного бізнесу Львівської бізнес-школи УКУ проводили дослідження сімейного бізнесу в Україні, то точно знали про важливу річ, яку хочемо запитати – наскільки активні сімейні компанії у соціальних проектах. 3/4 опитаних зазначили, що у їхніх компаніях запроваджені практики соціальної відповідальності та благодійності.

І коли в нас оголосили про пандемію і введення карантину, український бізнес також не залишився осторонь. Серед перших, хто задекларували свою підтримку у боротьбі з коронавірусом були саме сімейні компанії: Олена і Ростислав Вовк з компанії “Ензиму” і “Кормотеху” – предали 4 млн. грн. на потреби лікарень, Компанія “Барком” (“Родинна ковбаска”) – перерахували близько 2 млн. грн. на захисні костюми медикам, “Нова Пошта” – 25 млн. грн. Багато підприємців підхопили цю ініціативу і демонстрували небачену єдність ще з часів Майдану.

Кількість таких прикладів росте. Наприклад, випускники LvBS з початком карантину самоорганізувалися для допомоги лікарням. Я також слідкувала за тим, як реагували сімейні бізнеси на загрозу від коронавірусу – вони першими почали закривати свої заклади і компанії. А ті, які не могли зупинити виробництво, запроваджували особливі заходи безпеки, дбаючи про своїх працівників та клієнтів.

Тож сімейні бізнеси багато допомагають. А чи є щось, що допомагає їм вистояти в цей непростий час? Кілька моїх думок із багаторічного спостережень за сімейними компаніями, а також кілька їхніх власних рефлексій з вебінару LvBS “Сімейні компанії в час кризи: що важливо?”

Перше – це життєстійкість, яка впливає на те, наскільки швидко бізнес може повернутися до свого стану рівноваги після екстремальних подій. І сімейні компанії, навіть якщо вони зовсім молоді та ще не переживали кризи в бізнесі, мають перевагу. Бо, швидше за все, вони стикалися з кризою в сімейному житті: це і непорозуміння, і розлучення, і втрата близьких. А це їм додало життєстійкості, яку можна зараз застосувати. Тому так важливо розповідати сімейні історії, і не лише зі щасливих кінцем. Особливо цінними є історії про труднощі та як сім’ї вдавалося їх долати. Адже саме такі кейси допомагають зорієнтуватися молодому поколінню в час кризи, коли свого досвіду ще немає. Криза також добра нагода залучати наступне покоління до управління компанією. Звичайно, не передавати правління повністю, а бути більше поруч, делегувати, підказувати як діяти.

Ще однією перевагою сімейних компаній є їхня підприємливість. Вона в них у ДНК, адже всі сімейні компанії походять від батьків-засновників, а історії заснування компанії та її шляху – те, з чим ростуть діти. Часом сімейні компанії менше схильні до інновацій, бо часто інновації пов’язані з закриттям окремих напрямків, звільненням людей. А сімейні компанії шукають не лише фінансової вигоди, а й соціальних дивідендів, позитивного впливу на середовище, в якому працюють. Власне в кризі проявляється підприємливість сімейних компаній: вони здатні швидко приймати рішення, адаптовуватися, навіть змінювати профіль своєї діяльності. При тому вони орієнтуються на так звані соціальні інновації, ті речі, які принесуть більше користі локальній громаді чи всьому суспільству.

Сімейні компанії засновані на довірі та єдності. 77% опитаних у нашому дослідженні «Сімейний бізнес в Україні: особливості започаткування, ведення та передачі наступним поколінням» зазначили це як перевагу сімейного бізнесу. І це ті цінності, які особливо допомагають в час кризи. Адже вони теж проектуються на всіх працівникам, яких часто називають майже членами сім’ї. Тому команда готова на більше розуміння в час кризи щодо певних обмежень чи прийняття нових навичок, напрямків, які треба швидко освоїти. А власники-члени сім’ї можуть розраховувати на підтримку одне одного, не бояться помилки, а також знають, що отримають один від одного цінні поради та рекомендації.

Майже 40% респондентів згаданого дослідження сказали, що вони належать до різних асоціацій, об’єднань, кластерів та спілок. І ця приналежність також допомагає в час кризи. Адже, з одного боку, це нагода поділитися досвідом і знаннями, а з іншого – можливість реально підтримати один одного, стати бізнес-партнерами, допомогти з ресурсами тощо. Крім того, через об’єднання та асоціації можна ефективніше відстоювати свої інтереси.

Сімейний бізнес – це часто значно більше ніж просто бізнес. Це, перш за все, філософія та набір цінностей. Власники сімейних бізнесів планують своє майбутнє на багато років вперед. Вони націлені не на результат сьогодні, а на довготермінове стратегічне планування. Ідеться про “Гру в довгу” та високий рівень відповідальності. Тому вони закладають надійний фундамент і будують сильні компанії, засновані на міцних стосунках у сім’ї. І якщо родинні стосунки і в родині, і в бізнесі злагоджені, то криза допоможе їм вийти сильнішими та ще згуртованішими.

Блог написано та опубліковано на Ліга.Блоги.