«Слухайтесь свого серця і не бійтесь змінювати думку», – Віктор Царан

15 Лис 2013

13 листопада у «Лабораторії ідей» відбувся майстер-клас «Інновація, успіх та лідерство: міфи і правда» з Віктором Цараном, українцем, який працює у Силіконовій долині в компанії  «PayPal». Віктор з чотирьох років незрячий, але це не завадило йому отримати освіту, подорожувати по світу та змінювати життя інших.До приходу у «PayPal» Віктор Царан 7 років присвятив розробці технологій для людей з особливими потребами в Yahoo!, брав участь у багатьох ініціативах, впроваджував навчальні програми для людей з вадами зору у Східній Європі, Африці та Азії.

«Інновація – це не обов’язково щось нове загалом, а щось нове і цікаве у конкретному контексті, який залежить від місця, часу, людей, аудиторії. Наприклад, до facebook були й інші соціальні мережі, але Цукерберг запустив свій проект саме тоді, коли усі почали масово користуватись комп’ютерами», – розповідає Віктор про творення та впровадження інновацій.

На його думку, зараз чудовий час для новаторства, необхідно просто розуміти свою аудиторію та вибрати правильне місце і час, як це зробили Стів Джобс чи Марк Цукерберг. 

Також Віктор поділився своїм багаторічним досвідом роботи в Yahoo! і розповів про корпоративну культуру компанії. «Yahoo! – це компанія з відкритою атмосферою, починаючи від дизайну офісу та робочого простору, закінчуючи спілкуванням між працівниками. Не важливо чи ти президент, чи менеджер, – каже він. – Тепер, працюючи у Силіконовій долині, можу сказати, що тут відсутня ієрархічність, тебе сприймають як рівного, незалежно від посади».

 Віктор переконаний, що корпоративна культура залежить від лідера. Саме керівництво творить внутрішню атмосферу та стосунки. Як приклади, він наводить Twitter, Facebook, Flicker, яким притаманна культура «відкритих столів», тут всі працюють разом, пліч-о-пліч і на роботі почувають себе, як вдома.

 Одним з ключових обговорень під час зустрічі у «Лабораторії ідей» були виклики, які постають перед незрячими людьми у працевлаштуванні та повсякденному житті. Віктор вважає, що основна проблема адаптації сліпих – це помилкове сприйняття людей з фізичними вадами. «Ми звикли їх жаліти і ставитись як до таких, що не спроможні жити повноцінним життям. Незрячих людей  потрібно заохочувати щось робити, а не просто давати гроші, як у нас часто люблять. Гроші закінчаться, і що далі?», – запитує Віктор. На йому думку, такий підхід треба змінювати. Хорошим прикладом є США, де створюють усі умови для комфортного життя людей з особливими потребами. Він вважає, що саме держава повинна заохочувати  розвиток та сприяти працевлаштуванню незрячих людей, але це не означає, що потрібно будувати окремі фабрики, як це практикує Україна.

Окрім багато професійного досвіду, Віктор Царан займається музикою. Він музикант, композитор, співак, автор текстів, лауреат «Червоної Рути» в номінації «авторська пісня». Тому майстер-клас Віктор закінчив власною композицією, яку заграв на гітарі, і словами: «Якщо ви будете намагатись, то, в результаті, чогось доб’єтесь. Я ціную друзів, бо не вірю, що людина може зробити щось сама. Все чого ми досягаємо, це завдяки людям, які є біля нас. У мене є надія, що Ви сьогодні зміните свою думку про незрячих людей!».