Центр сімейного бізнесу LvBS рекомендує: читанка для осінніх вечорів

1 Жов 2021

Від Форуму Видавців минулого вже трохи часу, але в довкола літературних колах не вщухають дискусії про зміну формату: від ярмарку до літературного фестивалю. Насправді радіємо, що ми країна, де купують книги на щодень, різні – як друковані, так й електронні – тут свобода вибору й нові можливості, що їх відкриває нам глобалізація. А у вас які читацькі звички?

 

Ми у нас у Центрі сімейного бізнесу LvBS полюбляємо користуватись сервісом Amazon й створили для вас невеликий список для затишних осінніх днів. Про сімейні компанії в найрізноманітніших ракурсах, підбірка з 5-ти книг, які точно варті вашої уваги: 

«Generation to Generation: Life Cycles of the Family Business»

Kelin E. Gersick, John A. Davis, Marion McCollom Hampton, Ivan Lansberg 

Книжка комплексно й цікаво розглядає сімейний бізнес – про започаткування справи, динаміку росту, передачу дітям та різне сприйняття компанії залежно від віку.
Переконані, що це чудова ідея – почати занурення у світ сімейних компаній, тут знайдете відповіді на питання: у чім різниця між започаткуванням традиційної підприємницької діяльності та сімейної справи, чи може перше перерости у друге?  Чи інакше сприймають діти філософію, що її дорослі заклали в основу компанії? Або як бізнес переживає зміну поколінь або емоційні кризи, яких ніяк не уникнути, коли так важко розділити особисте та робоче?

«Career Your Passion: On Love, Family, Work and Calling» Orenia Yaffe-Yanai

«Генетичний код особистості» Оренії Яффе-Янаї цікаво розкриває причини ворожнеч між сімейними династіями й пропонує різні можливості запобігати емоційним зривам, аби не втратити контроль над власною справою. Цікавим та несподіваним є ще один ракурс авторки – чи кожен наш, на перший погляд, раціональний та зважений життєвий вибір не був несвідомою рефлексією на обраний для нас нашими батьками ще до того як ми вперше побачили цей світ?

«Transgenerational Entrepreneurship: Exploring Growth and Performance in Family Firms Across Generations» Mattias Nordqvist, Thomas Zellweger 

Це цікава збірка європейських досліджень та кейсів про те, як сімейні бізнеси зростають та залишаються сталими впродовж поколінь. На основі яскравих прикладів дізнаємось більше про філософію сімейних компаній й її переваги у порівнянні з традиційними підходами до ведення підприємницької діяльності. Книжка заохочує нас до міркування й стане добрим натхненням для дослідників на подальші відкриття. 

«Family Wars: Classic Conflicts in Family Business and How to Deal with Them»

Grant Gordon, Nigel Nicholson

«Сімейні війни: класичні конфлікти в сімейному бізнесі та шляхи їх вирішення» Ґранта Ґордона та Найджела Ніколсона – захопливі історії всесвітньо відомих бізнес-імперій. Про сімейні справи Ford, Gucci, McCain, Guinness, Gallo, Redstone та багато інших, як провадять бізнес, і яких ризиків додають емоції. Тут й справа суду Брента Редстоуна з його батьком і сестрою й сварка сім’ї через цільовий фонд Генрі Форда у 350 мільйонів доларів. Але тут не лише історії, а й багато цінних порад: як віднайти баланс між особистими амбіціями членів родини та інтересами бізнесу, як гідно давати раду з подібними викликами та надалі уникати емоційних чварів, аби зберігати сімейну справу впродовж поколінь.

«Family Business Succession: The Final Test of Greatness» C. Aronoff, S. McClure

Турбуєтесь про передачу сімейної справи своїм дітям? Тоді ця книжка – саме те, з чого потрібно почати цей жовтень. Як створити план спадкоємності та залишитися при тім справедливим? Як передати цінності, закладені в основі бізнесу? Якими якостями важливо наділити кожного з кандидатів на наступництво та як досягти консенсусу з сім’єю та керівниками справи щодо планів наступництва? Й неймовірно важливо – як й коли зважитись на цей крок: відпустити управління й довірити нащадкам?

Тарас Прохасько в своєму романі «Непрості» писав, що книжок на світі є безліч, але насправді добрих цілком осяжно. Тому не зволікайте: знаходьте свої й черпайте натхнення. Хай ця осінь буде змістовною й затишною для кожного з нас!