В Україні є запит на реформи, але політичні еліти ще не готові, – антикорупційний форум

1 Гру 2014

«Боротьба з корупцією можлива лише тоді, коли вона є частиною реформ. Окремо з нею боротися неможливо, так само як не можна проводити реформи у корупційному середовищі», – таку думку висловила під час антикорупційного форуму у Львові Лариса Буракова, автор бестселера «Чому Грузії вдалось», консультант Європейської економічної комісії ООН.

Участь у Всеукраїнський антикорупційний форумі і хакатоні у рамках проекту «Школа відповідального громадянина» взяли близько 200 учасників з усієї України. Протягом трьох днів експерти, громадські діячі, державні службовці, підприємці обговорювали методи подолання корупції в Україні та розпрацьовували конкретні моделі поведінки для простих громадян: як їм діяти, коли від них вимагають хабар.  

Антикорупційний форум відрив ректор УКУ о. Богдан Прах та мер Львова Андрій Садовий.

Інна Совсун, перший заступник Міністра освіти і науки України вважає, що боротьба з корупцією критично важлива, але без системних змін нічого не вийде. «Не достатньо завести хороших людей у парламент, бо виконанням законів займаються ті, хто працює у виконавчій гілці влади. Там людей, які готові до змін, ще дуже мало. Треба ставити перед собою амбітні цілі: викорінювати не лише наслідки, а й передумови корупції», –  вважає старший викладач кафедри політології НУ «Києво-Могилянська Академія».

Лариса Буракова, автор бестселера «Чому Грузії вдалось»

Лариса Буракова на форумі розповіла про грузинські реформи і як цей досвід можна
застосувати в Україні: «Без радикалізму не буває реформ, особливо, якщо випадок складний. Реформи у Грузії не відбувалися лише зверху. Прихід до влади реформаторів забезпечила революція, тобто був запит знизу.  В Україні такий запит зараз дуже сильний, але є проблема з політичною волею політичних еліт».

Проректор УКУ Мирослав Маринович  продовжуючи тему грузинських реформ додав: «У Грузії, перш ніж були реформи зверху, з’явилася мотивована група пасіонаріїв, які сказали, що вони хочуть змінити систему, і суспільство на це відгукнулось. Україні потрібна критична маса людей, які захочуть не просто потрапити у Верховну раду, а жити відповідно до інших цінностей».

Євген Глібовицький, експерт з довготермінових стратегій, засновник компанії pro.mova наголосив, що корупція – це система апарату підтримки життя України. «Якщо ми його від’єднаємо, організм перестане працювати. Тобто, якщо завтра зникне корупція, то зникнуть медичні послуги, правила дорожнього руху і багато інших речей. З одного боку, існувати в цій системі, – вбивчо. З іншого – ми мусимо її зламати. Але будьмо готові, наша трансформація зі стану корупційного у не корупційний є дуже складна.  Якщо хочемо бачити надійний результат – маємо розуміти, що це справа на покоління».

Які інструменти протидії корупції можна застосувати розповів Андрій Паляниця, консультант для урядів та міжнародних організацій з питань регуляторної політики, державного управління.«Важливо зменшити регулювання, автоматизувати послуги  і контролювати ці процеси з боку громади. Чому ці механізми не завжди працюють? Бо ми часто відкочуємося назад. Але зараз чи не найбільший суспільний запит на зміни і це дає шанс поламати старі схеми».

«З корупцією можна боротися, бо корупція завжди має прізвище,  –  зазначив під час дискусії Віталій Шабунін, координатор групи протидії корупції в державних закупівлях ГО «Центр протидії корупції». – Коли ми говоримо про корупцію без прізвищ, інструментів і конкретних дій як її побороти – це просто балачки. Тому треба апелювати до конкретних людей і карати хабарників».

Не боятися повідомляти про випадки хабарництва закликала і Ольга Тимченко, представниця  «Transparency International Україна»: «Кожне офіційне звернення про корупцію від нас, простих громадян,  є надзвичайно важливе. Чим більше таких маячків – тим більше можливостей побороти корупцію».

Закрити усі виші, у яких можна купити залік за хабар і де, таким чином, штампують майбутніх корупціонерів запропонував на антикорупційному форумі підприємець і громадський діяч Ярослав Рущишин.  «Просто законодавчих змін недостатньо для викорінення корупції: слід говорити про системні зміни, формувати моделі, які викорінять передумови корупції, впроваджувати нові управлінські практики. Важливо не просто міняти систему, а й карати людей, які були залучені до великих корупційних схем», –  підсумував директор ВАТ «Троттола».

Учасники панельної дискусії «Яка українська дорога у боротьбі з корупцією?»

Антикорупційний форум продовжив дводенний хакатон. 28-29 листопада понад 80 людей з усіє України спільно з менторами розробляли моделі поведінки як боротися з корупцією простим громадянам у 5-ти сферах: медицина, освіта, міліція, митниця, адмінзаклади. Перед експертним журі вони розробили 9 проектів, які організатори представлять у 6-ти містах України протягом наступного року.

Більше фото за посиланням  

Довідка.
Школа відповідального громадянина» – проект, мета якого створити майданчик для обговорення викликів у боротьбі з корупцією. Наше завдання зрозуміти і описати практичні моделі  як боротися з корупцією на місцях. Проект реалізовує Львівська бізнес-школи УКУ (LvBS) та Інституту лідерства і управління УКУ. Проект реалізовують за підтримки Посольства США в Україні та «Карітас-Німеччина».