В УКУ презентували ікону, яка буде духовним оберегом для фармацевтів та аптекарів

15 Лют 2013

13 лютого в УКУ відбулася презентація ікони «Ісус виготовляє ліки», яку написали в Іконописній школі Університету. Вона буде служити духовним оберегом для фармацевтів та аптекарів.

Оригіналом для ікони послужив образ «Christus als Apotheker» 1630 року, який зараз є у соборі Святого Духа у м. Бремен (Німеччина). Ідея написання такої ікони належить директору фармацевтичної компанії «Маркет Універсал» Олегу Никулишину. «Ідея виникла у стінах Українського католицького університету, коли я навчався на програмі Key Executive MBA у Львівській бізнес-школі УКУ (LvBS). Ми в старій німецькій книжці знайшли зображення «Christus als Apotheker». Тоді звернулися до владики Бориса (Ґудзяка), саме він скерував нас до Іконописної школи», – зазначив Олег Никулишин.

Як розповіла автор ікони Юлія Монько, писати її було надзвичайно цікавою і, водночас, незвичною: «Ми намагалися внести до ікони українські елементи, але при цьому не відійти від оригіналу». Так, німецькомовні написи готичним шрифтом були замінені українським перекладом, а сам лик Христа та певні деталі відповідають східнослов’янській іконописній традиції.

«Для нас було викликом трансформувати образ, з одного боку, не відійшовши від принципів східнохристиянської іконографії, з іншого боку, залишивши те, що в його основі було закладено», – зазначив керівник проекту Тарас Тимо.

Після освячення самої ікони та її копій, їх передали у мережу аптек.

Додамо, що Олег Никулишин передав усі авторські права на ікону Українському католицькому університетові. Відтак кошти, які отримають від реалізації копій, будуть скеровані на розвиток Університету.