Від управління малим бізнесом до реструктуризації заводу. Історія випускниці LvBS

7 Лют 2017

Чи можливо ефективно впроваджувати реструктуризацію 85-літнього заводу, маючи за спиною досвід управління лише у малому бізнесі? На які ще дива здатна бізнес-освіта? Про це та багато інших важливих для бізнесу тем говоримо з випускницею програми «Ефективне управління малим бізнесом» Львівської бізнес-школи УКУ (LvBSОленою Вдовиченко.

Vdovychenko

Олено, розкажіть трохи про себе і свою роботу. Це, здається, точно важко назвати малим бізнесом? 🙂

Уже два роки та чотири місяці я працюю у складі нової команди, що очолила завод хімічної промисловості, аби покращити показники його функціонування, підвищити рівень оптимізації процесів та вивести підприємство із стану збитковості.

А що саме привело вас у Школу?

Я закінчила навчання в аспірантурі наприкінці 2013 року та захистила дисертацію на початку 2014, після чого брала участь тільки у коротких, одно-дводенних семінарах та форумах. Саме тому, мабуть, за весь той час, що минув від зими 2014, в мене вже накопичилося бажання та необхідність у новій хвилі інформації, в актуалізації знань, у свідомому поглибленні та повторенні тих теоретичних засад, які мали практичну реалізацію у моїй діяльності.

До того ж, за «законом парних випадків», за короткий час декілька моїх друзів та знайомих згадували і дуже емоційно та позитивно розповідали мені щось про LvBS, тому я і вирішила познайомитись з програмами саме цієї Школи.

Чому обрали «Ефективне управління малим бізнесом»? Які були ваші очікування?

Насправді, обирала серед декількох програм. І спочатку мою увагу привернула довгострокова програма. Але менеджери LvBS дуже уважно розпитали мене про мій досвід, побажання, плани та амбіції, і тому порекомендували почати саме з ЕУМБ, щоб познайомитись із принципами, методами та атмосферою Школи, а потім вже додавати собі необхідні знання та програми, наче намистинки, що створюють гарний та повноцінний набір моїх знань.

Окрім того, до роботи на заводі я була власницею саме малого бізнесу, поєдную малий бізнес та керівництво і зараз, і планую розвивати ці напрямки надалі.

Читайте також: 5 модулів як частинка життя. «Ефективне управління малим бізнесом» очима випускників

Чи зробили якісь відкриття для себе під час навчання?

Так, авжеж. Щось було нове, щось було дуже вчасно згадане, бо, нібито, і зустрічав цю інформацію вже під час навчання, але до початку практики встиг забути, тому не користувався. Хоча необхідність у тому вже була.

З якими проблемами найчастіше ви зіштовхувалися в роботі і чи допомогла програма знайти правильні відповіді?

Ми багато і старанно працюємо, щоб у ці останні дуже складні три роки для українського бізнесу все ж таки привести завод до успіху. Труднощів, насправді, безліч. При чому, в усіх сферах діяльності. Просто особисто я ніколи не використовую таке формулювання, як «проблеми». Зі своєю командою ми завжди все сприймаємо, як задачі та виклики.

Не можу назвати якийсь конкретний результат, що став досяжним після проходження мною програми, бо старий, доволі великий завод у невеличкому містечку – це така інертна система. Тому результат проведення усіх змін, на жаль, розтягується у часі та відчувається тільки згодом. Але однозначно багато питань набули системності у моїй свідомості, змінився підхід в деяких напрямках та бачення системи в цілому.

Розкажіть трохи про специфіку своєї роботи?

2016 року заводу виповнилося 85 років. Це об’єкт хімічної промисловості, має перший клас небезпеки та понад 250 працівників. Ми часто кажемо, що головне – рух та перспектива :). Тому щиро віримо у те, що найкращі перспективи у підприємства ще попереду.

Мета кожної людини у керівництві зараз – рухати завод вперед, розкривати нові теми та горизонти, на які спочатку всі кажуть: «То нереально! Ми такого ніколи не робили!». Ламати стереотипи та інерцію в головах людей. Намагатись зробити щось нове і краще, коли маєш те, що маєш на цьому етапі. І от найскладніше – це якраз дві останні речі!

Vdovychenko

Які кейси, розглянуті під час навчання, виявилися найкориснішими в роботі? Чи вдалося вже щось застосувати на практиці?

Ми працюємо над цим :). Наприклад, гра з модулю «Стратегія» дуже добре дає зрозуміти та відчути відмінність у сприйнятті однієї і тієї ж самої ситуації з боку керівництва, середньої ланки та виконавців.

Дуже корисні нагадування були на «Фінансах». До речі, це той модуль, який, можливо, потребує навіть ще більше днів, бо дуже хочеться краще опанувати та спробувати всі ті знання, що дають викладачі. Вони розповідають дуже корисні речі дуже зрозумілою мовою.

Із продажу та маркетингу майже всі щось винесли для своїх інтернет-представництв, почали по-іншому оцінювати роботу свого сервісу та надання послуг, краще розуміти, як можна зробити ефективнішою свою компанію у всесвітній мережі та як використовувати ті безкоштовні та корисні сервіси, що зараз надають великі IT-компанії.

Однозначно, майже всі змінили підхід до найму персоналу. Це ж просто «болючий біль» більшості підприємців :).

Юридичні засади є просто необхідністю для всіх і кожного! Так сталося, що багато речей я вже знала завдяки досвіду саме свого малого бізнесу, а на заводі в нас є юридичний відділ, який бере весь той удар на себе.

Що для підприємців, на вашу думку, зараз є найскладнішим? Найбільшим випробуванням?

Вірити в те, що через деякий час все ж таки все буде логічним, адекватним, людяним у нашій країні. Що державні органи все ж перебудуються колись та нарешті почнуть сприймати бізнес країни, як партнерів, а не «іншу сторону барикад», яку треба постійно пригнічувати та заважати працювати. Зрозуміють, що вони є системою, яка обслуговує державу та яка взагалі можлива саме завдяки існуванню бізнесу. Відповідно, що краще себе почуває бізнес, то краще живуть усі.

На одному з майстер-класів програми учасників запитували, коли востаннє вони щось робили вперше. Що це у вашому випадку?

Вперше в житті змінила посаду в межах того ж самого підприємства і з лютого цього року почала займатися розвитком не тільки заводу, але й створенням індустріального парку на базі промислової інфраструктури заводу. А щодо особистого досвіду та розвитку, то, мабуть, от прямо зараз перебуваю у процесі становлення нового для мене напрямку бізнесу, який є пов’язаним із заводом, але який потребує великої кількості нових знань, навичок щодо організації, нового рівня підприємництва, який пов’язаний виключно із міжнародними ринками, компаніями-гігантами, спілкуванням з іноземними партнерами тощо.

Два дні тому вперше у житті побачила виробництво катанки :).

Як загалом ви б охарактеризували навчання у бізнес-школі?

Надихаюче. Сучасне. Корисне. Наповнює позитивною енергією та емоціями. Приємне та дружнє.

Судячи з відгуків, ваша група була дуже дружньою. Як проходило навчання?

Так, група дійсно була чудова! Я щиро захоплююся багатьма із моїх одногрупників. Атмосфера була відкритою, «живою» та позитивною.

Нагадаємо, у Львівській бізнес-школі УКУ триває рання реєстрація на 5-модульну програму «Ефективне управління малим бізнесом». Програма спеціально розроблена під потреби, що виникають протягом всіх життєвих циклів малих компаній: від заснування чи придбання до зростання або продажу бізнесу. Отримані на програмі знання допоможуть керівникам малого бізнесу уникнути поширених помилок та створити міцну основу для досягнення стійкого фінансового успіху на усіх стадіях життєвого циклу. Читати далі…

Зареєструватися на навчання: https://goo.gl/9u5cWO

Vdovychenko