Виграє війну той, хто зуміє перехитрити ворога, – з презентації перекладу «Мистецтва війни» Сунь-дзи

31 Лип 2015

«Війна – це мистецтво обману, ми воюємо у прямий спосіб, а перемагаємо у непрямий. Виграє війну той,  хто зможе обманути і перехитрити ворога, перетворити несприятливі обставини  на сприятливі. Але стратегічно керівник завжди повинен бути правдивим, тобто мати перед собою благу ціль», – Сергій Лесняк, який вперше з давньокитайської переклав «Мистецтво війни» Сунь-дзи презентував філософськостратегічний трактат.

Презентація відбулась 30 липня у Києві. Сергій Лесняк, історик філософії Сходу, директор компанії «RR Commodities» (Шанхай), викладач з міжнародного бізнесу LvBS, розповідає, що процес перекладу «Мистецтва війни» з давньокитайської був доволі складний: «Буду відвертим, самотужки книгу було б перекласти дуже тяжко. Я мав вчителів, асистентів-китайців, з якими постійно радився. Ми намагалися зрозуміти текст, переклали дуже багато матеріалу, “обсмоктували” кожен ієрогліф. Процес зайняв близько двох років. Для мене це був дивний досвід вивчення Китаю».

На думку перекладача, і сучасні політики, і керівники бізнесу знайдуть у творі від давньокитайського воєначальника багато важливих уроків. «Провідний бізнес-мислитель світу, єдиний українець, який увійшов до топ-50 бізнес-мислителів світу Адріан Сливоцький вважає, що це найкраща книга про стратегію, написана будь-коли», – додає Сергій.   

За його словами, згідно з Сунь-дзи, себе і ворога треба знати 100% ще перед боєм: «Ти повинен перемагати ще до початку битви, і абсолютне володіння інформацією про себе і про ворога, зумовлює стовідсоткову перемогу. У Сунь-дзи є дуже важлива річ – це категорія сили, міці, стратегічної переваги. Він каже, що держава не може бути непереможною, якщо у неї немає міці народу.  Ця міць досяжна лише в єдності володаря і народу, і саме народ є генераторам сили. Тобто володар не можеш мати стратегічної сили, якщо його народ не співдіє між собою і не діє в унісон з ним», – наголошує Сергій Лесняк. Він розповідає, що в Китаї трактат Сунь-дзи про війну дуже популярний. Так у багатьох компаніях його цитують і вивчають.

Керівник Школи управління УКУ, екс-міністр економіки Павло Шеремета, який написав передмову до україномовного видання, зазначає: «Мистецтво полководця зокрема у тому, аби створити для своє армії “зону смерті”, коли мости назад спалені і відходу нема. Тоді воїни будуть боротися до кінця, тому що в них не буде можливості для відступу. В Україні “зона смерті” ще не настала. Інакше як можна було після такої великої кількості жертв так безсовісно краси і брехати?  У цій книзі є багато уроків. Проти нас є потужний ворог, а ворог шліфує наш характер. Тому читаймо, думаймо, діймо».   

50 примірників «Мистецтва війни» Сунь-дзи Львівська бізнес-школа передала офісу реформ Міністерства оборони України. Юрій Гусєв, заступник Міністра оборони України, якому LvBS передала книги зазначив: «Ця книга є надзвичайно важливою для України, і сьогодні вона на часі. Нам необхідно шукати неординарних підходів для досягнення перемоги і повернення територіальної цілісності України. Я переконаний в тому, що Україна сьогодні є щитом Європи і захищає незалежність не лише Сходу –  ми захищаємо весь світ. Хлопці гинуть за те,аби Європа була вільною».

Додамо, що книгу видало «Видавництво Старого Лева» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ.

Прес-служба Львівської бізнес-школи