Випускники програми «Good Governance» готові працювати у органах державного управління

11 Чер 2014

45 управлінців з різних регіонів України стали випускниками першої програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» («Ефективне управління»). Після навчання в Українському католицькому університеті вони готові до професійної роботи в органах державного управління для того, щоб втілювати реальні зміни та реформи.

«Good Governance» − це перша програма такого рівня в Україні. Розробляючи її, організатори відштовхувались від програм, які реалізовують у кращих бізнес-школах світу, зокрема у Harvard Kennedy School. Проте навчальні теми підбирали фокусуючись на тих питаннях, які є актуальними для України.

Патріотизм, професіоналізм і порядність − стали ключовими цінностями і гаслом програми, мета якої підготувати нову хвилю управлінців для державних структур, які матимуть інновативне мислення, розумітимуть, як можна впроваджувати зміни в кризових умовах у державних органах і практикуватимуть етичні принципи та цінності на користь спільноти. 

«Кожен, навчаючись в на програмі «Good Governance», отримує розуміння не лише найкращих світових практик. Тут народжується солідарність, спільнота, і у майбутньому випускники можуть підтримати один одного, а також отримають підтримку середовищ у своїй подальшій діяльності», − наголошує перший проректор УКУ Тарас Добко.

Протягом тримодульного навчання учасники прослухали курси «Люстрація», «Адвокасі і лобіювання», «Інституційна організація державної влади», «Спільне управління», «Локальні та регіональні фінанси», а також теми «Лідерство і влада», «Управління змінами», «Переговори», «Навчання для дорослих», «Релігія і суспільне життя». Підсумковим проектом стала командна робота із розробки бізнес-моделі уряду України.

Викладачами програми стали експерти зі США, Європи та України.

Додамо, що усім учасникам першого набору організатори, за підтримки бізнес-спільноти, надали стипендії, що частково покрили витрати на навчання. Рустем Аблятіф, викладач програми вважає, що такий крок надзвичайно знаковим: «Цю програму ініціювала та профінансувала група провідних львівських підприємців, патріотів України, які прагнуть змін у власній країні. Останнім часом багато говорять про соціально відповідальний бізнес, соціальне партнерство. Ці львівські підприємці від слів перейшли до справи, вони вирішили зробити реальний внесок у розбудову держави», − підсумував  голова правління  «Інституту громадянського суспільства».

Світлана Блінова, учасниця першого набору програми, громадська активістка після тримісячного навчання наголошує: «В УКУ ми багато вчилися, аби кожен на своєму місці впроваджував інноваційні зміни і робив життя навколо себе кращим. Випускники програми − це щирі, чесні та професійні люди, які зможуть поєднати кращий досвід з інноваціями, та впровадити його. Навчання на програмі дало мотивацію, основні знання та об’єднало нас в команду. Держслужбовці нового покоління − це освічені люди, які багато працюють для людей і щиро творять нову країну», − вважає вона.

Учасник програми Гліб Канєвський, координатор проекту «Всеукраїнська ініціатива за чесні державні закупівлі в системі освіти» розповідає, що перше, що його найбільше вразило − це умови для навчання: заняття проходили в новому корпусі Українського католицького університету, аудиторії оздоблені в стилі хай-тек: «Перед учасниками виступили викладачі з США, бізнес-гуру, правозахисники, юристи, лобісти та конституціоналісти. Ми детально розглянули питання  внутрішнього та зовнішнього розвитку організацій, основи переговорів, люстрації, боротьби з корупцією тощо».

Хоча багато учасників програми не працювало в структурах державної влади через бюрократизм, безініціативність та відсутність конкуренції в лавах останніх. Проте сьогодні Україна стоїть на порозі нових змін. На думку Гліба Канєвського, на порядку денному в країні − проведення люстрації та зміна державної системи. «Тому програма «Good Governance» не тільки актуальна, а й вчасна. Бо саме молоді компетентні люди мають прийти працювати в структури молодої держави», − підсумовує громадський діяч.

Більше про учасників програми

Додамо, що ідея започаткування програми виникла в Українському католицькому університети та Львівській бізнес-школі наприкінці лютого, після подій, які відбулись на Майдані. Організаторами програми стали Український католицький університет, LvBS, Інститут лідерства та управлінняМіжнародний інститут етики та проблем сучасності .

Уже в жовтні навчання на програмі розпочне нова група молодих управлінців, які хочуть працювати у державних структурах і втілювати зміни в країні.

Юрій Третяк, виконавчий директор Асоціації агенцій регіонального розвитку України, на програмі викладає курс «Регіональний розвиток»

«Програма «Good Governance» є надзвичайно вчасною ініціативою. Сьогодні відкрилося вікно можливостей, щоб реформувати систему державного управління та місцевого самоврядування. Програма має усі шанси стати кузнею кадрів для дуже багатьох галузей державного управління, місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Мені було надзвичайно легко і приємно працювати з такою талановитою молоддю. Важливо було допомогти учасникам програми вибудувати систему знань, яка б дозволила їм краще розуміти весь широкий спектр питань регіонального розвитку та державної регіональної політики, і дозволила їм б швидко засвоювати нові знання про розвиток територій у процесі їхнього професійного і творчого зростання». 

Дмитро Крепак, голова Правління ПАТ «Кредобанк», PKO Bank Polski,  викладає на програмі курс «Регіональний економічний розвиток: теорія та практика на прикладі США»

«Якщо учасники програми будуть тими лідерами, які керуватимуть регіонами або загальнонаціональними державними установами, то у нашої економіки та в цілому в України є шанс. Учасники програми продемонстрували найголовніше − глибоке розуміння важливості конкуренції та мінімального втручання  держави у бізнес.  Лідерів, а особливо регіональних та державних службовців, необхідно виховувати і надавати  їм найсучасніші якісні знання. Саме те, що може зробити сучасна бізнес-школа».