Як бізнесу впроваджувати сталий розвиток: інсайти з навчальної програми для майбутніх консультантів

30 Січ 2020

93% покупців світу хочуть бачити більш відповідальні бренди такі, що будуть підтримувати або вирішувати соціальні проблеми, чи проблеми довкілля. Однак сталість не може бути фундаментом існування компаній. Бізнес обов’язково має генерувати прибуток, економічна вигода це основа будь-якого підприємства. І тільки керуючись підходами циркулярної економіки, впливаючи на середовище, посилюючи соціальний вплив можна отримати win-win: нарощувати прибутки і дбати про стале майбутнє людства.

Впровадження Цілей сталого розвитку підприємцями основна тема навчальної програми для тренерів, після якої експерти зі всієї України будуть надавати підтримку учасникам онлайн-курсу для бізнесу, який впроваджує Програма Розвитку ООН в Україні, а Львівська бізнес-школа  УКУ (LvBS) працює у якості національного консультанта. 

Упродовж 3 днів учасники тренінгу вивчають теорію та здійснюють практичні завдання на тему SDG Compass (Компасу Цілей сталого розвитку), формування вартості компаній і їхнього впливу на стейкхолдерів та середовище, Lean-методології тощо.

Не випадково місце проведення програми – партнер LvBS Промприлад.Реновація, який у 2018 році був визнаний ООН найкращим проектом сталого економічного розвитку в Україні. Під час зустрічі з тренерами, CEO Промприладу Юрій Филюк наголосив на важливості рішучості перших 22 інвесторів, які на самому початку повірили у цей проект і ризикнули вкласти свої гроші у об’єкт за моделлю impact investment. Завдяки партнерству реалізовуються найсміливіші проекти, тому Ціль №17 (Партнерство заради сталого розвитку) часто відіграє ключову роль у всіх сферах нашого життя.

Разом із опрацюванням корисної інформації, майбутні тренери також розглядали і стереотипи:

  • сталий розвиток це про екологію; 
  • відновлювана енергія панацея; 
  • треба просто менше споживати; 
  • а вегани врятують світ! 

Усе це, за словами викладача LvBS та запрошеного експерта Володимира Хіцяка, МІФИ сталого розвитку. А важливо завжди усвідомлювати  можливості реалізації своїх закликів, відповідати на запитання «як це можна зробити?», відмовитися від популізму і не вдаватися до екоекстремізму. Не варто закликати відмовлятися від правил ринкової економіки, адже це призведе до повного хаосу. Рішення локально керована децентралізована циркулярна економіка, яка дає реальні можливості виконувати Цілі сталого розвитку і забезпечити дітям гідне майбутнє на нашій планеті.

Онлайн-курс про цілі сталого розвитку сприятиме обізнаності, обміну корисною інформацією за застосуванню її на практиці, презентація курсу запланована на березень 2020 року.