Як бізнесу вийти з карантину, щоб не наражати на небезпеку працівників?

21 Тра 2020

Як бізнесу вийти з карантину так, щоб не наражати на небезпеку своїх працівників та колег? За словами керівника медичних програм LvBS, сімейного лікаря Ігоря Заставного, золотого стандарту в світі не існує і багато організацій та країн видають свої рекомендації і поради, спираючись на емпіричний досвід свій та своїх предків, і на досвід деяких масових досліджень інших інфекційних захворювань. Ігор поділився рекомендаціями Centre for Disease Control and Prevention (CDC), які називаються Hierarchy of Control.

«Паніка, хронічний стрес та прагнення безпеки – це речі, які супроводжують усіх нас, а особливо власників та керівників бізнесу, тому що ніхто не знає, що буде далі та, що з цим робити. Насправді, людство далеко не вперше переживає епідемії, пандемії та спалахи інфекційних захворювань, які, в тому числі, спричиняли, на жаль, загибель людей. Іншими словами, все, що ми зараз переживаємо, вже до нас переживали наші предки і залишили нам цілий ряд, як успішних, так і не дуже напрацювань, які можуть допомогти справитись із розповсюдженням COVID-19. Якщо говорити про неуспішні практики, то в період Середньовіччя в деяких містах Європи вірили, що, якщо перед в’їздом в браму розпалити велике багаття і заставляти всіх, хто хоче потрапити в місто, стрибати через нього, то дим очистить цю людину від всяких інфекційних болячок. Ідея, насправді, дуже цікава з точки зору Середньовіччя, але зараз ми не застосовуємо таку практику. Зараз ми більше використовуємо такі методи попередження чи лікування інфекцій, як вакцинація, антибіотики, противірусні препарати (наприклад при ВІЛ-інфекції або вірусних гепатитах), особиста гігієна, колективні протиепідемічні заходи та забезпечення основ інфекційного контролю, як в межах підприємств, так і в межах міст, сіл, і т.д.

Всі знайомі з попередніми заходами, але не всі знайомі із тим, як же зараз вийти з карантину так, щоб не наражати на небезпеку своїх працівників та колег. Давайте постараємось із цим розібратись. 

Я обрав рекомендації CDC, які називаються Hierarchy of Control (Ієрархія контролю). Вони дуже прості для розуміння і не потребують додаткових глибоких знань, та стосуються не лише інфекцій, але загалом забезпечення здорового мікроклімату працівника. Отже, в нас є піраміда, яка перевернута догори і розділена на групи. Зверху – рішення, які є найбільш ефективними в плані забезпечення безпеки працівника, знизу – найменш. У порядку спадання: виключення небезпеки, її заміна, інженерний контроль, адміністративний контроль та засоби індивідуального захисту.

Попри загальноприйняту думку, що засоби індивідуального захисту (маски, респіратори, окуляри, і т.д.) – це найкращий метод захисту, насправді найкращими є усунення небезпеки, або її заміщення та адміністративні рішення, а ці індивідуальні засоби стоять на останньому місці. Що це означає на практиці? Це означає, що вам, як керівникові організації, не вдасться просто видати всім маски і думати, що ви вирішили проблему. Вам треба розробити цілий план з налагодження операційних процесів таким чином, щоб уникнути зараження працівників та клієнтів.

Власне, для цього у LvBS створили чек- лист, який носить рекомендаційно-ознайомчий характер, але зможе наштовхнути на думку керівників бізнесу, які процеси у вашій організації налагоджені добре, а які потребують доопрацювання».