Як HR’у досягти рівня бізнес-партнера? Досвід LEONI

22 Гру 2017

«HR, перш за все, це стратегічний бізнес-партнер. Якщо хочете працювати на рівні – ви, як керівники персоналу, маєте розуміти, що таке бізнес, чим займається ваша компанія, які в неї фінансові показники і, що при цьому залежить від вас», – своїм досвідом з учасницями програм MA in Human Resources and Organization Development та HRM у бізнесі поділилася наша цьогорічна випускниця магістерської програми Надія Шабан, HR business partner countries Ukraine, Slovakia LEONI Wiring Systems UA GmbH.

leoni

Вивчаючи курс зі стратегічного управління персоналом, учасниці HR-програм відвідали завод LEONI у м. Стрий Львівської області, де працює майже 7 тисяч осіб. Цьогоріч компанія відкрила також завод у Коломиї, де понад півтисячі працівників, та цю цифру планують збільшити у 10 разів.

Надія Шабан розповіла, що до минулого року ейчар компанії підпорядковувався генеральному директору. «З цього року ми працюємо як бізнес-партнер. HR, передусім, це стратегічний бізнес-партнер. Якщо вам дають завдання як для сервісів – це не ейчар, це все-таки більш кадрова служба. Якщо хочете працювати на рівні, як керівники персоналу, маєте розуміти, що таке бізнес, чим займається ваша компанія, які в неї фінансові показники, що залежить від вас, яку фінансову роль ви також відіграєте», – поділилася своїм досвідом наша випускниця.

leo2

Вона зазначила, що дуже важливі партнерські стосунки HR-а з керівництвом компанії. «Якщо вас не сприймає найвище керівництво компанії, то всі ваші активності не будуть настільки ефективними і не дадуть стільки фінансових заощаджень компанії, які могли б бути, якби ви працювали на рівних. Ви повинні говорити на рівні. Для цього вам потрібно точно розуміти про що ваш бізнес», – пояснила Надія Шабан.

Також вона розповіла про те, як на заводі намагаються оптимізувати процеси, спираючись на японську філософію Кайдзен, яка фокусується на безперервному вдосконаленні процесів виробництва, розробки, допоміжних бізнес-процесів і управління, а також всіх аспектів життя організації. Найбільш відомим прикладом застосування цієї практики є компанії Toyota, в якій Кайдзен було запроваджено 60 років тому як філософію управління і досягнення лідерських позицій на світовому ринку.

leo

Дізнатися більше: MA in Human Resources and Organization Development – це єдина магістерська програма міжнародного рівня в Україні з управління персоналом та організаційного розвитку.

Ключовими компонетнами філософії Кайдзен є:

  • 1.Постійне й акцентоване скорочення всіх видів витрат, спрямоване на безперервне підвищення ефективності роботи і скорочення витрат.
  • 2. Раціональна організація робочих місць за допомогою системи 5S, що дозволяє досягти максимально можливого порядку, ефективності і продуктивності.
  • 3. Контроль якості в масштабі всієї компанії, причому поняття якості включає не лише якість продукції, а ширше поняття якості самої роботи.
  • 4. Стандартизація — діяльність по стабілізації і підтримці досягнутих результатів покращення за рахунок навчання і дисципліни, забезпеченню стабільно високих результатів роботи.

«Ми дещо ламаємо класичний підхід управління. Ви ведете діалог зі своїми підопічними, задаєте темп, напрямок для ваших працівників, а вони приходять до вас з ідеями», – каже Надія Шабан. За її словами, якщо працівникам показати, що від них щодня очікують покращення, люди й справді шукатимуть нові підходи та ідеї.

Першим проектом, який був пропрацьованим та реалізований згідно з цією філософією,стала оптимізації документообліку, який допоміг майже вдвічі заощадити час на опрацювання інформації щодо відпусток та нарахування коштів та ін. Проект тривав майже рік, та постійна залученість працівників на усіх етапах його становлення і реалізації допомогла впровадити зміни з меншими затратами часу і зусиль на впровадження та адаптацію.

Розгляд практичних кейсів, обмін досвідом – однозначно стали корисною практикою для наших учасників.

До слова, у Львівській бізнес-школі УКУ триває набір на програму HRM у бізнесі [Київ] – для тих, хто хоче навчитись управляти людьми у власній компанії або почати успішну кар’єру в HR. Старт уже 5 лютого, приєднуйтесь!

leoni5