Як працювати у міждисциплінарній команді? LvBS відвідала Aarhus Business Academy у Данії

18 Лис 2015

Команда Львівської бізнес-школи УКУ відвідала Бізнес-академію AARHUS у Данії, щоб обмінятися досвідом у рамках україно-норвезького проекту зі впровадження в Україні міждисциплінарного курсу «Experts in Teamwork».  

Львівську бізнес-школу в AARHUS представляли академічний директор Ярина Бойчук, менеджер MA in HR&OD Ірина Лепська та викладачі курсу Наталка Шпот і Максим Коляда.

Практичний курс з командної роботи «Expert in Teamwork» спрямований на розвиток навичок міждисциплінарної командної роботи і впровадження інновацій. Його розробив Норвезький університет технології та науки (NTNU) в Тронхеймі 10 років тому, поширює його в інших скандинавських університетах, а тепер – в Україні в рамках міжнародного проекту з інноваційної освіти, який реалізовує Львівська бізнес-школа УКУ в партнерстві з NTNU та компанією Innoco за підтримки Норвезького Міністерства закордонних справ. Курс адаптовують відповідно до викликів студентів і сучасного життя в Україні.

Іра ЛепськаПро відмінності цього курсу в Україні та Данії розповідає менеджер програми MA in HR&OD Іра Лепська: «Курс Experts in Teamworkв Україні триває близько тижня, і сфокусований не тільки на роботі над проектами, а й на роздумах про командну взаємодію. Колеги з Данії у Бізнес-академії AARHUS зуміли скоротити його до 3 днів, наповнивши ці навчальні дні «концентратом» із практичного і теоретичного матеріалу. Для данських студентів цей курс є вибірковим, але від цього не менш популярним – його відвідує близько 400 осіб.  Загалом курс дуже динамічний та структурований. Його цінність для українських фахівців у тому, що він надає значної ваги роздумам. Цей навик підвищує професійну та особистісну ефективність учасників програм, адже ріст можливий лише через переосмислення досвіду», – вважає Іра Лепська.

Курс Experts in Teamwork запроваджений в Aarhus Business Academy як вибірковий. Проте щороку його обирає все більше студентів, що свідчить про потребу в навичках міждисциплінарної командної роботи для вирішення проблем та роботи в проектах.


Ярина Бойчук«Досвід, який ми отримали у співпраці з данськими колегами, дав нам усвідомлення потреби у більш гнучких підходах до запровадження такого ж курсу в LvBS та УКУ. До прикладу, вже в грудні ми будемо проводити
“Experts in Teamwork” тривалістю 3 дні для учасників програми з інновацій та підприємництва. Також було цікаво побачити, як в межах курсу студенти вирішують не соціальні проблеми, а розробляють рішення/ідеї для компаній малого та середнього бізнесу Данії. Маю визнати, роблять вони це на дуже високому рівні», – розповідає Ярина Бойчук, академічний директор Львівської бізнес-школи.

 

Наталія ШпотПро враження від візиту до Aarhus Business Academy розповіла викладач LvBS, професійний коуч Наталія Шпот: «Зовні це виглядало, як великий бджолиний рій, який зосереджено виконує свою роботу. Курс відвідали близько 400 студентів і ці молоді люди свідомо і зосереджено працюють, комунікують у групах. Роль організаторів та координаторів процесу точкова та дискретна. Думаю, така добра організація вдалась через сукупність факторів: чітку структуру курсу, зрозумілі цілі, щільний робочий графік команд, підтримку фасилітаторів, діалог з бізнесом та  культурні особливості: поєднання індивідуалізму і толерантності. Ключовим досвідом, який я перейняла в Aarhus Business Academy, є те, що ми можемо формувати структуру, об’єм та тривалість курсу, залежно від поставлених цілей та особливостей аудиторії, і він буде успішним за умови збереження балансу основних елементів – ціль, процес, діалог», – каже Наталія Шпот.

Experts in Teamwork

Метод викладання на курсі базується на досвіді: учасники отримують описи конкретних ситуацій і намагаються разом знайти вирішення проблем, акумулювати нові ідеї. Усе це супроводжується рефлексіями – роздумами членів команди щодо ситуації у формі міркувань, описів, почуттів та думок. Такий обмін враженнями та емоціями дозволяє учасникам програми дізнатись щось нове як про себе, так і про інших.

Додамо, що у рамках співпраці з норвезькими партнерами Львівська бізнес-школа уже провела курси «Experts in Teamwork» для учасників MS in Innovations and Entrepreneurship, студентів Українського католицького університету, учасників проекту «Innovation across Borders», молодих підприємців, які взяли участь у літній бізнес-школі LvBS.