Яка кінцева ціль роботи підприємства? – модуль для керівників малого бізнесу

25 Тра 2016

Облік, фінансову звітність, управління витратами та маржу покриття та ще багато знань у галузі фінансів отримали на третьому модулі учасники програми «Ефективне управління малим бізнесом» від викладачів LvBS Михайла Сала та Любомира Тарновського.


Михайло Сало розповів про поведінкові фінанси та як враховувати похибки при прийнятті фінансових рішень.


Згадайте себе в момент здійснення великої покупки. Тільки тому, що ми купуємо дорогу річ, ми готові доплатити ще за одну «дрібничку» (до прикладу попільничку на задньому сидінні салону авто), яка на фоні цієї дорогої речі є буцімто незначущою витратою. Насправді ця крихітна додаткова функція не є вам особливо необхідною і не відповідає вашим основним потребам. Проте ми часто оцінюємо вартість послуги чи товару, що здійснюємо у рамках значної покупки, відносно тих серйозних витрат, які вже запланували. І таким чином прив’язуємо вартість одного товару до вартості іншого товару, не враховуючи впливу на стан свого гаманця. Тому, перед тим як доплачувати за якийсь дрібний плюс, врахуйте наскільки така «необхідність» узгоджується ситуацією на ринку та у вашому гаманці», – каже Михайло Сало.

Читайте також: В LvBS триває набір на програму «Ефективне управління малим бізнесом»

Любомир Тарновський навчав учасників бюджетуванню, вартості грошей у часі та прийняттю інвестиційних рішень: «Якою є ваша кінцева ціль? Чого ви хочете досягти у своєму бізнесі? Мовою фінансів, кінцева ціль роботи підприємства – збагачення його власника. Але, якщо ви ставитимете завданням вашого бізнесу лише збагачення, то успіху не досягнете. Ваш бізнес живе за рахунок клієнта, – особи, яка  надає йому гроші. Тому цілі повинні стосуватись клієнта. Задоволений вашими товарами чи послугами клієнт, що готовий надалі споживати їх – ось ваша мета».



У рамках модулю учасники мали можливість поспілкуватись з Романом Пилипівом, спеціалістом з проектів групи підтримки малого бізнесу Європейського Банку Реконструкцій та Розвитку. Вони дізнатись про гранти, що надаються банком підприємцям та з’ясували, на які бізнес-проекти можна отримати.

На завершення група відвідала галерею сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт», що є успішно реалізованим проектом випускника LvBS Костянтина Шумського. Костянтин розповів про свій досвід розвитку бізнесу та ведення справ в умовах українських реалій: «Оскільки приміщення галереї невелике, то ми «виходимо назустріч» до наших поціновувачів, клієнтів. Ми намагаємось показувати цінність сучасного сакрального мистецтва на різноманітних мистецьких виставках й форумах. Не замикаємось на діяльності виключно у стінах галереї, а виносимо її простір за ці стіни».


Довідка: Програма «Ефективне управління малим бізнесом» спеціально розроблена під потреби, що виникають протягом всіх життєвих циклів малих компаній: від заснування чи придбання до зростання або продажу бізнесу. Упродовж п’яти модулів розгляду ретельно підібраних практичних кейсів, групових обговорень, презентацій та дискусій з досвідченими викладачами Ви дізнаєтесь, як забезпечити зростання в складних ринкових умовах, як швидко і ефективно приймати операційні та фінансові рішення, які зможуть зміцнити позиції фірми сьогодні та сприяти розвитку в майбутньому. Докладніше про програму і викладачів…