Яких працівників шукають кращі компанії світу і що таке інноваційна економіка?

5 Чер 2015

Топ-менеджери відомих світових компаній: Cisco Ukraine, Intel Corporation, Microsoft Ukraine, HP Ukraine, Deloitte у Львівській бізнес-школі розповіли про тенденції у світовій економіці та які навички зараз найбільш затребувані на ринку праці.

Подаємо кілька тез дискусії за участі таких управлінців: Ілля Кенігштейн (Hybrid Capital),Олег Боднар (Cisco Ukraine), Валерій Фіщук, (Cisco Ukraine), Дмитро Калита, (Intel Corporation), Тетяна Нанаєва, (Intel Corporation), Олег Корнієнко, (Intel Corporation), Надія Васильєва, (Microsoft Ukraine), Ольга Свириденко, (Microsoft Ukraine), Андрій Піщиков, (HP Ukraine), Анатолій Верес, (HP Ukraine), Ігор Пігарєв, (Ericsson Ukraine), Войцех Байда,  (Ericsson Ukraine), Андрій Булах, (Deloitte), Олексій Арістов, (Deloitte), Андрій Серветник, (Deloitte).

– Головне для інноваційної економіки – людський капітал.

– Ми шукаємо пластилін тієї якості, з якого можна зліпити. Головне у людині – це цінності, бо внутрішні якості змінити не можна. Якщо ви хочете, аби ваші діти були успішними, зосередьтеся на вихованні їхніх внутрішніх якостей.

– Ми не дивимося на людину з готовими компетенціями, а дивимося на її «attitude». Компанію цікавить ваш світогляд, бажання змінюватися та працювати. Дуже важлива якість – дивитися на світ відкритими очима і вміти вчитися. Немає такого віку, коли треба закінчувати учитися. Вчитися треба завжди. На ринку праці цінують вміння вчитися чомусь новому постійно, додавати погляд на речі з іншої сторони.

– Вчіться шукати нестандартне у звичайних речах. Майбутнє у тому, аби допомогти лікареві прийти до кожного з нас до того моменту, доки нам потрібен буде лікар.

– Раніше компанії багато часу приділяли тестуванню знань при відборі кандидата на роботу. Зараз компанії цікавить ваше вміння ці знання та інформацію переварювати і видавати у вигляді власних висновків, інсайтів.

– Світ стає глобальний і мережевим, це відкриває дуже багато можливостей для молодих людей, які розуміють важливість освіти та інвестиції  у себе. Виникає все більша потреба у людях, які вміють виявляти проблему, створювати нові цінності для суспільства, можуть розвивати їх, які маю знання і володіють якостями лідера. Йдеться про так зване комплексне адаптивне лідерство: вміння слухати, сприймати нове, проваджувати щось у життя, вміння співпрацювати з різними кластерами і працювати у команді.  

– Найбільш ефективними у майбутньому будуть платформи для співпраці, які будуть об’єднувати людей незалежно від території і країн. Є таке бачення, що у майбутньому країни не будуть обмежуватися кордонами. Тому інновація – це погляд туди, у майбутнє на такі платформи. За об’єднанням – і є інновації, за цим майбутнє.

Економіка України потребує якісної трансформації, єдиний шанс вижити – це трансформація у сферу економіки знань, де знання людини можна комерціалізувати. Практика багатьох країн показує, що інноваційні рішення завжди з’являються на перетині. 10% завдань – це завдання сфери ІТ, решта – це перетини.

– З’являється все більший запит на інновації, які дозволяють використовувати нові технології і які створюють нову цінність для людей. Це сприяє відкриттю нових напрямів у бізнесі і переході до так званої нової економіки – отримувати максимум за ніщо.