Ярослав Притула: Що робити з грішми в кризу?

28 Лип 2014

У якій валюті краще зберігати гроші, у що інвестувати, що краще – золото чи нерухомість і взагалі, як поводитись у фінансовому плані під час кризи? 5 порад від доцента кафедри міжнародного економічного аналізу та фінансів ЛНУ ім. Івана Франка, викладачa LvBs, кандидата фізико-математичних наук та професора з кількісних методів для прийняття бізнес-рішень Ярослава Притули.

Фото: tvoemisto.tv

ФОТО: TVOEMISTO.TV

1. У якій валюті краще зберігати гроші? Гроші краще зберігати в тій валюті, в якій ти заробляєш і в якій ти тратиш. Якщо у вас є заробітки в гривні і ви тратите в гривні, то вам нема, по великому рахунку, сенсу переходити на іншу валюту. Лише на обміні в ту та іншу сторону ви втратите кілька процентів, відповідно, від цього інвестиція стане менш привабливою.

Якщо подивитись на те, що сталось у 2008-2009 році – обезцінення гривні, то ті люди, які не поспішали в банк забирати свої гривневі вклади і переводити їх в долари, а перетерпіли, з болем, зрозуміло, бо ніхто не знав доки буде падати гривня, впродовж наступних трьох-чотирьох років виграли більше, ніж ті, хто робив певні рухи, яких не варто було робити. Бо ці рухи створювали ще більший ажіотаж на ринку, який погіршив ситуацію.

2. Куди інвестувати? Зараз проценти по депозитах в банках настільки привабливі, що це відволікає людей від інвестицій в реальний бізнес, оскільки можна по великому рахунку не ризикуючи, віддавши гроші в банк, заробити майже те саме. Якщо б стояла умова щодо інвестицій в реальний бізнес, як на мене, сільське господарство – це є досить перспективна річ. Крім того, освіта в більш довгій перспективі є доброю річчю. Освіта не принесе прибуток зразу, але якщо стоїть задача не миттєвого заробітку, а достойного інвестування, коли інвестор піклується про відносно невеликий ризик і добро для суспільства, то освіта – це та галузь, яка потребує інвестицій.

3. Чи варто інвестувати в золото? Не думаю, що золото зараз це добра інвестиція, бо воно є відносно високо оцінене.

4. Чи варто купувати нерухомість? Нерухомість – це непогана інвестиція, якщо дивитися з точки зору браку житла по Україні. Крім того, у Львові високий попит на житло, зокрема, через ситуацію на Сході України. Відтак, інвестиції в житло можуть бути досить привабливою опцією.

5. Як поводитись з грішми під час кризи? В кризу треба поводитись так, наче ви їдете на автомобілі – тут починається сильний дощ і ви нічого не бачите попереду. Правила дорожнього руху говорять про те, що треба трошки сповільнятись, але їхати прямо, не звертаючи. Тут так само: криза – це той період, коли вам дають дуже багато новин. Певні з них є інформацією, а певні не є інформацією – це шум, як говорять в економіці. І ви не можете відразу розібратися, де є правда, а де є неправда. тому, якщо ви почнете на основі шуму робити кроки вправо-вліво, ви від цього можете більше програти, ніж якщо ви будете рухатись так, як рухались до того. Як тільки проясниться ситуація, аж тоді варто робити ті чи інші кроки.

Читайте також: Ефективний бойкот російських товарів. Поради

Джерело: Твоє місто