Блог інноваторів: Для чого малому бізнесу фінансова звітність?

23 Жов 2017

Більшість власників малого бізнесу в Україні звикла до думки, що фінансова звітність – це те, що потрібно великим та середнім компаніям, а їм нібито достатньо найпростішого касового обліку. «Прихід-розхід» – і цього досить. На основі курсу «Фінансовий облік та фінансовий аналіз» від викладача Андрія Жовтанецького учасник MSIE6 Програми інновацій та підприємницва Олег Чагарин спробував розібратися, чи так це насправді?

OChagaryn

«Фінанси – це кровоносна система бізнесу. І не знаючи чи не розуміючи значення фінансових показників, можна запросто знекровити свій бізнес. Є ряд питань, які виникають перед власником бізнесу чи управлінцем, зокрема, такі: як оцінити успіхи компанії за певний період часу? Як зрозуміти, що у наступному місяці готівки буде достатньо для розрахунків з постачальниками та кредиторами? На ці запитання неможливо відповісти без фінансової звітності та аналізу. Також, якщо ви плануєте залучати інвестиції у свій бізнес, то найперше, що вам необхідно зробити – це упорядкувати фінансову звітність. Рішення про те –  інвестувати чи ні у бізнес – приймається на основі багатьох факторів, основними з яких є фінансові показники.

AZH

Є три найважливіші фінансові документи, які показують стан компанії. Це Income Statement, Balance Sheet та Cash Flow Statement.

Income Statement – це документ, який показує діяльність компанії за певний період часу.

Balance Sheet показує вартість компанії у певний період часу.

А цінність компанії – це її змога генерувати грошовий потік, який відображається в Cash Flow Statement.

AZH2

Маючи усі ці дані, можна просто порахувати основні фінансові коефіцієнти. Коефіцієнти ліквідності покажуть здатність компанії платити по своїх короткострокових зобов’язаннях. Коефіцієнти операційної активності – наскільки ефективно відбувається управління активами компанії. Є інші види коефіцієнтів, які нададуть управлінцеві, власникові чи інвестору інформацію про те, що відбувається в компанії, але вони можуть бути пораховані лише тоді, коли фінансова звітність приведена до ладу».

Також Олег виокремив кілька найцікавіших тез викладача:

–         Якщо ти вмієш менеджити свій робочий капітал – ти можеш дуже багато виграти.

–         В Україні більшість лекторів бізнес-курсів накачують слухачів мотивацією. Я вважаю, що насамперед потрібно давати необхідні знання, а вже потім – усе інше.

–         У нас для обліку більшість підприємців використовує cash basis у той час, коли потрібно використовувати accrual basis.

AZH3