Блог інноваторів: Ефективний нетворкінг? Так, чули

11 Січ 2018

Вечірки та заходи – це платформа для пошуку партнерів, команди та неочікуваних знайомств. Як зробити це максимально ефективно? Про це пише у своєму блозі учасниця групи MSIE6 програми MSc in Innovations and Entrepreneurship Вікторія Бутеленко.

Victoriya

 «До появи смартфонів на гучних вечірках у Кремнієвій долині «на коні» був той, хто «забував» на столі фотоапарат. А наступного дня цікаві фото були приводом закріпити корисні знайомства. Вечірки та заходи – це платформа для пошуку партнерів, команди та неочікуваних знайомств. Як зробити це максимально ефективно, під час навчального модулю програми MSc in Innovations and Entrepreneurship нам розповів викладач Денис Довгополий, засновник та керуючий партнер GrowthUp Group.

1.     Інструмент, перевірений роками
Візитка – це річ «must have» при будь-якому знайомстві. Але мати при собі візитку недостатньо. Найважливіше –  ненав’язливо її вручити. Проте, чи проілюструє вона вас у подальшому? Чи впізнавана вона? Чи згадає співрозмовник про ваше існування, коли натрапить на цю візитку у кишені? Якщо згадає, чи з однієї візитки вичерпно зрозуміло, хто ви та чим займаєтеся? Так само велике значення має особисте представлення: коротке та інформативне. А щодо опису проекту, на яким працюєте (а ви точно захочете згадати про нього при знайомстві), перевірте, чи зможете ви його записати на звороті своєї візитки? Якщо ні, то потрібно скорочувати.

 2.     Коли якість має значення
Нетворкінг у межах певного заходу не має перетворюватися на «квест зі збору всіх можливих візиток», але є й інша крайність – спілкуватися тільки зі знайомими або стояти в стороні, гортаючи стрічку новин, та чекати, коли хтось підійде. Тут потрібно працювати на якість. Для стимулу визначіть для себе оптимальну кількість знайомств за вечір (5 чи 10). При зав’язуванні нового контакту, подумайте, чим ви можете бути корисним людині? Ціль нетворкінгу – безкорисливо віддати щось новому знайомому: контакти чи знання, це посприяє виникненню довіри, і, можливо, свого часу ви щось отримаєте від співрозмовника натомість.

Viktoriya2

 3.     «Я чувак з тої вечірки в січні»
І, як пишуть у книжках: кожне знайомство потрібно закріпити follow up листом. Це правило працює тільки протягом 48 годин після знайомства. Але дотримання його не гарантує успіху, оскільки ваше повідомлення може загубитися серед багатьох інших: «Привіт, було приємно познайомитися». Найкращий спосіб зробити follow up ефективним  – передбачити його і завжди бути уважним до нового співрозмовника. Окрім звичного початку листа, додайте посилання на статтю, книжку тощо, яка була б цікавою новому знайомому. Ви побачите, що ваша щирість та уважність до співрозмовника, не залишаться непоміченими. І звичайне знайомство під час вечірки може привести до початку тривалого партнерства.  

Читайте також. Блог інноваторів: куди рухається світ? Ніс Клеопатри та інші історії