CEO LvBS Ярина Бойчук. У недалекому майбутньому нас запитають: а якою була реакція вашого бізнесу?

2 Кві 2020

«Сьогодні кожен є лідером у своєму бізнесі, не зважаючи на те, яку позицію він займає. Дуже важливою у цей час є така риса, як resilience. Це слово перекладають по-різному, мені найбільше подобається переклад «пружність», поєднання стійкості та гнучкості водночас. Коли стрес тебе атакує, ти при цьому «пружиниш», відповідаючи на виклик новими рішеннями». Про це сьогодні за віртуальною кавою з учасниками магістерських програм Львівської бізнес-школи УКУ говорила СEO LvBS Ярина Бойчук. Учасники також ділилися тими викликами, з якими зіштовхнувся їхній бізнес, та тими кроками, які доводиться зараз впроваджувати.

Ось кілька найцікавіших тез із розмови Ярини Бойчук з учасниками магістерських програм, тими, які лише почали вчитися восени і тими, які якраз працюють над дипломними проектами та готуються до захистів:

  •       Проведіть оцінку, наскільки ваш бізнес є пружним, якою була ваша перша реакція на ці виклики, які відбуваються. Якими були ваші дії? Подумайте, що може стати вашою особистою «пружністю»?
  •         А як ви особисто, як підприємець, дали собі раду в цей час? Якою була ваша перша реакція та кроки? Наскільки ви були спроможні реагувати на обставини «всупереч» і розвиватися у цей нелегкий час?
  •       Черпайте інформацію з англомовних джерел, які є найбільш точними та оперативними. Ми відслідковуємо і бачимо, що існує дуже багато сценаріїв, що буде далі. Та ніхто не знає, який з них у результаті спрацює.
  •       90% із вас працює у бізнесі. Минув час, коли можна було бути просто працівником компанії і сховатися у своїй мушлі. Зараз найкращий час оптимізуватися і стати найбільш ефективним.
  •       Думайте про свого клієнта, як зміниться поведінка наших клієнтів за того чи іншого сценарію. Свої дії ви маєте розглядати також з цієї позиції. Важливо не проґавити цей час, який нам дістався «для чогось», а не «через щось». І думайте про свою команду майбутнього теж.
  •       Ми вже не повернемося, не вийдемо назад у той самий світ, з якого вийшли в карантин. І цей наступний новий світ може бути цілком кращим, якщо ми зробимо його таким.
  •       Значно більше зараз залежить від вас, від вашої реакції на навчання та ті виклики, які насуваються. Дуже прошу вас не залишатися наодинці з собою, адже у вас є Спільнота LvBS. Ми ніколи не були настільки близькими з нашими учасниками програм, випускниками та нашими викладачами, як зараз. Важливо пам’ятати, що в цей непростий час вас оточували люди, з якими ви зрозуміли, що можете рухатися далі.

Ярина Бойчук також поділилася з учасниками, що зараз відбувається всередині LvBS, зазначивши, що насправді в Школі блискавично зробили те, на що ніколи не вистачало часу і ресурсів – перейшли в онлайн-навчання, та реалізували ще кілька давно відкладених проектів. Більше того, напрацювали інструкцію для викладачів, як їм перевести викладання в онлайн. «Ми посилено працюємо з викладачами і запрошуємо їх до розробки нових курсів, адаптованих до сьогодення і тих викликів, які є тепер. Бо без посилання на цей контекст – все стає неактуальним. Ці курси увійдуть, як в існуючі програми, так і будуть створені нові програми,  – розповіла СEO LvBS. – У мене відчуття, що ми готували нашу  команду для цього періоду кілька попередніх років. Адже за цих три тижні в нашій команді LvBS жодного разу не було реакції «це неможливо зробити»».

Учасники також мали змогу висловити свої думки з приводу нових викликів, з якими зіштовхнулися:

А., учасник програми Key Executive МВА: Ми шукаємо план «В», який дозволить нам працювати в нових умовах, коли світ буде ось таким, яким він є саме зараз. Моє особисте переконання: тепер такий час, коли потрібно подумати, куди ти йдеш, якраз бігти –  не варто.

Г., учасниця програми Key Executive МВА: Ця криза, як лакмусовий папірець. Вона дуже проявила людей, як вони є.

М., учасник програми MSc in Innovations and Entrepreneurship: Ми працюємо над стартапом у сфері фудтех, і з карантином все почало рухатися набагато швидше. Якраз вдається імплементувати всі ті знання, які ми отримали під час навчання, навіть доводиться повертатися до конспектів попередніх курсів.

Д., учасники програми Key Executive МВА: Є дві швидкості. Перша, об’єктивна, – як все змінюється у нових умовах,  друга – як ти встигаєш освоювати ці зміни. Будьмо відвертими, не завжди ти можеш зробити це швидко.  Те, про що ти домовлявся вчора, сьогодні вже не актуальне. Ми отримати унікальний досвід роботи поза офісом, при цьому виробляються нові навички комунікації та емпатії. Ця криза зовсім інша, ніж попередні. Це суцільні умови невизначеності. Всі розгублені, всі хочуть лідерства і глибокої впевненості, що все буде добре і чітких предметних заяв та планів. Тому така можливість поспілкуватися у спільноті LvBS  – хороший спосіб відновлювати енергію, силу і спокій!