Час на сакральне мистецтво. Секрети іконопису від школи «Радруж»

20 Гру 2016

Настав чудовий час для сакрального мистецтва. Ікона стає ближчою і зрозумілішою кожному, хто нею цікавиться чи то духовно, чи то мистецьки. Іконописна школа «Радруж», що діє в Українському Католицькому Університеті у Львові, дає можливість кожному спробувати себе в іконописі як в мистецтві та духовній практиці.

Iconopys

Про те, як можна навчитися іконопису, розповідає Уляна Креховець, викладачка школи «Радруж»:

«Часом ми маємо певні стереотипи про те, що ікони можуть писати тільки монахи чи священики, або що для цього потрібне спеціальне благословення, яке отримують не всі. Натомість, під час навчання ми відкриваємо істину, що іконопис доступний кожній людині, яка прагне творити, молитись та зустрічатись з Богом в такий спосіб.

radruzh

Школа прагне повернути українському іконопису ту велич, красу і важливість в житті Церкви, яку він мав у часи свого найбільшого розквіту. Тому метою для школи є вивчення іконопису XIV-XVI ст., адже збережені з цих століть ікони свідчать про високий рівень розвитку іконопису в давнину на західноукраїнських землях. Глибоке вивчення цих стародавніх шедеврів дає можливість сучасному іконописцеві вчитися від майстрів минулого, носіїв вікової традиції, і органічно продовжувати цю традицію.

Сучасні тенденції українського іконопису, поміж прагненням новизни, нової фактурності, технічних рішень, все-таки черпає натхнення у стилістичних та колористичних прийомах давніх традиційних ікон. І мабуть, в цьому і відповідь на питання чи в сучасному мистецтві комусь ще потрібен взірець, майстер і традиція. Як потужно сьогодні надихаються художники творами минулих століть, наприклад творами Марії Приймаченко, Якова Гніздовського, не такого вже давнього Єжи Новосельського, і творять пречудові речі, надаючи їм нового дихання і, разом з тим, продовжуючи традицію поколінь.

radruzh

Таке ж відбувається з іконою, але, можливо, з більшим дотриманням богословських традицій. Річ у тім, що все наше життя, на прикладі мистецтва, це, немов би, безперервне коло повторень та переосмислень відповідно вимог часу та світогляду. І це працює!

Іконопис – це духовна практика, це діалог із Творцем, це переосмислення себе, це пошук істини, це духовна арт-терапія, це часом просто мовчазне споглядання віковічного погляду крізь частинку дерева, грунту, фарбових шарів і лакової плівки, так званої «патини часу».

radruzh

Переважно причиною навчання для більшості наших студентів є особисті духовні цілі, зрідка лише мистецькі вподобання. Але врешті, в процесі навчання, людина, що бачила ікону лише як духовний лік, розуміє, що за написанням ікони також стоїть символіка та технологія випрацювана віками, людина ж яка бачила в іконі лише витвір мистецтва, розуміє, що не може зображати Того, кого не спробувала пізнати духовно. Тому, ікона – це єдність предметного образу і глибинного сенсу».

Стати учасником майстер-класу з іконопису у школі «Радруж» можна у межах Надихаючої програми для лідерів reflexio від Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS). Зареєструватися на програму.

radruzh